Okamura vyčinil vládě, že nepomáhá firmám v nouzi

politika

Předseda SPD Tomio Okamura se opřel do vlády nejen kvůli vysokým cenám energií, ale také kvůli podle něj naprosto nulové pomoci firmám ze strany vlády, která se chová doslova asociálně.

Okamura vyčinil vládě, že nepomáhá firmám v nouzi
Tomio Okamura, předseda SPD
30. prosince 2023 - 07:22

„V ČR krachují další firmy kvůli vysokým cenám energií a nulové pomoci ze strany vlády Petra Fialy (ODS), jejíž představitelé se snaží situaci ještě nepřijatelně zlehčovat a zakrývat její skutečnou příčinu. To se týká i hrozícího pádu ostravské huti Liberty.

Přímo je pádem huti Liberty ohroženo minimálně 6 tisíc pracovních míst v přilehlém regionu (nepřímo mnohem více) i existence a prosperita celého místního sektoru obchodu a služeb. Ostatní evropské státy přitom firmám i lidem s drahými energiemi pomáhají. Svalovat pád huti Liberty pouze na její vlastníky představuje ze strany vlády a ministra průmyslu a obchodu Síkely (STAN) zkreslování reality. Hutím - a dalším energeticky náročným průmyslovým provozům - škodí v první řadě extrémně vysoké ceny energií způsobené zejména Green Dealem EU a dalšími opatřeními zelené agendy EU, včetně obchodování s emisními povolenkami, a rovněž i nekompetentní energetická politika vlády Petra Fialy, která firmám zcela nedostatečně kompenzuje dopady drahých energií na jejich fungování i na jejich samotnou existenci.



Nezanedbatelné jsou obecně i dopady zániku firem a pracovních míst na pokles příjmů státu z daní a pojistného, a naopak na růst výdajů sociálního systému v oblasti sociálních dávek. Huť Liberty byla prosperujícím podnikem, objem její produkce v posledních letech stoupal o desítky procent ročně. V segmentu prodeje bezešvých trubek měl podnik více než pětiprocentní podíl na trhu EU. 

Navíc ocel je i z vojenského a bezpečnostního hlediska strategickou surovinou. Jedná se i o velký problém z hlediska celého severomoravského regionu, protože zde existuje mnoho firem a subdodavatelů navázaných na huť Liberty, takže hrozí i znatelné zvýšení regionální míry nezaměstnanosti. 

Hnutí SPD vyzývá vládu Petra Fialy, aby zabránila pádům českých firem v důsledku vysokých cen energií a předešla tak jeho negativním a nevratným dopadům na ekonomickou a rozpočtovou situaci státu. Zvažovaná výše vládní pomoci firmám - částka 3,5 miliard korun - je nedostatečná a v evropském kontextu doslova směšná.

Psali jsme:

Finanční pomoc německé spolkové vlády tamním firmám ((12 miliard euro (295 miliard korun!!) pro roky 2024 i 2025)) je v absolutních číslech téměř stonásobně vyšší a desetinásobná po přepočtu na velikost ekonomiky. Asociální vláda Petra Fialy by proto měla podat demisi a skončit. Hnutí SPD je připraveno podílet se na příští vládě svými odborníky," zakončil svůj komentář na facebooku Tomio Okamura.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif