Miliarda za modernizaci Gripenů. Černochová v rauši

politika

Z vyjádření ministra průmyslu a obchodu a z tiskové zprávy ministerstva obrany vyplývá, že modernizace letounů JAS-39 Gripen vyjde na 1,028 miliardy korun. A Jana Černochová má předčasné "Vánoce".

Miliarda za modernizaci Gripenů. Černochová v rauši
Jana Černochová, ministryně obrany
29. února 2024 - 06:30

Česko si čtrnáct švédských stíhaček značky Gripen pronajímá za zhruba 1,7 miliardy korun ročně. Pronájem končí v roce 2027. Česká vláda zároveň se Švédskem jedná o jeho prodloužení do roku 2035, kdy gripeny nahradí 24 amerických letounů F-35, jejichž nákup za 150 miliard korun schválila současná pětikoaliční vláda loni v září.

Modernizace gripenů je podle ministerstva nezbytná pro další provozování nadzvukových letounů v české armádě.

„Bez modernizace by letadla nesplňovala požadavky na plnění úkolů, ke kterým se Česká republika jako člen NATO zavázala,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).



Modernizace se má týkat integrace schopností rozeznávání mezi vlastní a cizí technikou, systému komunikace a datových spojení či integrace některých zbraňových systémů pořizovaných také pro F-35.

Psali jsme:

„Zakázka bude realizována formou mezivládní dohody se Švédským královstvím, kdy bude uzavřen dodatek ke smlouvě," uvedlo ve své zprávě ministerstvo obrany. Stejným způsobem se podle ministerstva postupovalo i při předchozích modernizacích. Dodatek bude pak podle úřadu uzavřen v prvním pololetí letošního roku.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif