Konečná vzkazuje vládě: Stačilo! Nová koalice jde do voleb

politika

Ve volbách do Evropského parlamentu bude kandidovat nové politické uskupení, koalice STAČILO!. Její vznik iniciovala KSČM, lídryní kandidátky tak bude šéfka komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná.

Konečná vzkazuje vládě: Stačilo! Nová koalice jde do voleb
Nová koalice Stačilo!
5. prosince 2023 - 08:03

Součástí koalice jsou také Spojení demokraté - sdružení nezávislých (SD-SN) a Osobnosti. Výraznými tvářemi nové koalice budou například právník Ondřej Dostál nebo mediátorka Jana Turoňová.

Mluvčí KSČM a také nové koalice STAČILO! Roman Roun na úvod tiskové konference vysvětlil, že projekt má za cíl vytvořit jasný protiklad k vládní koalici SPOLU. 

„Je to přímý protiklad asociální pravicové koalice SPOLU, jde o relevantní a silnou opozici všem hnutím a stranám, které se ruku v ruce s Petrem Fialou podílejí na destrukci České republiky. Koalice STAČILO! zaplní prázdné místo v levé části politické mapy naší země,“ prohlásil Roun.

To potvrdila europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která bude lídryní koalice STAČILO! ve volbách do Evropského parlamentu.

 „Koalice STAČILO! je přímou odpovědí na to, co tady předvádí vláda Petra Fialy, a my jsme se rozhodli, že jim vzkážeme, že už to stačilo. My jsme zárukou toho, že se postavíme pětidemoliční vládě a postavíme se i té současné sněmovní opozici, vyslyšeli jsme volání lidí, kteří říkali, ať se spojíme a jdeme do toho společně,“ prohlásila Konečná a představila hlavní programové body koalice.



„Říkáme dost válečné politice, chceme mírovou politiku, například chceme, aby se místo zbrojení využívaly peníze na to, aby se v Evropské unii vyráběly léky, které jsou nyní nedostupné. Říkáme stačilo zelenému blouznění, protože Green Deal není nic jiného než likvidace průmyslu a občanů, kteří to budou muset zaplatit. Říkáme stačilo podlézání Bruselu, nedopustíme, aby se z EU stala další zbrojní asociace, založená na principech federace bez práva veta. Říkáme stačilo drahým energiím, nedostatku léků nebo dvojí kvalitě potravin,“ vyjmenovávala Konečná programové priority.

„V neposlední řadě říkáme stačilo cenzuře a nálepkování nepohodlných názorů. Je to prostě přesný opak, co dělá Fialova vláda, a jsme silnou alternativou proti všem politickým silám v České republice. Naše zahraniční politika musí být vedena tak, abychom se znovu stali silnou a respektovanou zemí po té ostudě, co předvádí Fiala nebo Lipavský,“ dodala Kateřina Konečná s tím, že jde o program pro 98 % slušných lidí v České republice.

Psali jsme:

Konečná také představila některé osobnosti nové koalice. „V koalici bude celá řada osobností a expertů, lidí, kteří neselhali ve svých stranách a koalicích, odkud museli odejít, protože neuhnuli od svých názorů,“ narážela Konečná mimo jiné na Ondřeje Dostála, který v době covidové pandemie kvůli rozdílným názorům opustil Piráty.

Za koalici bude kandidovat též zdravotní sestra a aktivistka Petra Rédové, která dříve působila ve straně PRO. Ze SOCDEM se do koalice STAČILO! přidala právnička a mediátorka Jana Turoňová, jejíž hlavní agendou má být zejména boj proti migraci.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: fb ksčm)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif