Korespondenční volba a všeobecná drahota! Okamura se rozjel

politika

Pro vládní koalici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN jsou korespondenční volby zjevně důležitější než řešení katastrofálních dopadů cen energií a všeobecné drahoty na naše občany a firmy, hřímá předseda SPD Tomio Okamura.

Korespondenční volba a všeobecná drahota! Okamura se rozjel
Tomio Okamura, předseda SPD
16. ledna 2024 - 07:03

„Vládní pětikoalice se zavedením korespondenční volby pokouší nedemokratickými prostředky zvrátit výsledky budoucích voleb, protože se její podpora dramaticky propadla.

Ve středu 18. ledna se na mimořádné schůzi Sněmovny zahájí projednávání vládního poslaneckého návrhu na zavedení korespondenčních voleb. Jde o zavedení korespondenčního hlasování našich občanů žijících v zahraničí počínaje volbami do Sněmovny v roce 2025.

Uvedený návrh přitom ani neprojednala Legislativní rada vlády. Příslušný návrh zákona je navíc předkládán neregulérním způsobem, protože jde o novelizaci dosud neschváleného a neúčinného zákona o správě voleb. Tento návrh navíc přichází v době, kdy již dnes je hlasování našich občanů žijících v zahraničí umožněno na našich ambasádách.

Pro vládní koalici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN jsou korespondenční volby zjevně důležitější než řešení katastrofálních dopadů cen energií a všeobecné drahoty na naše občany a firmy.



Hnutí SPD zavedení korespondenčního hlasování do českého právního řádu principiálně odmítá, jelikož navrhovaný způsob korespondenční volby porušuje veškeré klíčové zásady volebního práva zakotvené v Ústavě ČR, kterými jsou mj. rovnost, přímost a tajnost hlasování probíhajícího osobně, bez prostředníka, za plentou a zcela svobodně.

Vládními stranami navržené korespondenční hlasování představuje útok na samotné základy svobodné politické soutěže a legitimitu voleb. Současně umožňuje rozsáhlé manipulace při sčítání odevzdaných hlasů, jak víme ze zahraničních zkušeností.

Strany vládní koalice se zavedením korespondenční volby pro občany ČR v zahraničí pokoušejí nedemokratickými prostředky zvrátit výsledky budoucích voleb, jelikož se jejich podpora mezi voliči v ČR dramaticky propadla.

Psali jsme:

Hnutí SPD bude bránit principy svobodných, spravedlivých, přímých a tajných voleb ze všech sil a všemi legálními nástroji a prostředky. Jsme přesvědčeni, že Sněmovna by měla projednávat zásadní zákony, které by pomohly našim občanům a které také budeme navrhovat projednat ve Sněmovně. Odmítáme protiústavní zákon o korespondenčních volbách," uzavřel svůj komentář na facebooku předseda SPD Tomio Okamrua.

(dan, foto: repro: cnn prima)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif