Omezení lékařské péče nemůžeme brát jako fakt, říká Hašek

politika

Omezení péče nemůžeme brát pouze jako fakt a čekat, zda se ministr Válek s lékaři dohodne či ne, píše v komentáři ohledně situace v českém zdravotnictví advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Omezení lékařské péče nemůžeme brát jako fakt, říká Hašek
Michal Hašek, advokát
30. listopadu 2023 - 06:05

„Se zájmem jsem si přečetl o pondělní schůzce hejtmana a radního pro zdravotnictví Jihomoravského kraje se zástupci nemocnic v regionu před očekávaným omezením přesčasů lékařů,kteří už řadu měsíců chtějí po státu změnu systému přesčasů a protože se žádná dohoda s ministrem Válkem nenašla, vypověděli od 1.12 přesčasové dohody. Několik poznámek:

1) zdravotnictví je jednou z klíčových veřejných služeb a kraj by mu měl věnovat trvalou pozornost, takové schůzky zástupců všech nemocnic bez ohledu na zřizovatele by měly být samozřejmostí a ne výjimkou,

2) jasně, dá se ukázat prstem do Prahy na stát a ministerstvo zdravotnictví, umýt si nad problémem ruce a jít něco nového natáčet, ale to je málo. Kde je nějaká viditelná iniciativa kraje a krajů směrem ke státu k rychlému nalezení dohody s lékaři? Stav od 1.12 přece nemůže trvat týdny a měsíce! Omezení péče nemůžeme brát pouze jako fakt a čekat, zda se ministr Válek s lékaři dohodne či ne.



3) píšu tohle celé nikoliv jako osobní kritiku hejtmana nebo radního pro zdravotnictví, ale proto, že jsme před více než 10 lety museli řešit ještě horší hrozbu - tehdy hrozil exodus lékařů z nemocnic v rámci akce Děkujeme odcházíme. A tehdy se do jednání ministra Hegera s lékaři a se zdravotnickými odbory aktivně zapojila i Asociace krajů. Důvod je zřejmý - řadu veřejných nemocnic v zemi zřizují kraje v různých právních formách. Situace byla tehdy dramatičtější, jednání mezi Nečasovou vládou a kraji vázla - premiér odmítal svolat Bezpečnostní radu státu (uskutečnila se neformální schůzka premiéra a několika ministrů s hejtmany), ministr obrany Saša Vondra nám tehdy jako pomoc nabídnul několik vojenských vrtulníků a sanitek d posádkami i bez. Odmítnuta byla varianta připravovat se při hrozícím kolapsu nemocnic na vyhlášení celostátního nouzového stavu. Začali jsme tedy v krajích diskutovat o vyhlášení stavu nebezpečí v případě potřeby dle situace. Zároveň jsme se účastnili jednání ministra Hegera a lékařů, protože dohoda byla tím nejlepším možným řešením. Nakonec se podařilo krizový scénář odvrátit a žádné krizivé stavy nemusely být aktivovány.

Psali jsme:

Dnešní situace je jiná a nevolám po žádných opatřeních podle krizové legislativy, ale určitě by se měl nejen jihomoravský hejtman, nýbrž celá Asocice krajů aktivněji vložit do jednání vlády a lékařů. Důvodem nejsou žádné blížící se volby. Kraje jsou významným hráčem v oblasti lůžkové zdravotnické péče a měly by mít zájem na plynulém poskytování standardního objemu zdravotnické léče ve všech krajích pro jejich občany. To se může podařit zajistit nyní jen u jednacího stolu tlakem na ministra zdravotnictví a vládu. Držím jako občan a pacient palce nám všem, ať se to podaří i s pomocí krajů co nejdříve," zakončil svůj komentář ohledně situace v našem zdravotnictví advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif