Nevídaný arzenál. První odpovědi, kdy se střelec vyzbrojil

politika

Policie ve čtvrtek zajistila v budově Filozofické fakulty UK obrovský arzenál zbraní a střeliva, který si útočník přinesl s sebou. Objevují se první odpovědi na to, jakým způsobem a kdy střelec ke zbraním přišel.

Nevídaný arzenál. První odpovědi, kdy se střelec vyzbrojil
Zásah IZS v Praze
22. prosince 2023 - 11:04

Policejní prezident prezident Martin Vondrášek už včera potvrdil, že útočník držel několik zbraní legálně. Podle nejnovějších mediálních zjištění je zaregistroval letos.

Podle informací serveru neovlivni.cz si útočník teprve letos na jaře registroval sedm různých zbraní v relativně krátkém časovém úseku. Kromě pistolí mělo jít i o samopal a brokovnici. Kvůli platnému zbrojnímu průkazu neměl s registrací zbraní, kterou provádí policie, žádný problém, uvedl zmíněný web.

„Sedm zbraní koupil letos na jaře. Systém není nastavený na to, aby spustil alarm, když si někdo zaregistruje takové množství zbraně během krátké doby," sdělil zdroj obeznámený s případem výše uvedenému serveru.

Během jednoho ze čtvrtečních policejních brífinků zaznělo, že dosavadní prověrky vedly ke zjištění, že pachatel byl legálním držitelem několika střelných zbraní. Policejní prezident Martin Vondrášek řekl, že na místě tragické střelby viděl obrovský arzenál zbraní a střeliva.

„Jsem přesvědčen, že by obětí bylo násobně více, nebýt rychlého zákroku policie, která byla na místě v řádu jednotek minut," nechal se slyšet.



Vondrášek už vpodvečer prozradil, že z dosud získaných informací vyplývá, že střelec se inspiroval obdobnou událostí v zahraničí. Konstatoval, že šlo o předem promyšlený čin, který začal na Kladensku a skončil v budově Filozofické fakulty UK.

Čtvrteční útok v budově filozofické fakulty v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky. Policie dnes také oznámila, že už zná identitu všech obětí. Ministr vnitra Vít Rakušan následně v České televizi upřesnil, že obětí je 13, čtrnáctým mrtvým je střelec.

V médiích se také objevily informace, že měl včerejší hrůzný incident údajně inspirovat několik lidí. Policie se k tomu vyjádřila na sociální síti X a ujistila veřejnost, že je připravena reagovat v případě, že by se někdo opravdu včerejší tragickou střelbou inspiroval.

Pslai jsme:

„Od včerejška evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin (údajně) inspiroval a chtějí jej následovat. Okamžitě reagujeme, pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158," napsala policie na sociální síti X.

V Česku byla zároveň od pátečního rána přijata celorepubliková preventivní bezpečnostní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. Provozovatelé vytipovaných zařízení jsou kontaktováni a seznamováni s tímto rozhodnutím.

„Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci - signál, že jsme tu a jsme připraveni. Vidět můžete i policisty s dlouhými zbraněmi," upozornila policie.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: tv nova)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif