Ministr Bek nutí ředitele škol k neetickým rozhodnutím

politika

Poslankyně Jana Mráčková Vildumetzová kritizuje ministra školství Mikuláše Beka (STAN), že nutí ředitele škol k neetickým rozhodnutím. Tato situace podle jejího vyjádření zpochybňuje morální integritu ministra.

Ministr Bek nutí ředitele škol k neetickým rozhodnutím
Jana Mračková Vildumetzová
22. února 2024 - 06:05

V novém prohlášení na platformě X poslankyně Jana Mračková Vildumetzová ostře kritizovala ministra školství, Mikuláše Beka, za jeho postupy vůči financování školního personálu. Podle Mračkové Vildumetzové ministr vyvíjí na ředitele škol tlak, aby v reakci na nedostatečné financování ze strany státu přistupovali k drastickým krokům – konkrétně k vyhazovu kuchařek a uklízeček nebo k přesměrování peněz z odměn pedagogického personálu na platy těchto zaměstnanců. Tato situace podle poslankyně nejen že zpochybňuje morální integritu ministra, ale možná také představuje porušení rozpočtové kázně.

Mračková Vildumetzová využila své platformy k tomu, aby zdůraznila nejen údajnou slabost ministra Beka v oblasti řízení krizí, ale také poukázala na to, že veřejně připisuje vinu za situaci "zlým koaličním partnerům", čímž se snaží odvrátit pozornost od vlastní odpovědnosti.

„Přiznáním, že za nedostatky ve financování škol nemůže on, ale jeho koaliční partneři, ministr Bek jen potvrzuje svou neschopnost adekvátně řešit problémy, kterým čelí naše vzdělávací systém," uvedla Mračková Vildumetzová.



Tato situace vyvolává vážné otázky o prioritách současné vlády a jejím přístupu k financování veřejného školství. Kritika ze strany poslankyně přichází v době, kdy se školy po celé zemi potýkají s rozpočtovými omezeními a snaží se zajistit, aby měly dostatečné zdroje pro své pedagogické i nepedagogické zaměstnance.

Odpověď ministra školství na tuto kritiku zatím nebyla zveřejněna. Veřejnost a odborníci na vzdělávání nyní čekají, jak se vláda postaví k těmto obviněním a zda přijme konkrétní kroky k řešení situace, která podle některých ohrožuje kvalitu a stabilitu českého vzdělávacího systému.

Psali jsme:

Ministr Mikuláš Bek nutí ředitele škol, aby své kuchařky a uklízečky buď vyhodili, nebo vzali peníze na jejich platy z odměn pedagogů a tím ještě pravděpodobně porušili rozpočtovou kázeň. V médiích naříká, že za to nemůže on, ale zlí koaliční partneři. Přiznává tím jediné. Je to velmi slabý ministr.

(böhm, prvnizpravy.cz, screen: kbelyTV)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?