Krása: Odmítám pirátské vidění světa! Občany netřeba vychovávat

politika

Václav Krása se ve svém pravidelném komentáři Co týden dal vrátil k atentátu na slovenského premiéra Roberta FIca a také se podíval na úvahy ohledně zvýšení koncesionářských poplatků. Ani Gruzie nezůstala stranou.

Krása: Odmítám pirátské vidění světa! Občany netřeba vychovávat
Václav Krása (Trikolóra)
23. května 2024 - 09:50

„Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica byl politický akt, jak vyplývá z výpovědi atentátníka Juraje Cintuly, který prohlásil, že nesouhlasí s vládou premiéra Fica. Nejedná se o čin nějakého pomatence. Juraj Cintula, jednasedmdesátiletý básník a aktivista, který měl, jako zaměstnanec bezpečnostní agentury, legálně drženou zbraň, svůj zavrženíhodný čin vykonal cílevědomě a my se jen můžeme dohadovat, jaké okolnosti ho k tomu přiměly. Domnívám se, že současná politická kultura, kdy poražení ve volbách odmítají přijmout výsledek voleb a okamžitě organizují protesty, nevybíravou kampaň proti vítězům a mediální lynče, jsou podhoubím takových hrůzných činů. Výrazně k tomu přispívají výroky politiků, ale i dnešní internetové sítě.



Především veřejnoprávní média nás tento týden zásobovala informacemi o hudební soutěži Eurovision Song Contest, která se uskutečnila ve švédském Malmö. Přehlídka extravagance, kdy vyhrál tzv. nebinární zpěvák, který si říká Nikdo. Je to protěžovaná akce EU, která už dávno ztratila svůj původní náboj a smysl. Stala se propagandistickou výkladní skříní ideových proudů úpadku evropské civilizace. „Vygooglil“ jsem si slovo nebinární a došel jsem k přesvědčení, že buď jsem blázen já, nebo ti co hlásají tyto nesmysly.

Ukrajina nemá dostatek branců na vedení války, a tak se snaží získat nové rekruty z evropských zemí, kam utekli miliony Ukrajinců a mezi nimi i statisíce mužů v odvodovém věku. Většina evropských zemí zatím odmítá vracet Ukrajince zpět, protože to je právně velmi problematické a lidsky to je svinstvo. TOP 09, která se snaží zachránit za jakoukoliv cenu, se k iniciativě Polska a Litvy, které, jako první, uvažují o vracení Ukrajinců, přihlásila jako jediná strana u nás. Ukazuje se, že vedení TOP 09 ztrácí jakékoliv zábrany jen, aby si udrželo mocenské posty.

Předseda vlády Petr Fiala se před měsícem holedbal, že díky činnosti jeho vlády se podařilo zvládnout inflaci. Někde se asi stala chyba, ale určitě ne vlivem činnosti vlády, i když inflace za měsíc duben znovu výrazně rostla. Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly o 2,9 % a nelze se tomu ani divit, když pořád máme, zcela nepochopitelně, nejdražší el. energii. Pan premiér zatím růst inflace nekomentoval, protože se vláda asi neshodla, na koho růst inflace svedou. Jak se zdá, zdražování není ani zdaleka u konce. Pirátský poslanec Jakub Michálek se zasazuje o zavedení spotřební daně ze slazených nápojů. Zvýšilo by to rozpočtové příjmy o 2,7 miliardy korun a prý by došlo k miliardovým úsporám zdravotních a sociálních nákladů a pomohlo též snížit obezitu. Odmítám pirátské vidění světa, že občany je třeba vychovávat. Je to příkladná ukázka levičáckého řízení společnost. Současně tento návrh hodně vypovídá o nekonzistenci současné vlády, když koaliční partneři jsou schopni předkládat obdobné návrhy.

Česká televize má získat příští rok, díky zvýšení koncesionářských poplatků, navíc do rozpočtu 865 mil. Kč a Český rozhlas bude mít o 331 mil. více. Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit od r. 2025 televizní poplatek o 15 na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 na 55 Kč. Ještě bych pochopil, že při vysoké inflaci dochází ke zdražení poplatků, ale nemohu souhlasit s tím, že takto budou zdaněny všechny domácnosti, ať vlastní či nevlastní televizní či rozhlasový přijímač. Návrh také zavádí zvýšení poplatků podle velikosti firem. Nejvíce zaplatí firmy nad 500 zaměstnanců, a to stonásobek, tedy 180 tisíc za televizní poplatek a 66 tisíc za ten rozhlasový. Před zvýšením televizních a rozhlasových poplatků bychom měli vědět za co konkrétně se naše peníze z poplatků utrácí, ale hlavně bychom měli vědět co si objednáváme za svoje peníze.

Psali jsme:

MPSV ČR připravilo zákon o tzv. „superdávce“, která slučuje dávky pro rodiny. Zákon čelí velké kritice, protože v rámci majetkového testu, navrhuje ministerstvo prolomení bankovního tajemství, které by se mělo dotknout všech členů domácnosti žádající o sloučenou dávku. Proti jsou nejen ministerstva, odbory, zaměstnavatelé, ale i Nejvyšší soud a ČNB. Po změně parametrů testu volají i další instituce. Nový zákon bankám stanovuje povinnost sdělit orgánu státní sociální pomoci údaje o číslech účtů žadatele o dávku i členů jeho domácnosti, včetně stavu a změn. MPSV ČR odmítá, že by šlo o prolomení bankovního tajemství, což samozřejmě je. Na návrhu je nejhorší skutečnost, že při žádosti o jedinou část „superdávky“, musí se všichni členové rodiny prakticky majetkově „svléknout“. Je to nepřiměřený požadavek a je to další ukázka státního dirigismu. Celý návrh je nesmyslný vzhledem k tomu, že v naší zemi nedochází k masivnímu zneužívání sociálních dávek. Je to spíše PR pro ministerstvo, protože výsledek bude, vzhledem k vyšší byrokracii, nulový.

Mimo hlavní pozornost asi zůstává dění v Gruzii, i když bychom je sledovat měli. Probíhá tam další tzv. barevná revoluce, kdy davy lidí, za účasti evropských politiků protestují proti vládě. Do dění se vměšují politici z Litvy Lotyšska, EU a NATO. Jedná se o jasné vměšování cizích mocností do dění v Gruzii, jaké bylo na Ukrajině, v Srbsku a v dalších zemích. Dovoluji si opět vypůjčit slova pana Ivana Hoffmana: „Za hezkými hesly se skrývá starý známý ďábel, který všechno slíbí a všechno vezme. Barevné revoluce, jsou sponzorované stále stejnými firmami a organizacemi. Podstatou každé „barevné revoluce“ je správný nepřítel, který umožňuje mladé generaci se semknout v nenávisti,“ zakončil citátem komentář na svém facebookovém profilu Václav Krása.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: fb prifil)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif