Petr Pavel alias Pavel Pávek. Už to leze ven

politika

Po historiku Petru Blažkovi, který tvrdí, že Pavel o svém životě před listopadem neříká celou pravdu, se nyní poprvé rozhodl o Pavlově minulosti promluvit muž, který ho skutečně znal.

Petr Pavel alias Pavel Pávek. Už to leze ven
Petr Pavel, prezidentský kandidát
24. října 2022 - 10:30

Prezidentské volby už doslova klepou na dveře, favoritem je prozatím podle většiny průzkumů generál Petr Pavel. A právě o něm se vyjádřil jeho bývalý spolužák z elitní školy pro zpravodajské důstojníky. „Měl by o sobě říkat pravdu, ale nedělá to,“ prohlásil Beneš. 

Minulost generála ve výslužbě Petra Pavla (61) není tak průhledná, jak to jeden z favoritů prezidentské volby doposud líčí. Po historiku Petru Blažkovi, který tvrdí, že Pavel o svém životě před listopadem neříká celou pravdu, byť o sobě zveřejnil všechny možné dostupné záznamy, se poprvé rozhodl o Pavlově minulosti promluvit muž, který ho skutečně znal.

Právo kontaktoval Pavel Beneš (63), jenž byl v letech 1988 a 1989 s Pavlem frekventantem elitní školy pro zpravodajské důstojníky, které režim připravoval na vyslání pod diplomatickým krytím především do zemí NATO. A jeho svědectví staví Pavlův životní příběh, jak ho on sám veřejně prezentuje, do poněkud jiného světla. Vše odstartoval ex-generálův květnový příspěvek na jeho twitterovém účtu.

„Slýchám, že jsem byl za komunismu rozvědčík. Nevím, co si pod tím představují ostatní. Nebyl jsem žádný Bond, ale výsadkář průzkumník, který se plazil blátem, mrznul ve sněhu a připravoval se na vysazení v týlu nepřítele, aby hledal odpalovací zařízení nebo velitelská stanoviště,“ napsal tehdy na twitter prezidentský kandidát Petr Pavel. Jenže podle Beneše to bylo jinak.


Tvrdí, že všichni absolventi přísně utajovaného kurzu, ve kterém s Pavlem byl, podle něj dobře věděli, že jsou cvičeni na agenty v diplomatickém prostředí. „My jsme byli vojáci školení na to, být pomocníky vojenských přidělenců, být jejich očima při výkonu výzvědných činností na území cizího nepřátelského státu v zájmu Varšavské smlouvy,“ uvedl Beneš a řekl mimo jiné i to, že dostat se do kurzu nebylo vůbec jednoduché. „Kromě samozřejmých kádrových předpokladů jsme prošli prověrkami všech stupňů na Ministerstvu obrany nebo StB,“ řekl dále Beneš a také prozradil, že krycí jméno Petra Pavla bylo Pavel Pávek. 

Zároveň také hovořil Beneš o tom, že se Pavel nechoval, jak dnes tvrdí. Podle Beneše byl vůči režimu loajální a hájil jeho zájmy, i když už byl v posledním tažení. Pavel přitom tvrdí, že členství v KSČ vnímal ve svém prostředí jako normální věc a nijak to tehdy neřešil. Dnes podle svých slov ví, že to byla chyba, a lituje toho.

Také jsme psali:

„Nevěřím, že to bylo pouhé pomýlení. Nejde o to ho poškodit nebo se mu mstít, ale když chce kandidovat na prezidenta, tak by neměl nic zakrývat, protože ho to stejně jednou dožene. Řada lidí ví, kdo byl a co dělal,“ dodal Beneš.

Na twittru se k věci vyjádřil i bývalý předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. A opět si rýpnul do exgenerála Pavla, který podle Kalouska není na post prezidenta České republiky tou správnou osobou.



Beneš dále popsal, jak fungoval elitní kurz s tím, že první rok probíhal na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně a byl rozdělen na tři jazykové skupiny - angličtina, francouzština a němčina.

Petr Pavel byl ve francouzské skupině. V Brně se učili hlavně jazyky, ale měli i několik předmětů pro zpravodajce, např. jaké jsou cizí armády, kde jsou rozmístěné apod.

V září 1989 byl kurz přeložen do Prahy. „Bydleli jsme v krycích bytech ve Vršovicích od pondělí do pátku. Žili jsme pod krycími jmény. Moje bylo Pavel Benda, jeho Pavel Pávek. Na tato jména byly vystaveny i falešné občanské průkazy, pod kterými jsme museli vystupovat i v občanském životě,“ zavzpomínal Beneš.

Podle Beneše se prezidentský kandidát Petr Pavel nechoval, jak dnes tvrdí. Naopak byl vůči režimu loajální a hájil jeho zájmy, i když už byl v posledním tažení.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif