Pavlovi Pomáhat a chránit! Nové motto České televize

politika

Prezident České republiky Petr Pavel prohlásil při projevu v rámci Terezínské tryzny, že odpovědnost za zločiny, které páchali naši předkové, musíme přijmout a poučit se z nich. ČT jeho výrok upravila podle svého motta "Pavlovi pomáhat a chránit!"

Pavlovi Pomáhat a chránit! Nové motto České televize
Michal Hašek
24. května 2023 - 08:20

Ačkoli se Česká televize snažila prezidentova slova "napravit", jeho původní výrok nezůstal bez povšimnutí. Například podle advokáta a bývalého hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška by se měl prezident omluvit a vyrazit toho, kdo tato slova do projevu zařadil. A Hašek zároveň požaduje, aby byl prošetřen postup České televize, která slova o „našich“ předcích vypustila. 

Jak to vypadá, prezident Petr Pavel je pod ochranou České televize a Hašek vnímá zmíněný krok jako důkaz toho, že tomu tak vskutku je. 

Prezident Petr Pavel promluvil 21. května v Terezíně při Terezínské tryzně. Připomenul tam zločiny spáchané kvůli nacistické ideologii, utrpení Židů a povinnost na ně nezapomenout. 

„Téměř 90 tisíc osob odvezly transporty do vyhlazovacích táborů,“ prohlásil současný prezident Petr Pavel.


„Norimberské rasové zákony představují tragické memento zla, jakého se člověk na člověku může dopustit. Ukázaly nám, jak zranitelná je lidská společnost pod tlakem propagandy a lživých zpráv. Je smutnou pravdou, že zločiny nacistického režimu procházely, protože většinová společnost o nich dlouho mlčela. Možná neměla sílu na odpor. Možná z pohodlnosti. Pomohla tomu i nacistická snaha skrýt pravdu a umění manipulace s myslí veřejnosti,“ uvedl dále český prezident.

„Tato unikátní pevnost, po celé Evropě známá jako jeden z vrcholů vojenského inženýrství, se nakonec stala symbolem toho nejhoršího, čeho je člověk schopen. Odpovědnost za zločiny, které páchali naši předkové, musíme přijmout, a poučit se z nich,“ řekl dále Pavel. 

V této souvislosti si stěžoval, že některé budovy jsou ve špatném, až havarijním stavu. Podle prezidenta Petra Pavla je ale potřeba Terezín uchovat. 

„Umožňuje předávat svědectví dalším generacím. Je to důležité kvůli současným hrozbám, jako jsou různé formy extremismu, fobií nebo vypjatého nacionalismu,“ dodal prezident. 

Slova o předcích jako důležitá vyhodnotila i Česká televize. Ovšem z jejího přepisu vypadla slova o "našich předcích“

„Pevnost v Terezíně se podle Pavla stala symbolem toho nejhoršího, čeho je člověk schopen. Podotkl, že odpovědnost za zločiny, které páchali předkové, je nutné přijmout a poučit se z nich,“ uvedla Česká televize. Taktéž na sociálních sítích ČT prezentovala prezidentova slova bez přivlastňovacího zájmena.

Výroky prezidenta Petra Pavla a následně chování a přístup České televize vytočila advokáta a bývalého hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška.

 

„S odstupem se vracím k prezidentovu projevu v Terezíně. Je neskutečné, že na místě nacistických hrůz a bezpráví hovoří generál Pavel o “odpovědnosti za zločiny, které páchali NAŠI předkové”. Jasně, i mezi Čechy byli kolaboranti a zrádci. Jen jich v národě byla naprostá menšina. Nevím o tom, že by Češi páchali během války zločiny v Terezíně. Je to na omluvu prezidenta Pavla a vyhazov toho, kdo mu tohle sepsal a podstrčil. Naši předkové totiž konkrétně v Terezíně v kontextu tryzny za oběti nacistické hrůzovlády zločiny nepáchali. Byli naopak jejich oběťmi. Byli vražděni německými dozorci kdykoliv a kdekoliv se jim zamanulo, nesmírně krutě a zejména bezdůvodně. Ještě začátkem května 1945 Němci nesmyslně zavraždili padesátku vězněných českých vlastenců, vesměs mladých lidí. Pár desítek hodin před koncem války. Jestli to prezidentovi republiky v Terezíně při jeho slovech nedošlo, je to špatně. Pokud to byl záměr, ještě hůř," napsal Hašek a pokračoval kritikou veřejnoprávní České televize.

Také jsme psali:

„A neskutečný je i postup veřejnoprávní České televize, která manipulativně upravila citaci prezidentových slov ve zjevné snaze generála Pavla “ochránit”. To je absolutně nepřípustné a Rada České televize by se tím měla začít zabývat," dodal Hašek. 

Co prezident Pavel ve skutečnosti řekl a co se následně stalo terčem kritiky? 

„Prezident České republiky Petr Pavel v Bavorsku věnoval pár slov šéfovi landsmanšaftu. ‚Děkuji Berndtu Posseltovi za zlepšení německo-českých vztahů.‘ Prezident Pavel následně v Terezíně: ‚Odpovědnost za zločiny, které páchali naši předkové, je třeba přijmout a poučit se z nich.‘ To jde rychle, co?“ komentoval chování prezidenta Pavla bývalý šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif