Zbořil: „Obnovujeme“ diplomatické vztahy s Čínou?

politika

<< VIDEO >> Před nějakou dobou jsme v podstatě vypověděli veškeré vztahy s Čínou díky našim vztahům s Tchaj-wanem. Zdá se, že naše zahraniční politika, nebo alespoň její část, se snaží obnovit vztahy s Čínou. A proto letěl na Dálný východ tajemný emisar.

Zbořil: „Obnovujeme“ diplomatické vztahy s Čínou?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
2. prosince 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Ano, jel tam Tomáš Pojar,  který je ve službách předsedy vlády, to znamená, že je trošku nezávislý na ministerstvu zahraničích věcí, ale celkově  objem jeho činnosti se od Ministerstva oddělit nemůže. Je zajímavé i to, že tam jel v podstatě na tajnou misi, nebo polo-tajnou misi, které nebyla věnovaná velká pozornost. Setkal se s vysokým úředníkem Ministerstva zahraničí, což je na české poměry nebo na poměry v česko-čínských vztazích věc mimořádná.


Pravda je, že po několika dnech pan ministr zahraničních věcí, a někdo z těch našich vojenských pánů, upozornil na to, že Čína je náš ne-přítel. Musíme s ní udržovat korektní vztahy, ale také vztahy na hranici příprav na budoucí válku.  Což mě docela překvapilo a zdá se, že někteří političtí komentátoři mají pravdu, když mluví o kakafonii české zahraniční politiky a upozorňují na to, že premiér, Ministerstvo obrany a Ministerstvo zahraničních věcí nejednají v úplném souladu nebo shodě,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Polotajná mise…

„Čínská mise Tomáše Pojara je zajímavá, protože on je dnes už zkušený diplomat, i když na ministerstvu zahraničních věcí jako náměstek pracoval myslím necelé dva roky. Ale jeho životopis začíná už někdy v 90.letech. Na úrovni „Člověka v tísni“ spolupracoval s Šimonem Pánkem, dlouholetým ředitelem a hlavní tváří této agentury. Potom byl Tomáš Pojar jednu dobu náměstkem ministra zahraničních věcí a velvyslancem v Izraeli. Řekl bych, že má právě ve Státu Izrael a u izraelské vlády dobrou pověst.
 
Je to cesta, která je organizovaná sice na polo-tajné úrovni. Tím polo-tajným myslím, že to hned nějací divocí žurnalisté, aniž věděli, o čem se tam jednalo a jaké byly cíle té návštěvy, tak hned to zdánlivé „všechno“ zveřejnili. O něčem svědčí i to, že to je téměř ve stejné době, kdy tam jede ekonomický ředitel klubu Slavie Praha, která žije z čínských peněz a my si toho všímáme v denním tisku. Nezapomínejme, že Jaroslav Tvrdík byl také ministr národní obrany ve Špidlové vládě. Takže je to vlastně významný „nestátní“ diplomat, vyslanec bez diplomatického pasu. Na možná důležitém nebo nedůležitém setkání, které já neumím dost dobře posoudit, byl třeba Jiří Paroubek, který tam dokonce vystupoval veřejně. Nejsem si jistý, že zpráva, kterou o něm uveřejnilo myslím Fórum 24, o tom, že měl špatnou angličtinu, jestli byla ta nejdůležitější. Snad jen po Halinu Pawlowskou, která mu nezapomněla jeho negativní vztah  k historickým techno-zábavám svých příbuzných. Ale snadno si domyslíme, že byl přijímán především jako bývalý předseda české vlády. Možná to jeho současní kritici ani nevědí,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.

Tchaj-wan nebo Čína?

„Takže, v těchto stycích s Čínou se děje něco jiného, než si představovali paní Pekarová Adamová a pan Vystrčil při svých výletech na Tchaj-wan. A možná ten důvod, proč se tak děje, je dán situaci na Tchaj-wanu samotném. Před volbami se tam dělají různé koncese a ústupky a možná, že to s tím nějak souvisí. Ale v každém případě nevede tato úroveň, nebo není to trvalá úroveň participace české zahraniční politiky, má a ještě bude mít celou řadu odboček, kterým my můžeme ale také nemusíme věřit,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif