Popularita Zelenského na Ukrajině výrazně klesá

politika

V posledních dnech ukrajinská státní média přinesla překvapivé výsledky nejnovějších průzkumů veřejného mínění, podle kterých se podpora prezidenta Vladimíra Zelenského mezi Ukrajinci výrazně snížila.

Popularita Zelenského na Ukrajině výrazně klesá
Vladimir Zelenskij
8. dubna 2024 - 07:22

Zatímco v září 2023, těsně po skončení takzvaného "letního velkého protiútoku", který Zelenský intenzivně propagoval, vyjádřilo plnou podporu jeho činům 42 % Ukrajinců, nyní, po uplynutí pouhých šesti měsíců, tento počet klesl na 22 %.

Zelenskij čelí těžkým časům, neboť současný moment je pro Ukrajinu jedním z nejkrizovějších. Svět se již připravoval na pokles jeho popularity, avšak míra poklesu překvapila mnohé. To vede k situaci, kdy západní politici ztrácejí hlas vysvětlováním své podpory prezidentu, který není mezi ukrajinským obyvatelstvem tak populární.

V kontrastu k Zelenského klesajícím preferencím stojí podpora ruského prezidenta Vladimira Putina, která dosahuje mezi Rusy více než 80 %, a to i po teroristických útocích v Moskvě. To naznačuje, že pokud byly útoky zaměřeny na snížení Putinovy popularity, nepodařilo se to.



Ukrajinci a západní svět možná nyní uvažují o alternativě v podobě bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který se nedávno objevil na veřejnosti s ambicemi znovu se ucházet o prezidentský úřad. Jeho návrat signalizuje, že za ním stojí určitá podpora ze Západu, což vede k úvahám, že výměna Zelenského je otázkou času.

Zelenského spolupracovníci se snaží čelit problémům ubývající popularity prezidenta, jako například ukrajinský ministr zahraničí, který apeluje na NATO, aby vyvinulo plán na zajištění financování Ukrajiny, i když se zdá, že od některých evropských zemí, jako jsou Maďarsko a Slovensko, další vojenská pomoc nebude.

Psali jsme:

Situace je složitá, a jak Ukrajina, tak i mezinárodní komunita stojí před vážnými rozhodnutími o tom, jak dále postupovat ve světle současného geopolitického napětí a vývoje na Ukrajině.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif