Vidlák: Počátek svobody je zbavení se strachu z mediálního lynče

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Vidlák: Počátek svobody je zbavení se strachu z mediálního lynče
Vidlákův pondělní otvírák
4. prosince 2023 - 06:05

DEN PROTESTŮ, VIDLÁK, A PREMIÉR MEZI KRAVIČKAMI. Je týden od stávky odborů, kde jste vystoupil jako jeden z řečníků, a skoro by se dalo říci, že na Středulu už se pomalu zapomnělo. Vládní bafuňáři a jejich spřízněná mainstreamová média zvolili taktiku ve stylu: „Vymlčíme stávku tím, že využijeme (míněno zneužijeme, dehonestujeme, onálepkujeme) Vidláka“. Co k tomu dodat. Snad jen, že taktika selhala a „vítězem“ je Vidlák. Co mě však zarazilo je, že při prvním pokusu Vás dehonestovat dostalo hodně lidí strach a pomalu s k Vám ani nehlásili. Chvílema to vypadalo, že si Vás doslova přehazují jako horký brambor. Přišlo mi to hloupé a zbabělé. Někde jsem ale zaslechl, že číst Vidlákovy kydy, to je něco jako poslouchat za Husáka Hlas Ameriky či Svobodnou Evropu. 

To přeci není úplně tak špatná vizitka, co říkáte?
 
Opakovaný shitstorm není shitstorm, ale marketing... Před rokem, kdy mojí identitu propálil Jan Cemper a média se do mě poprvé pustila, to jsem prožil ošklivé chvilky. To se ke mě opravdu lidé nehlásili, okázale demonstrovali svojí konformitu a zbabělost a dávali ode mě ruce pryč. Mojí ženě přišla celá řada nenávistných zpráv, kde se to sviněmi a krávami jen hemžilo a přišel jsem o řadu přátel.

Teď se nestalo nic. Jen jsem byl zavalen ještě větší vlnou solidarity než loni. Už se to prostě vytříbilo. Před rokem se proti mě vymezovali moji sousedé a lidé z místního evangelického sboru, teď se už vymezovali jen zbabělí politici, bafuňáři a ještě zbabělejší novináři. Dali si ale záležet s já mám reklamu na celou republiku. Doteď mě znali "na alternativě," ale teď mě začali oslovovat běžní chodci na ulici. Vesměs pozitivně a s přáním hodně zdaru. Zároveň se ukázala licoměrnost liberálních médií, která mi sice mohou dávat nálepky, ale prostor k obhajobě nikdy.

Nikdy bych nechtěl srovnávat Vidlákovy kydy se Svobodnou Evropou, ale rýpnu si... podívejte se, kam jsme to s poslechem Svobodné evropy dopracovali. K americkým pánům. Čtením Vidlákových kydů to dopracujete maximálně k jednomu českému pánovi... A to se vyplatí, říká v rozhovru pro prvnizpravy.cz populární český bloger Daneil Sterzik alias Vidlák.

Z čeho myslíte, že ten jejich strach pramení? Čeho se tak bojí?


Toho, co se mi stalo před rokem. Shitstormu, hnojometů, vláčení bahnem, posměchu. Toho se bojí. A tak raději každé ráno vstávají z postele a ujišťují si, že mají ty správné názory, které jim zajistí pochvalu od Daniela Takáče. A to by nám chtěli vládnout. Chtěli by nás vést. Netroufnou si ani na Českou televizi, ale chtěli by čelit Rusku nebo Číně. Nezvládnou bouři od českých intervjuků, ale myslí si, že jsou kompetentní za nás bojovat. Takoví nám nikdy nic nevybojují. Počátek svobody je zbavení se strachu z mediálního lynče.


 
Byl jste překvapen z toho, co Vaše účast na demonstraci vyvolala?
 
Upřímně jsem doufal, že to pro mě bude reklama, ale nečekal jse,, že bude tak velká. Mít své jméno i název svého blogu v hlavním vysílacím čase na všech televizích po několik dní, to je prostě k nezaplacení. Musím znovu poděkovat Petře Pro Mazancové a Janu Komso Moláčkovi, kteří to celé spustili. Moje cena Jelito roku je určitě nemine.

Předseda Svobodných Libor Vondráček a předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo diskutovali v televizní debatě o významu a přínosu stávky. Vondráček v této souvislosti řekl, že odborářský boss Josef Středula propásl svou šanci a je nyní pro jakékoliv další protesty jen přítěží. Ďurčo se naopak Středuly zastával. Jak byste zhodnotil význam a přínos stávky i současnou pozici šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly?

Josef Středula je pořád šéfem ČMKOS. Ale všichni zřetelně viděli jeho osobní kvality. Nebo spíše nekvality. Znovu musím zopakovat... co odborům vybojuje člověk, který se bojí mediálního lynče, že raději nemá žádný pevný názor? Kdysi byli odboroví bossové osobnosti, které si duply a podělala se vláda. Dneska si dupne nějaká Mazancová a podělá se Středula...

Zbytek je jednoduchý... Pokud má odborová centrála v čele pořádného "chlapa gulama," tak jí stávka určitě pomůže. Pokud má v čele oportunistu, tak to pomůže jen tomu oportunistovi.

Psali jsme:

V průběhu tohoto roku jsme se již několikrát vraceli během rozhovoru k citátu Thomase Jeffersona, který napsal, že „pokud se vláda obává občanů, máme svobodu, ale pokud se občané obávají vlády, máme tyranii“. A otázka zůstává stejná. V jakém bodě se nyní nachází Česká republika? Bojí se více vláda občanů, nebo občané vlády?

Minule jsem říkal, že je to oboustranné. Vláda se bojí občanů a občané se bojí vlády. Teď bych řekl, že vláda se bojí o dost více a občané o dost méně. Vláda se totiž stala směšnou skrze vrchního nutelliéra. Teď se v přímém přenostu stane nenáviděnou skrze zvýšení cen energií a daní.  Myslím, že začíná poslední dějství, během kterého Petr Fiala ještě definitivně zničí značku ODS a dost pravděpodobně zničí punc pravicové politiky jako celku.

Blíží se konec roku a analytici a ekonomičtí experti tvrdí, že nárůst regulované složky ceny energií v příštím roce zbrzdí pokles inflace, povede k pomalejšímu růstu reálných mezd a také sníží růst naší ekonomiky.Jaký dopad to podle Vás bude mít na domácnosti a firmy?
 
Hezky to ti analytici říkají, že? Zbrzdí pokles inflace a sníží růst ekonomiky... jak hezky se to dá okecat. Dovolím si k tomu Vidlácky říct, že nás prostě posílají do prdele tak, abychom se na ten výlet vlastně těšili.
Prostě to bude strašný průser. Větší, než to teď vypadá. Fiala už svou možnost klidného odchodu promeškal. Teď už nebude jen odejít, teď bude odejít a souzen. a jestli vydrží ještě půl roku, tak bude odejít a lynčován.

Lékaři si, jak se zdá, prosadili svou. Premiér Fiala jim ve snaze zamezit rozsáhlé stávce slíbil navýšení mezd o 9,8 miliardy z veřejného zdravotního pojištění. Mělo by se jednat o dodatku k úhradové vyhlášce, který by byl závazný pro státní, krajské, městské i soukromé nemocnice. Má to prý ale jeden podstatný háček. Odborníci na zdravotnické právo totiž tvrdí, že když Fiala svůj slib splní, pak tím poruší zákon. Proti slibu Petra Fialy se ohradil např. i epidemiolog Roman Prymula, podle kterého je garance platů nerealistická. Ozval si i Miroslav Kalousek, který dohodu s lékaři také odsoudil a na adresu premiéra řekl, že „premiér byl buď trestuhodně nepřipraven a slíbil nesplnitelné“, nebo „využil odborné nepřipravenosti lékařů a oblbnul je nesplnitelným slibem“. Jaký názor máte na dohodu premiéra s lékaři Vy?

Heleďte, není to jedno? Kde nic není, ani čert nebere. Vláda nemá peníze. Všechny, co měla, poslala na Ukrajinu a nebo jimi dotovala energobaronům jejich zisky. Ekonomický růst nenastartujete tím, že zvednete daně a koupíte za ně stíhačky. Je úplně jedno, co lékařům Fiala slíbil. Peníze prostě nejsou, protože šly na válku.  Můžeme se dohadovat, jestli Fiala poruší a nebo neporuší zákon, ale řešení spočívá jedině v tom, že nebudeme dávat peníze do železa, ale dáme je do lidí. Všechno ostatní jsou jen kecy, které můžeme vést od rána do večera.

Psali jsme:

Vraťme se ještě na závěr tam, kde jsme začali. V době, kdy po celé republice probíhal jeden z největších protestů od listopadu 1989, se nám premiér Fiala zatoulal do kravína. Přesněji řečeno do zemědělského družstva na Moravě, které je štědrým příjemcem státních dotací a kterému šéfuje Lukáš Jurečka, bratr ministra práce a sociálních věci Mariana Jurečky. To jako vážně? Co byste k tomu dodal?


Všichni tu jeho návštěvu kravína kritizují, ale proč? Vždyť premiér byl konečně jednou mezi svými. Vlastně ani nevím, jestli tam nezůstal a místo něj nepřivezli do Prahy jiného vola. Třeba si Petr Fiala klidně přežvykuje u žlabu Lukáše Jurečky a ve Strakovce místo něj úřaduje nějaký jiný dobytek. Kdybychom do toho Jurečkova kravína dali kamery a mikrofony, nikdo be nejspíš nepoznal, že to není přenos z poslanecké sněmovny.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif