Odbory pohrozily generální stávkou. Ve společnosti to vře

politika

Fialova vláda představila balíček úsporných opatření, která však vyvolala velmi tvrdou nevoli. Šéfové odborových svazů pohrozily generální stávkou s tím, že tato "asociální vláda destrukce" jim nedává jinou šanci.

Odbory pohrozily generální stávkou. Ve společnosti to vře
Roman Ďurčo, odborový šéf KOVO
12. května 2023 - 11:03

Tomu, že se situace ve společnosti vyostřuje nasvědčuje i fakt, že Odborový svaz KOVO pohrozil generální stávkou. 

„Výkonné vedení největšího odborového svazu republiky v reakci na vládní představení destrukce sociálního státu rozhodlo o prosazování stávkové pohotovosti v celém sektoru. Na rovinu říkám, že stávková pohotovost je posledním stupněm před vyhlášením generální stávky. Vím, že to zní tvrdě, ale tato asociální vláda destrukce nám nedává jinou šanci,“ uvedl její předseda Roman Ďurčo.

A jak je vidět, nespokojenost mezi lidmi donutila odborářské šéfy k tomu, aby začali koordinovat svůj nátlak na současnou vládu Petra Fialy. Ke kritice vládní opatření se připojil i šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.


„Česká republika nemůže být ve formě po tom, co teď předvedla vláda. Je to deforma,“ řekl šéf ČMKOS Josef Středula k představenému konsolidačnímu balíčku, který vláda nazvala "Česko ve formě“.

Středula rovněž kritizoval to, že vláda své návrhy vůbec neprojednávala s odbory. 

„Vůbec nejde o debatu ani sociální dialog. Něco ukážou a zbytek si sami prosadí. Doufám, že na pondělním jednání tripartity někdo předloží dokumenty a můžeme je projednat,“ prohlásil šéf odborů Středula s tím, že nejhůře podle něj dopadne reforma na ty nejvíce postižené. 

„Tato deforma se řítí plnou parou proti zaměstnancům a důchodcům. Návrh je nespravedlivý. Ti, kteří to prezentovali, tak zapomněli říct, že oni způsobili tento šílený deficit. Není to seriózní komunikace vlády proti občanům, je to pouze hra. Prohrají ti, kteří krizi nezpůsobili. Na pondělí svoláváme odborové svazy a budeme ladit postup,“ řekl Středula.

Na sociálních sítích se objevily první reakce politiků. Například senátorka Jana Zwyrtek Hamplová objevila jednu dle její úvahy velmi pozitivní věc.

„Novodobá přestavba (?) Vyčkám si na podrobné hodnocení ekonomů, ale můj první komentář k těm mnoha frázím a k seznamu opatření je následující:

1. S takovým divadlem kolem oznamovat řešení toho, co jsem z většiny sám způsobil, je trapné. 
2. Bylo u toho mnoho zbytečných řečí a prázdných frází. Jako kdysi na těch sjezdech s heslem - řekněme všem, jak to děláme dobře, a jedeme dál…. 
3. Nulová sebereflexe ve vztahu k miliardám, které utekly na všechny strany. 
4. Všechnu tu rozhazovačnost vlády všemi směry nakonec zaplatí ti, kteří poctivě pracují jako zaměstnanci nebo kteří se snaží silou vůle i v těchto podmínkách podnikat, určitě to odnesou mladé rodiny s dětmi, potrestáni budou majitelé domů a senioři. U mnohých se některé tyto role dokonce kumulují. Ano, ti to zaplatí - v daních, v každodenních nákupech, v nájmech, snížením penzí… Aby ti nahoře mohli zase velkoryse rozhazovat… 
5. Firmy, kterým tu zvýšíme daně, mohou odejít jinam. Kde jim bude daňově líp. To může přinést další problémy - že třeba budou další lidé bez práce. 


A tak dále…. a tak dále. Zázraky se nedějí. Tedy to ohlášené nevyřeší přes dílčí a snad aspoň trochu rozumné kroky nic, jen bude brát přímo či nepřímo každému z nás. Jen to tak “velké” a “přelomové” tím teatrálním scénářem mělo vypadat. 

Sarkasticky dodávám - velmi pozitivní je zvýšení ceny piva. Protože ten, kdo Čechům zdraží pivo, může začít odpočítávat. Smutno je mi, kam jsme to dopracovali. V Evropě, a u nás teď obzvláště," uzavřela svůj komentář senátorka. 

Sarkasticky se k průběhu i faktickým opatřením vyjádřil i advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

„Po 2 hodinách jsme se dozvěděli, že máme nejlepší a nejzodpovědnější vládu na světě a že DPH na knihy bude 0%. 

teď přichází to hlavní - zvýšení daně z příjmu právnických osob z 19 na 21% (řada velkých firem odejde do zahraničí, kde je běžně 15%) a zvýšení daně z nemovitostí, u kterých nám pan Stanjura zapomněl říct, o kolik to bude. Otázkou je, jestli neúmyslně, nebo jestli se to sdělit bál. 

A než jsem to dopsal, tak jsme se dozvěděli, že energie budou v základní sazbě DPH, tedy 21%. Naprosté fiasko. Jediným efektivním řešením je okamžitá demise celé vlády!" napsal v první reakci na vládní úsporný balíček předseda PRO Rajchl. 

Vládou představený konsolidační balíček okomentoval pro CNN Prima NEWS i místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. „Nechápu, kde vláda bere tu drzost to nazývat důchodovou reformou,“ poznamenal mimo jiné.

Také jsme psali:

„Vláda nejdříve hodinu nebo její takzvaní experti mluvili o ničem a poté v té další části mnohé neřekli, ale teď teprve dohledáváme vše. V každém případě to lze zatím hodnotit tak, že to je černý čtvrtek pro tuzemské podnikatele, a to jak pro firmy malé, střední, pro živnostníky, tak pro firmy velké, které ženeme do šedé zóny. Budou nepochybně optimalizovat a troufám si tvrdit, že budou ztrácet konkurenceschopnost vůči zahraničí. Další nedobrá zpráva je to pro naše seniory, pro důchodce a vypadá to, že to nebude dobrá zpráva ani pro studenty. Na druhou stranu, ať jsem v něčem pozitivní, mohlo například DPH dopadnout hůře. Docela dobré je to, že se snižuje z 15 % na 12 %, takže by to nemuselo být tak proinflační, jak jsme se domnívali podle těch původních zpráv,“ zhodnotil situaci místopředseda ANO Havlíček s tím, že vláda v podstatě popřela sama sebe, neboť byla do značné míry zvolena proto, že nebude zvyšovat daně.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif