Petr Hampl: Lekce z logického myšlení o nenávisti a politických vraždách

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >>  Mnoho problémů a omylů vychází z nepřesného vyjadřování. To mě štvalo kolem covidu, kdy to způsobovalo tolik nepříjemností a roztržek.

Petr Hampl: Lekce z logického myšlení o nenávisti a politických vraždách
Petr Hampl, nezávislý sociolog
24. května 2024 - 02:20

Co to třeba znamená, když se řekne, že vakcína nechrání? Znamená to, že nezaručuje úplně všem očkovaným plnou ochranu před nakažením? Ale v tomhle smyslu nechrání a nechránila nikdy žádná vakcína v dějinách! Takový požadavek by byl nesmyslný. Nebo to znamená, že očkování nikdy nikomu ani nezmírní průběh? To zase netvrdili ani ti největší antivaxeři. Ve skutečnosti je to někde mezi tím. O tom se mělo diskutovat – jaká úroveň ochrany je už dostatečná a jaká nikoliv. Jaká úroveň ochrany ospravedlňuje zavedení povinného očkování a jaká nikoliv. Nicméně převážily jednoduché výkřiky, lidské mysli byly zaplavené emocemi a debata vypadala podle toho, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Stejný problém s nepřesností vidíme kolem pokusu o vraždu Roberta Fica, respektive odpovědnosti liberálních médií, intelektuálů a politiků.


Jde v zásadě o toto. V liberální propagandě hraje klíčovou roli zaměření na jednotlivé osoby a vytváření dojmu, že se jedná o šíleně nebezpečné démonské bytosti (které často snad ani nemají lidskou podstatu) a že tato stvoření musí být zastavena za každou cenu s použitím jakýchkoliv prostředků. To není jen otázka Roberta Fica. Stejné útoky jsou vedeny proti Miloši Zemanovi, Andreji Babišovi a Tomio Okamurovi. Před pár lety proti Martinu Konvičkovi. Samozřejmě proti Viktoru Orbánovi. Putina už ani nezmiňuji. Když máte k dispozici velký mediální prostor a systematicky na vytváření takového dojmu pracujete, je pochopitelně otázkou času, kdy se najde magor, který to vezme vážně a pokusí se ten problém vyřešit.

Na opačné straně něco takového není. Samozřejmě se taky ošklivě nadává na politické odpůrce, ale nejsou chápáni jako šíleně nebezpečné démonské bytosti. Spíš jsou zobrazováni jako lidé hodni pohrdání. Z toho nevyplývá nutnost takové lidi zastavovat.
  • Když byla slovenská prezidentka označována za kurvu, bylo tím řečeno, že v každém bordelu najdete 20 stejných, které ji mohou nahradit.
  • Když je český prezident označován za manekýna, je tím také řečeno, že v každé modelingové agentuře najdete desítky náhradníků. Proč na něj páchat atentát?

Amerického dementního prezidenta snad ani nemusím připomínat. Pokud se mluví o šíleně nebezpečných bytostech, jsou to vzdálené symboly jako Bill Gates, Klaus Schwab nebo Anthony Fauci.

Takže ano, rétorika liberálních demokratů zvyšuje riziko vražd politických odpůrců. A sami liberální demokraté s tím jsou srozuměni. Případné zabití svých oponentů jim nevadí, stejně jako jim nevadí umírání statisíců lidí poslaných do zbytečné války. Jejich ideologie je zbavuje části lidského cítění.

A teď k té nepřesnosti. Když chtějí tohle všechno zastřít, předpokládají trochu jiný příběh. Tam nejde o dehumanizaci, ale o zvyšování negativních emocí. Povzbuzování negativních emocí je taky špatné, ale nejsou náznaky, že by to vedlo k politickém vraždám. Ostatně vlna takových emocí proběhne po každém velkém fotbalovém zápase a fanoušci se nezabíjejí.

Přestane se tedy mluvit o vytváření obrazu ďábelské bytosti a místo toho se mluví o negativních emocích. Tahle nová verze naplní mediální prostor. Českou televizi, Forum24, mimořádně hanebný komentář napsal Tabery v Respektu a tak dále. Ono je to vlastně jen o maličko jiné, ale zastírá to skutečnost.

Ona je totiž pravda, že Fico a jeho spolupracovníci to hráli jinak než v českých zemích. U nás to probíhá tak, že liberální média vyvolávají vlny nenávistných emocí, lidová opozice vyvolává opačné vlny nenávistných emocí a politická opozice se drží stranou. SMER to takhle nehrál. Tam se do toho politici zapojili. Když lhali o Ficovi, že pracuje pro Kreml, tak Fico kontroval, že protistrana jsou politické prostitutky. To můžeme pokládat za neslušné, ale nemá to nic společného s přivoláváním vražd.

Co je ale podstatné: Liberální propaganda je založena na démonizaci protivníků. Antiliberální propaganda na démonizaci protivníků založena není. Prostě proto, že na liberální straně nejsou žádné osobnosti, které by bylo možné démonizovat.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif