Miroslav Kalousek promlouvá z politického záhrobí

politika

Ačkoli Miroslav Kalousek, bývalý český politik a dlouholetý představitel TOP 09, opustil aktivní politiku, zdá se, že ho to stále táhne zpět do politického dění. A jak se zdá, mnozí budou naslouchat.

Miroslav Kalousek promlouvá z politického záhrobí
Ilustračí foto
13. dubna 2024 - 06:05

Kalousek, který je známý svou rozbouřenou politickou kariérou a občas kontroverzními výroky, vzbudil nedávno pozornost svým prohlášením na platformě X, ve svém prohlášení Kalousek kritizuje současný stav veřejné diskuze a zdůrazňuje význam kritického myšlení.

„Mám intenzivní pocit, že z mojí bubliny na síti X se vytrácí kritické myšlení. Sílí poptávka po bezduché propagandě: 'Sparta-Slavia, my-oni, našim odpustíme všechno, soupeřům vůbec nic.' Tak to ale prohrajeme," napsal Kalousek.

Bývalý ministr financí je znepokojený trendem, kdy podle jeho slov veřejnost a politici upadají do “primitivní černobílé propagandy”, která podkopává demokratické hodnoty. Své obavy vyjadřuje s odkazem na nutnost poskytovat politikům “zpětnou vazbu (někdy i drsnou)”, aby se česká politika neztratila ve zjednodušených dichotomiích a manipulaci.



Podle zdrojů blízkých Kalouskovi přemýšlí bývalý politik velmi intenzivně o návratu do politiky a možnosti založení nové politické strany. Tato myšlenka připomíná politickou cestu Miloše Zemana, který se po odchodu z ČSSD vrátil a založil Stranu práv občanů – Zemanovci. 

Kalousek sám však zatím oficiálně nepotvrdil žádné konkrétní plány na založení nové strany a zdá se, že se raději věnuje roli komentátora současného politického a společenského dění.

Psali jsme:

Jeho kritika a komentáře však naznačují, že Kalousek je stále vášnivě zapojen do veřejné diskuze a zřejmě nehodlá zůstat v politickém ústraní. Není divu, že jakékoliv jeho další kroky budou jistě předmětem zvýšené pozornosti nejen veřejnosti, ale především i politiků, které by mohl jeho návrat na politické výsluní ohrozit.

(hýbl, prvnizpravy, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif