Kdo nešel s námi, jde proti nám! A už se píší seznamy

politika

Festival LGBTQ+ komunity Prague Pride skončil a na sociálních sítích zaznívá, že politiků do duhového průvodu nepřišlo dostatek a začínají se utvářet seznamy těch stran a politiků, kteří se duhového průvodu nezúčastnili.

Kdo nešel s námi, jde proti nám! A už se píší seznamy
Poškozená vlajka ČR
15. srpna 2023 - 07:01

V sobotním LGBTQ+ průvodu Prague Pride vyšel s duhovou vlajkou do ulic Prahy ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), připojil se i  ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš (Piráti) či bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib.

Politici některých stran však na akci údajně chyběli. A je zle. Po akci zaznívá, že politiků do duhového průvodu nepřišlo dostatek a začínají se utvářet seznamy těch stran a politiků, kteří se duhového průvodu nezúčastnili.

Počítat, kdo se účastnil, začali místopředseda politické strany Volt Česko Jan Klátil a následně se k němu připojil i její předseda Adam Hanka, kteří začali tvrdit, že za celý den neviděli v duhovém průvodu nikoho z koalice Spolu, sestávající ze stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a slabou účast mělo mít v LGBTQ+ průvodu i mládežnická organizace hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše, jelikož z té tam dle Hanky a Klátila dorazili jen tři lidé. „U ANO mě to tolik nepřekvapí, i když účast pouze tří lidí z mladého ANO je taky dost tristní,“ napsal Hanka na sítí X (dříve Twitter).


Že podobné počítání těch, kteří přišli a kteří nepřišli, připomíná doby komunistické totality a tehdejších májových průvodů, neušlo bez komentáře. „Aneb budeme zase dělat seznamy lidí, kteří se účastní těch správných akcí. Boží,“ komentoval toto hledání těch, kteří projevili slabou účast, právník a politik ODS Ondřej Šimíček.

„Jsem tak starej, že ještě pamatuju jiný pochody, prvomájový. Taky se evidovalo, kdo se účastní a kdo ne...“ vzpomenul podobně ředitel česko-portugalského technologického startupu Incomaker a přednášející na Vysoké škole ekonomické v Praze Tomáš Šalamon.

Novinář Michal Půr naznačil, že by problém mohl mít brzy i samotný prezident Petr Pavel, jelikož ani on nebyl se průvodu neúčastnil.

Průvod Prague Pride okomentovala i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. „Neříkejme tomu HRDOST, ale vyslovme DOST!

Psali jsme:

Toto v ulicích a na piedestalu doby není můj svět. A jsem přesvědčena, že ani váš. Pokud tedy v čele tohoto světa obojků a latexu a podivných masek kráčí politikové (zde reprezentant STAN a dokonce ministr vnitra), měli by voliči i členové těchto stran VELMI zpozornět. To už není o homosexuálech a lesbičkách. Ti se například oblékají zcela normálně. Toto je o sexuálních jinakostech až úchylkách, které mají zůstávat za dveřmi ložnic, ne být vystavovány na ulici a podporovány dokonce veřejnými dotacemi. Chci žít v normálním světě, kde to nenormální je každého soukromou věcí, nikoli dotovanou exhibicí - tím myslím nejen ten slavný průvod, ale hlavně ty rádoby konzervativní politiky v čele, kteří v klidu přihlíželi i poškozování českých vlajek. Ať už jdou všichni “do pekel”. Ničí pověst naší země a v tomto případě i svých často dobře fungujících a respektovaných kolegů na radnicích a v krajích," napsala senátorka Hamplová, která se již dříve vyjádřila k duhovými barvami pomalovaným českým vlajkám. 

„§ 13 zákona o užívání státních symbolů: "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky“. Za tento přestupek hrozí každému, kdo se takového přestupku dopustí, pokuta až ve výši 10.000,- Kč. Dodávám: Pokud toto skutečně vlálo, je to odsouzeníhodné. A nejen jako přestupek - ale jako amorální čin člověka, který nepřijatelným způsobem znevážil vlajku své země," uvedla senátorka. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif