Kalousek se pustil do vlády. A jeho přítel po boku nechyběl

politika

Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek se na sociálních sítích ostře pustili do vládní koalice. Důvodem je odstoupení lidovce Hayato Okamury z eurovoleb, kde byl původně na pětadvacátém místě provizorní kandidátky.

Kalousek se pustil do vlády. A jeho přítel po boku nechyběl
Miroslav Kalousek (TOP 09)
1. března 2024 - 06:30

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se dohodly na tom, že na zadních místech kandidátky nebudou kandidovat výrazné osobnosti. „Je to asi velmi ponižující pocit pro kandidáty na nižších místech kandidátky Spolu,“ domnívá se Kalousek. To potvrzuje i Topolánek s tím, že Hayato je poslední tečkou a vládní koalice si nevidí na špičku nosu.

Bouřlivou diskusi na sociálních sítích rozpoutal příspěvek bývalého šéfa TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska, jenž se domnívá, že to musí být velmi ponižující pocit pro kandidáty do letošních evropských voleb. „Vedení jejich stran jim říká: Smíte tam být proto, protože vás nikdo volit nebude,“ napsal Kalousek na platformě X s tím, že to musela vymyslet konkurence.



Tématu se chytil i bývalý šéf ODS a expremiér Mirek Topolánek. „Doporučuji tyto praktiky potrestat. Dohodneme se, vybereme si čtyři přijatelné kandidáty ze spodních příček kandidátky a masivně je vykroužkujeme,“ prohlásil Topolánek a dodal, že vládní koalice Spolu si nevidí na špičku nosu. „Hayato je poslední tečka.“

Kalousek se domnívá, že je to ponižující pro všechny. „Špička kandidátky se musí stydět za to, že se bojí konkurence a musí být chráněna administrativní regulací, zbytek musí být ponížen pocitem, že se ho ti chránění bát nemusí. A všichni se musí ptát, jak se tohle dá volit?“ táže se exministr.

Psali jsme:

Hayato Okamura oznámil položení kandidatury v úterý s tím, že chce tímto krokem podpořit „soudržnost a sílu“ vládní koalice. „Tu stále vnímám jako reálnou a kvalitní alternativu pro naši zemi k populistické a extremistické politice ANO a SPD,“ uvedl na sociální síti X.

Čelo kandidátky mají podle dohod obsadit dosavadní europoslanci v daném pořadí Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

(dan, prvnizpravy.cz, screen: tvnova)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif