Plebs často volí špatně, ale osvícená parta to zachrání

politika

Moderátor a politický komentátor Petr Holec se pořádně obul do miliardáře Jana Barty, který si za nemalé peníze skládá a vytváří k obrazu svému politiky, celé strany a dokonce i prezidenta. A právě před jeho plány varuje. 

Plebs často volí špatně, ale osvícená parta to zachrání
Petr Holec
15. března 2023 - 10:30

Investoval miliony do celé pětikoalice. Pak do Petra Pavla. A nyní chce křísit levici. Miliardář Jan Barta má podle rozhovoru na seznamzpravy.cz velké plány. 

„Jeho slova smrdí totalitou. V podstatě totiž říká, že už nikdy nesmí nechat volby napospas lidem,“ prohlásil Holec a dodal, že Barta už nechce nikdy volit dalšího Zemana. Jedná se v podstatě o investice do politického prostředí, jinými slovy, Barta si chce systém koupit.

Přibližně před týdnem vyšel na SeznamZprávách rozhovor s investorem a podnikatelem v oblasti IT Janem Bartou. V něm uvedl, že chce křísit levici v České republice. „Levicově smýšlející lidé a střední třída dneska nemají nepopulistické a neextremistické zastání,“ uvádí podnikatel s miliardovým majetkem.

Nicméně celý projekt je prý v plenkách a Barta se pouze setkal s několika aktéry, například předsedou ČSSD Michalem Šmardou nebo s politiky Zelených. Možná by dle něho stálo za to i oslovit Danuši Nerudovou, ovšem ta je ekonomicky spíše na pravici, má v plánu se sejít i s Janou Maláčovou, potenciálně i s Josefem Středulou. Nechce dle svých slov zakládat něco zcela nového, to by nedávalo smysl. „Opravdu bych ale byl rád, kdyby se na scénu vrátila sociální demokracie, zbavena toxických přívěsků navázaných na Miloše Zemana a jeho éru,“ uvedl pro SZ a říká také: „Zdravá a stabilní sociální demokracie je důležitá pro vývoj liberální demokracie v Česku.“

Na jeho slova už v MF Dnes reagoval komentátor Petr Holec. Poznamenal, že rozhovor s podnikatelem „snad ani nechcete číst“, vzhledem k tomu, co v něm Barta říká. Jde zejména o to, jak milionovými částkami sponzoroval nejdříve současnou pětikoalici a pak i kampaň Petra Pavla. 


„To všechno kvůli tomu, že hnutí ANO a SPD prostě považuje za zlo, i když je volí zhruba dva miliony lidí,“ komentuje Holec a dodává, že i teď chce Barta lidem nakoupit „lepší strany“. Například Zelené nebo ČSSD, u kterých komentátor poznamenává, že tam voliči svou vůli projevili zcela jasně.

„Jestli takto vypadá ta správná demokracie, pak radši ani nechtějme vidět tu nesprávnou. Protože tohle je klasické peklo dlážděné dobrými úmysly samozvaných elit,“ glosuje. Pak je demokracie investičním plánem. „Investujete do různých politických stran i politiků, abyste s jejich správnou konfigurací pro sebe vytvořili politicky nejvýnosnější portfolio. V tomto případě systém politických stran, které jsou podle vás ty správné a vylučují z moci ty nesprávné, i když to voliči klidně vidí naopak a ve volbách je poslali do politické zoo. Případně k bráně politického hřbitova,“ popsal Holec systém, který tak Barta chce údajně nastolit.

Podle Holce je záměr politického investora nesmyslný. A to z jednoduchého důvodu. Takzvaně slušná a demokratická levice už totiž ve Sněmovně je. Patří k ní hnutí STAN a KDU-ČSL. U lidovců Holec upozorňuje, jak ve vládě s Bohuslavem Sobotkou zatropovali odchod do důchodu na 65 letech nebo prosadili vyšší sociální daň pro živnostníky. 

„Levicová je v novém sociokulturním pojetí dělení politiky i TOP 09 pod vedením Markéty Pekarové Adamové, která miluje bruselskou ‚progresi‘ asi nejvíc ze všech stran,“ upozorňuje Holec. A k levicovým stranám v Parlamentu by se dali zařadit i Piráti, byť o nich Holec v komentáři nemluví. Poukazuje na to, že ve volbě ČSSD nebo Zelených občanům nic nebrání. Akorát je volit nechtějí, navzdory přání miliardáře.

Také jsme psali:

„Mladý miliardář už si tenhle investorský model vyzkoušel: Před sněmovními volbami v roce 2021 dal se svými kolegy z investiční skupiny Pale Fire Capital každé straně z Fialovy vlády pět milionů korun. Důvodem však nebylo, že by to tuto pětici stran programově příliš lepilo dohromady, jak teď potvrzují i ve společné vládě. Podmínkou investice bylo, že nebudou vládnout s hnutím ANO nebo SPD. Říkejme tomu třeba negativní investice. A stejně to bylo i s podporou Pavla, jemuž Barta s kolegy ze své firmy také poslal miliony korun,“ upozorňuje na to, že miliardářův záměr není zdaleka první ovlivňování politiky, které má za sebou.

Jak pak bude „demokracie“ fungovat, je podle Holce jasné: „Jeho slova smrdí totalitou, v podstatě totiž říká, že už nikdy nesmí nechat volby napospas lidem: Už nikdy nesmí dojít k vítězství dalšího Zemana. Na rozdíl od totality je však alespoň nemusíme číst mezi řádky, Bartovo pojetí demokracie je totiž křišťálově čisté, jak by řekl nebožtík kdysi ještě vládní ČSSD Stanislav Gross: „Plebs si rád volí špatně, a proto je na osvícené partě lepších lidí, aby zajistila, že ve volbách vždy vyhraje ten správný kandidát nebo správná strana.“

Výsledkem je, že na Hradě je nově i přiznaný komunistický rozvědčík, který nemá politické zkušenosti. Komentátor kritizuje i způsob, jakým byl Pavel vybrán, tj. že v roce 2019 byly zadány průzkumy, ze kterých Pavel vycházel nejlíp. „Pavla si prostě vybrali a investovali do něj, protože čísla z průzkumů ukázala, že může vyhrát. Nic moc víc nebylo třeba. A jestli se Barta s kolegy ve výběru prezidenta třeba někde sekli? Nevadí, příště lidem vyberou někoho jiného,“ hodnotí Holec.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif