Jiří Kobza: Už zase budeme přepisovat dějiny?

politika

V ukrajinském parlamentu vystoupil předseda opoziční strany Za život  Vadim Rabinovič. Předmětem jeho projevu byl apel na zákonodárce, aby se postavili stále silnějšímu prorůstání fašizujících prvků do stávající ukrajinské politiky, píše Jiří Kobza v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jiří Kobza: Už zase budeme přepisovat dějiny?
Jiří Kobza, poslanec (SPD)
12. ledna 2024 - 04:20

Rabinovič upozornil na neblahé postavy někdejší ukrajinské aktivní spolupráce s nacistickými jednotkami SS. S velkým pohoršením jmenoval některé projevy přehodnocování donedávna nesporné minulosti a to, jak se tito nacisté dnes oslavují na mnoha místech Ukrajiny.


Smutně příznačné je, že členové poslaneckého klubu strany Za život museli řečníka ze všech stran obklopit, aby se nestal terčem násilí ze strany „demokratů“. Při pohledu do sálu zjistíte, že je poloprázdný a i ty řídké zbytky debatují o něčem jiném nebo pospávají. Takto dává dnešní Ukrajina najevo své příští politické směřování, které my financujeme a všestranně podporujeme?

Pár jmen a faktů, o nichž hovořil Rabinovič:
  • Ternopil – pocta 99letému válečnému zločinci, esesákovi Nikolaji Samytsivovi
  • Lvov – ve školách se učí o činnosti Vladimíra Kubijoviče, kolaboranta s nacisty
  • Poltava – regionální televize natočila film o veliteli 31. dobrovolnické divize SS Petričenkovi, který se zúčastnil potlačení varšavského povstání (které po boku nacistů a Wehrmachtu aktivně potlačovali i tzv. vlasovci)
  • Stryj – starosta v uniformě SS doprovázel na jeho poslední cestě Unterscharführera SS Ivana Fiaku
  • Nakladatelství Mandri vydalo knihu „Ukrajinský Junkerschaft – výcvik ukrajinského důstojnického sboru v jednotkách SS“
  • Proběhla oficiální oslava 94. narozenin veterána nacistické divize SS „Galicija“ Vrublevského
  • Termopil  – byla odhalena pamětní deska Unterscharführerovi Maryanu Lukasevičovi z divize SS „Galicija“
  • Byl odkryt památník příslušníka SS „Galicija“, nacistického válečného zločince Choroševského
  • 9. května v Den Vítězství byla v Ivano-Frankivsku odhalena pamětní deska veteránu divize SS „Galicija“ Mulykovi
  • V centru Kyjeva proběh slavnostní ceremoniál a rozloučení s veteránem divize SS „Galicia“ Orestem Laskovem. Ceremoniálu se účastnil Prezidentský pluk Ozbrojených sil Ukrajiny společně s příslušníky organizace Záloha divize SS „Galicija“.

Jak perličku závěrem bych dodal, že již před delším časem byl hlavní kyjevský prospekt pojmenován po válečném zločinci a vrahovi Stepanu Banderovi! A to, že se tam každoročně 1. ledna, v den výročí Banderova narození, konají masové oslavné pochody za účasti nejvyšších politických představitelů ukrajinského režimu.
Umíte si představit, jak naše „demokratická“ vláda odhaluje pamětní desky Emanuelovi Moravcovi, ministrovi kolaborantské protektorátní vlády a služce nacistů? Jak se oslavují výročí narozenin pronacistických novinářů Krychtálka, Vajtauera, Lažnovského, Rysa-Rozsévače a dalších? To už rovnou můžeme přejmenovat Náměstí republiky na Čurda-platz (pro oživení paměti: Karel Čurda byl ten, kdo gestapu poskytl informace o úkrytu aktérů operace Anthropoid). Také by se k využití nabízela například jména studentů příbramského gymnázia Miroslava Červenky a Karla Kepky, kteří udali spolužáka Antonína Stočese za hanobení portrétu Vůdce. Připomíná vám to něco? No ano, to byli ti neslavní hrdinové povídky a filmu Vyšší princip. Povídka byla totiž právě dosti autentickým převyprávěním tohoto udavačského příběhu se zástupem popravených na konci.

Tak bychom mohli pokračovat. Jenomže já se, při pohledu kolem sebe, obávám, že tak pokračovat i budeme. A to mě opravdu děsí.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif