Langer: Přemýšlím, zda se vzdaluji straně nebo strana mně

politika

Bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer se ve svém komentáři rozpesal o současném stavu, ve kterém se nachází jeho strana občanských demokratů. Jak sám říká, občas to prý "velmi bolí".

Langer: Přemýšlím, zda se vzdaluji straně nebo strana mně
Ivan Langer (ODS)
12. dubna 2024 - 06:05

„Jsem jeden ze zakládajících členů ODS a stále ještě jejím členem. Přemýšlím, kolik nás takových je. Záleží mi na ODS, třebaže je v jiné (mentální a ideové) kondici, než bych si přál.

Při pohledu na českou politickou scénu, je ODS stále ještě nejblíže mému hodnotovému světu: svoboda, tržní ekonomika, euroatlantická vazba, rozpočtová odpovědnost, nízké daně, malý a efektivní stát, liberální demokracie - svobodná soutěž politických stran a hnutí, vnímání EU jako prostoru svobody pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb, vidění EU jako Evropy národních států, odmítání multikulturalismu i všech forem hate culture, wokismu, genderismu, greendealismu a jim podobných ismů.

Ne vše současná ODS vnímá stejně citlivě a kategoricky jako já. Často přemýšlím, zda se já vzdaluji straně nebo se strana vzdaluje mně.

Vidím v ODS to, co nazývám "manažérismem, komunálismem, kuberténismem a europeismem", a to mne bolí.



Při občasném vystoupení z dobrovolné "mediální klausury" a projevu mého, zatím nedokonalého, umění mlčet, mi však nejde o prvoplánovou kritiku ODS. Je to pocit potřeby dát vědět, že mezi jejími členy jsou stále ještě nositelé hodnot, jako ty "moje".

Při pohledu na českou politickou scénu nevidím stranickou hodnotovou alternativu. I já mám, stejně jako my všichni svobodu volby. Zatím se své (stranické) volby držím. To neznamená, že tomu tak bude navždy.

Budete-li mít potřebu se k mému rozhovoru vyjádřit, přeji vám, abyste své myšlenkové schéma přepli do tvůrčího módu. Budete-li mít potřebu se k mým názorům vyjádřit, přeji vám, abyste byli schopni projevit ji jinak, než v jejich pouhé negaci.

Zkuste se mnou i ostatními sdílet váš názor - důvod - rozhodnutí, proč preferujete jinou politickou stranu nebo hnutí a v čem přináší radost - pozitivní energii do vašich životů.

Psali jsme:

Myslím, že to bude více obohacující, než apriorní negativismus. Pro mne, když už jsme na mém profilu, určitě!" zhodnotil situaci týkající se strany ODS na svém facebooku jeden ze zakládajících členů Ivan Langer.

(nov, prvnizpravy.cz, screen: xtv)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif