Petr Hampl: Kdo je favoritem slovenských prezidentských voleb

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >> Jak dopadnou prezidenské volby na Slovensku? Do budoucnosti samozřejmě nikdo nevidíme, nicméně něco se usuzovat dá.

Petr Hampl: Kdo je favoritem slovenských prezidentských voleb
Petr Hampl, nezávislý sociolog
29. března 2024 - 02:20

A je to příležitost předvést něco málo z toho, co na Jungmannově národní akademii ukazuji ve svém kurzu metod analýzy společenských jevů, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.


Jedna z podstatných zásad říká, že pokud více různých metod nebo typů úvah vede ke stejnému závěru, je výsledek spolehlivější, než kterákoliv z těchto metod. A jaké typy úvah zde máme k dispozici?
  • Za prvé. Aplikace nějakého velmi jednoduchého pravidla. To nejjednodušší pravidlo zní, že ti, kdo měli v prvním kole více hlasů, vyhrávají častěji druhá kola. Tohle pravidlo mluví pro Korčoka.
  • Za druhé. Pokračování dosavadního trendu. V posledních týdnech se voličský trend posouval ve prospěch Korčoka. Tím není řečeno, že nutně musí pokračovat, ale pokud by pokračoval, Korčok by dále posiloval.
  • Za třetí? Jak dopadly podobné situace v minulosti? Na Slovensku se již dvakrát stalo, že globalistická strana vytáhla poměrně krátce před volbami neznámého kandidáta a masovou mediální kampaní se ho pokusila protlačit na první místo. Pokaždé to fungovalo. Pravidlo tedy hraje pro Korčoka.
  • Za čtvrté. Analýza konkrétního terénu. Pellegrini musí získat alespoň 80% Harabinových voličů, nesmí totálně propadnout u voličů ostatních vyřazených kandidátů a zároveň nesmí udělat kampaň natolik emotivní, aby to výrazně zvýšilo volební účast. To není nemožné, ale je to velmi obtížné. Nezapomínejme, že Harabin vedl kampaň s tím, že mezi Pellegrinim a Korčokem není žádný rozdíl. Proč tedy vůbec chodit k volbám, když se rozhoduje mezi dvěma stejnými kandidáty?
To všechno dohromady vede k tvrzení, že Korčok je favoritem druhého kola. Na druhou stranu ale nelze mluvit o totální převaze. Pellegrini je nadále silný soupeř a jakákoliv Korčokova chyba nebo neobratnost v debatě může výsledek překlonit na jeho stranu. Rozhodně tedy nemůžeme mluvit o poměru šancí 9:1. Rozumný odhad může být 60:40 nebo 2:1. Tomu odpovídají i sázkové kurzy.

Tím není nutně řečeno, že Ivan Korčok bude příštím slovenským prezidentem a že Slovensko čeká permanentní boj mezi národní vládou a globalistickým místodržícím. Z dějin známe řadu příkladů, kdy slabší armáda dokázala v bitvě porazit tu silnější. V tuto chvíli má ale navrch Korčok, především díky drtivé finanční a mediální převaze, ale i díky práci, kterou v jeho prospěch odvedl Štefan Harabin.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif