Je tu řada bílých míst, tvrdí ohledně střelby Zaorálek

politika

Zaorálek chce vyšetřovací komisi. Informace o střelci z Filozofické fakulty, motivy, které ho k činu vedly, i detaily, jak se největší masová vražda v dějinách Česka přesně odehrála, jsou věci, které veřejnost zajímají.

Je tu řada bílých míst, tvrdí ohledně střelby Zaorálek
Lubomír Zaorálek (SOCDEM)
4. února 2024 - 07:03

Zjištění přinesly výslekdy průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News. Odborníci tvrdí, že díky informacím by se oběti mohly s tragédií lépe vypořádat. Politici tvrdí, že by se o události mělo informovat v rozumné míře, aby se nestalo, že by pachatele chtěl někdo napodobit. Na nedostatek informací si však stěžuje kupříkladu někdejší vlivný sociální demokrat a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM), který mj. v době útoku na fakultě vyučoval.

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima News ukázal, že 76 procent dotázaných by souhlasilo se zveřejněním informací o střelci z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a jeho motivu. Více než 80 procent lidí si myslí, že by měly být zveřejněny informace o způsobu provedení trestného činu. Skeptičtější jsou naopak Češi ke zveřejňování informací o obětech činu. Souhlasí jen lehce přes polovinu respondentů.



Podle politiků se má o události informovat v rozumné míře. 

„Nějaká reflexe události ve společnosti, že se z toho všichni vzpamatováváme a lidé chtějí znát příčiny a průběh té akce, určitě překvapivé není,“ řekl pro CNN Prima News ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V době útoku vyučoval na fakultě i někdejší ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Ani on prý nemá dostatek informací. 

„Tento týden jsme se se studenty znovu vraceli k události a rekonstruovali jsme ji. Znovu jsme odhalili celou řadu nových věcí. Mělo by to být předmětem daleko širší debaty,“ uvedl Zaorálek, kterému také vadí i způsob, jakým se celá věc vyšetřuje.

Psali jsme:

„Čekáme na výsledek šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů. To je sice orgán, který má velkolepý název, ale zabývá se především trestnými činy. Tady nejde primárně o trestný čin, ale o to říct, jak policie fungovala a co jí chybí. Je tu řada bílých míst a to je třeba objasnit,“ prohlásil Lubomír Zaorálek s tím, že ideální by podle něj byla nezávislá komise, ve které by byli i zástupci studentů a univerzity či experti ze zahraničí.

(nov, prvnizpravy.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif