Modely na superpočítačích poněkud selhaly, píše Vávra

politika

Úspěšný český herní vývojář a spoluzakladatel Spolenčosti pro obranu svobdy projevu Daniel Vávra si ve svém facebookovém komentáři rýpl do badatelů a "věštců", kteří nám servírují dlouhodobé předpovědí počasí.

Modely na superpočítačích poněkud selhaly, píše Vávra
Daniel Vávra
3. prosince 2023 - 13:03

„Chtěl bych se zcela vážně a bez ironie zeptat. Prosím, kdo jste programátor a klimatolog zároveň, vysvětlete mi to. Jak může někdo pomocí počítačových modelů předvídat klima za 100 let, když nedokáže pomocí počítačových modelů předvídat počasí za 10 dní? (Vy s odpovědí KLIMA NENÍ POČASÍ, běžte prosím skočit do zdi).

V případě počasí máme NAPROSTO přesná data, ze kterých můžeme vycházet a přesto nejsme schopní předpovědět počasí ani přibližně. Před měsícem se věštilo, že bude teplý suchý Prosinec a na většině území Evropy je pravý opak. Modely na superpočítačích poněkud selhaly zdá se.

Předpokládám, že dlouhodobý model si vezme nejnovější data, na základě nich predikuje blízkou budoucnost, na základě těchto výsledků predikuje dál a tak pořád dokola.



Přičemž my víme, že i ten první výsledek, založený na zcela přesných datech, stojí za hovno. Jak bude asi vypadat výsledek založený na datech z výsledků na hovno?

Kdosi se mi snažil tvrdit, že k předpovídání celkového klimatu v daleké budoucnosti nemusí být tak přesné, počítá s většími procesy a atmosférickými celky. Přijde mi to jako naprostá blbost. Pokud nedokážu vypočítat něco v mikro měřítku a v krátkém časovém horizontu, je absurdní myslet si, že dokážu počítat něco v makro měřítku a časovém horizontu, kde jsou všechny procesy z mikro měřítka nekonečně složitější, ale v zásadě stejné.

Psali jsme:

Tato úvaha mě vede k tomu, že ty slavné počítačové modely jsou k ničemu. Obzvlášť pokud se jedná o původní předpotopní modely Římského klubu běžící na počítačíčích s výkonem dnešních kalkulaček. To byl čirý podvod level Jáchyme hoď ho do stroje. Nebo v čem je zakopaný pes?

(foto: z fb profilu Daniela Vávry)

Ilustrační obrázek ukazuje budoucnost osobní dopravy v Praze," přikláda Vávra ke svému komentáři na facebooku obrázek zasněženého kola Vávra.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro. IR)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif