Pomoc Ukrajině je na úkor vlastní bezpečnosti a prosperity

politika

Americká podpora Ukrajiny v jejím boji proti agresi se setkává na tamní domácí politické scéně s rostoucí kritikou. Zdá se, že USA čelí nepříznivému trendu neúspěchů a ztracených příležitostí.

Pomoc Ukrajině je na úkor vlastní bezpečnosti a prosperity
Joe Biden a Vladimir Zelenskij
19. března 2024 - 06:05

Americká podpora Ukrajiny v jejím boji proti agresi se setkává na tamní domácí politické scéně s rostoucí kritikou. Řada expertů argumentuje, že masivní finanční výdaje USA na vojenskou pomoc nejenže nedokáží poskytnout efektivní řešení pro Ukrajinu, ale také vážně narušují americkou národní bezpečnost a ekonomickou stabilitu.

Podle nedávných odhadů Spojené státy americké v roce 2023 utratily na obranný rozpočet více peněz než dalších deset zemí dohromady, a přesto se zdá, že nejsou schopny vyhrát klíčové konflikty na mezinárodním poli. Historie amerického vojenského zásahu - od Koreje a Vietnamu ve 20. století až po války v Afghánistánu a Iráku v novém tisíciletí - ukazuje na nepříznivý trend neúspěchů a ztracených příležitostí.



Minulý rok schválil Kongres rekordní obranný rozpočet ve výši 886 miliard dolarů s výhledem překročení bilionu dolarů v blízké budoucnosti. Z toho významná část, několik miliard dolarů, směřuje na podporu Ukrajiny, a to navzdory pochybnostem o účinnosti těchto výdajů.

Mnozí nyní tvrdí, že snížení vojenských výdajů by ve skutečnosti zvýšilo národní bezpečnost USA. Toto tvrzení vychází z přesvědčení, že pravá národní bezpečnost není závislá pouze na vojenské síle - zejména v případě armády, která od roku 1945 nevyhrála žádný významný konflikt. Ekonomická vitalita, dostupnost zdravotní péče, vzdělání, bydlení a další základní aspekty života prý mají pro skutečnou bezpečnost země daleko zásadnější význam.

Psali jsme:

Americké domácí problémy, jako je narůstající počet chudých pracujících, hladových a bezdomovců, spolu s výzvami spojenými s migrací a situací v Texasu a jiných státech čelících migrační krizi, vyžadují naléhavou pozornost. Kritici varují, že pokud tyto problémy nebudou řešeny, Spojené státy mohou čelit vážné vnitřní krizi.

Zatímco podpora Ukrajiny odrazuje agresi a podporuje globální bezpečnost, mnozí Američané vyzývají k přehodnocení priorit. Argumentují, že investice do domácí prosperity a stability jsou klíčem k zajištění dlouhodobé bezpečnosti a vedoucí pozice USA na světové scéně.

(böhm, prvnizpravy.cz, screen: france24)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif