Pětina lidí se cítí v ohrožení kvůli chybějícím lékům

politika

Alarmující výsledky nejnovějšího průzkumu. Lidé mají obrovské obavy ohledně chybějících léků, obávají se zhoršení lékařské péče a mají velké obavy o svůj zdravotní stav. Ministr zdravotnictví z TOP 09 Válek i přesto lidi uklidňuje.

Pětina lidí se cítí v ohrožení kvůli chybějícím lékům
Vlastimil Válek (TOP 09)
17. listopadu 2023 - 06:05

Situace s léky v Česku není ani po roce stabilní a nemalá část lidí nabývá dojmu, že chybějící léky ohrožují jejich zdravotní stav. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Českého národního panelu, který se dotazoval lidí na situaci v posledních měsících. Situace přitom není podle lékárníků stabilní ani nyní, stále hrozí problémy s dodávkami penicilinu a v prodeji chybí i řada špatně nahraditelných léků. Téměř polovina z těch, kteří narazili na nedostatek léku, se pak nedostala ani k vhodné alternativě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) věří ve zlepšení díky novele o léčivech, která ve středu prošla sněmovnou. Jenže je v tom skoro jediný.

Průzkum původně reagoval na zářijové zprávy o výpadcích některých léků, ty však trvají i nadále. Kromě pokračující nejistoty kolem penicilinu a zejména sirupových forem pro děti mohou v lékárnách v současnosti pacienti narazit i na další chybějící léky. U některých z nich je přitom i těžké nalézt náhradu.

„Zkušenost s nedostatkem požadovaných léků měly v září více než dvě pětiny Čechů starších 18 let (43%). Výrazně častěji se v této situaci ocitly české ženy (48 %). Češi v lékárnách nejvíce postrádali předepsaná antibiotika jak pro děti, tak i pro dospělé,“ ukázal aktuální průzkum, který proběhl v rámci společného projektu tří výzkumných agentur Nielsen, NMS Market Research a STEM/MARK.



Na nedostupnost dětských antibiotik narazila v posledních třech měsících podle průzkumu téměř třetina Čechů, stejně tomu pak bylo v případě antibiotik pro dospělé. 

„Z antibiotik nejčastěji zmiňovali nedostupnost očních antibiotik pro léčbu zánětů a infekcí oka. Obecně chyběly zejména dětské léky, a to i přípravky proti horečce (25%), ale také přípravky proti rýmě a nachlazení (14%). Lidé ve věku nad 60 let měli největší problém sehnat antibiotika pro dospělé (38%), léky na tlak (28%) a léky na různá chronická onemocnění (24%),“ ukázal průzkum.

Ministerstvo i odborníci často uklidňují veřejnost tím, že se k většině léků dá nalézt vhodná alternativa. To se však podle průzkumu týkalo jen necelé poloviny z lidí, kteří narazili na chybějící léky v lékárně. 

„Těm, kteří se s nedostupností léků potkali, byla v téměř polovině případů (47%) nabídnuta jiná vyhovující alternativa. Tuto zkušenost mělo až 52 % českých žen, zatímco jen 42 % českých mužů,“ vyplynulo z průzkumu.

Psali jsme:

To však také znamená, že přes 40 % Čechů žádnou vhodnou alternativu v lékárně nedostalo. Zatímco čtvrtina z nich se tím necítila zdravotně ohrožena, pro většinu z nich to podle nich znamenalo zdravotní ohrožení. Téměř pětina z těch, kterým v lékárně nenabídli vhodnou alternativu, se přitom cítila být rozhodně zdravotně ohrožena.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: ovm)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif