Preference podle Kantar CZ. Česky se tomu říká manipulace

politika

Během několika dní po sobě nás média zásobila dvěma průzkumy veřejného mínění ohledně hypotetických volebních preferencí. Výsledky přinejmenším pochybné.

Preference podle Kantar CZ. Česky se tomu říká manipulace
Ilustrační foto
16. listopadu 2022 - 09:01

Nejprve uveřejnila výsledky agentura Kantar CZ v České televizi, kdy titulky hlásaly, že ODS výrazně posílila a ANO se naopak propadla. Dva dny na to vydala průzkum volebních preferencí agentura Median, kde se můžeme dočíst pravý opak. A tedy že ANO posílila a jednoznačně vede s preferencemi na 30 procent, zatímco ODS ztratila a pohybuje se někde okolo procent třinácti. Nutno podotknout, že obě agentury sbíraly data v říjnu. Co z toho vyvodit? 

Třeba bývalý premiér Jiří Paroubek označil výsledky agentury Kantar CZ pro Českou televizi za „Hru na slepou bábu“. Paroubek napsal, že Česká televize je nejmocnějším nástrojem vládní politiky a zájmů našich největších zahraničních přátel. 

„V době, kdy vláda kupí chybu na chybu, řeší, tak, že neřeší problémy s vysokou inflací a s nekontrolovatelným růstem cen energií z měsíce na měsíc, podle průzkumu Kantar CZ pro ČT rostou razantně preference vládních stran a naopak klesají preference těch opozičních. Přitom ANO neudělalo žádnou kardinální politickou chybu a přesto podle agentury Kantar CZ, měřící preference politických stran jeho volební preference poklesly ze zářijových 29,5% na říjnových 26,5%,“ napsal Paroubek.

Ten dále uvedl, že naopak vládní ODS, zatěžkaná tolika nesmyslnými vládními rozhodnutími, která podpořila rozvoj drahoty a energetickou krizi, zaznamenala vzrůst preferencí, tedy podle Kantar CZ, ze zářijových 18% na říjnových 21,5%.

„Jinak řečeno, v této hře čísel, protože jinak odhady preferencí podle Kantar CZ nelze jinak nazvat, by utrpěla opozice velkou politickou porážku. A současné koaliční strany by v příští sněmovně svou pozici zřejmě ještě posílily,“ konstatoval Paroubek.

Podle něj v preferencích podle Kantar CZ v měsíci říjnu dochází k takovým diametrálním změnám a zvratům v neprospěch současné opozice a naopak ve prospěch preferencí vládních stran, až je to nepravděpodobné.


„Prostě jako by někdo v pozadí měl zájem fortifikovat pozici vládních stran v nastupující hluboké krizi a recesi,“ napsal dále expremiér. 

A ještě uvedl jeden příklad ze souvisejícího průzkumu, kdy se po třech měsících ptal Kantar CZ občanů, jak se dívají na eventuální možnost přímých jednání s Ruskem o dodávkách ropy a zemního plynu. 

„Pokud v září 48% občanů mělo názor, že je potřeba s Ruskem o dodávkách a cenách dodávek jednat a 43% bylo proti. Teď je to trochu jinak. 48% je proti jednání s Ruskem a „jen“ 47% je pro takové jednání. A to vše v situaci, kdy na občany doléhají informace o zvyšujících se cenách anebo také o možnosti úplné výluky dodávek zemního plynu z Ruska,“ doplnil Paroubek.

Podle něj prostě tato čísla agentury Kantar CZ nemají logiku, resp. mají logiku z jediného hlediska: a to je marketingové a propagandistické. 

„Jinak se tomu říká českým slovem manipulace,“ uzavřel svůj komentář ohledně průzkumu Jiří Paroubek.

Výsledky jsou pro sociologa Jana Herzmanna "velkým překvapením"

Poté, co za dva dny na to vyšel průzkum od agentury Median, kde naopak preference ODS poklesly a ANO by drtivě zvítězilo a posílilo, vyjádřil své rozhořčení nad čísly renomovaný sociolog Jan Herzmann. Jak řekl v rozhovoru pro Český rozhlas, rozdíly mezi ANO a ODS v uvedených průzkumech jsou pro něj opravdu velkým překvapením. 

Herzmann konkrétně hodnotil dva Sněmovní volební modely Medianu a Kantaru, které přisoudily v posledních dvou dnech favoritům poměrně odlišné preference. Zatímco hnutí ANO dělí pět procentních bodů, ODS dokonce osm. 

„Pro mě je to opravdu velké překvapení,“ prohlásil sociolog Jan Herzmann.

Také padla otázka, jak je možné, že zatímco u Medianu má ANO 31,5 %, u Kantaru má 26,5 %. A zatímco ODS má u Medianu 13,5 %, u Kantaru 21,5 %. 

„Rozdíl je v trendech. Zatímco u Kantaru podpora hnutí ANO už třetí měsíc v řadě klesá, tak u Medianu naopak roste. A v případě ODS je ta situace přesně opačná. Tam v posledním měsíci hlásí Kantar vzestup, ale Median hlásí pokles. U ODS je skutečně ten rozdíl největší a trendy nejprudší. Pro mě je to opravdu velké překvapení,“ řekl dále Herzmann. 

Také jsme psali:

Herzmann si také myslí, že se v té době nestalo nic takového, co by mělo ten trend tak masivně změnit, že by nastalo něco, co by v očích veřejnosti vládu – a jejím hlavním reprezentantem je ODS – vyneslo takto do popředí. Kromě toho, že je to pro něj „opravdu velké překvapení“, jiné vysvětlení najít nedokázal.

„Nemohu ho najít. Při pohledu na situaci v různých průzkumech, a i na sociálních sítích, mám pocit, že nálada ve společnosti spíše nahrává posilování opozice. Tedy v první řadě hnutí ANO, které je nejsilnější opoziční silou, protože lidé se stále poměrně hodně bojí toho, jak na ně může dopadnout inflace, zejména ceny potravin a v těsném závěsu ceny energií,“ řekl Herzmann s tím, že vysvětlení trendů, které zobrazují průzkumy Medianu, jsou pro něj pochopitelné. Pro to, aby se prosadil opačný trend, totiž nevidí žádné důležité vlivy na stav veřejného mínění, které by to měly způsobit. 

Jinými slovy jsou pro Herzmanna nepochopitelné výsledky agentury Kantar CZ. Situaci ohledně možné manipulace s veřejným míněním okomentoval vtipně i bývalý hejtman Jihočeského kraje Michal Hašek.

„Nová data Medianu nějak nesedí s daty Václava Moravce a ČT z nedělních OVM. Upozorňuji na to, abychom věděli, o jakých otázkách se určitě nebude mluvit v následujících dnech,“ napsal Hašek na svůj facebookový profil. 

A jak nejspíš celá věc dopadne? Správně by se tímto excesem mělo zabývat české sdružení agentur SIMAR, které už ale v obdobném případě celou věc taktně „zametlo pod koberec“. Takže je zřejmé, že tato samozvaná asociace rozhodně není žádným garantem kvality prováděných průzkumů. 

A Kantar CZ může být zatím v klidu, protože coby věrní sluhové ČT a Fialovy vlády mají nad svými „nesmysly“ ochrannou ruku a za peníze daňových poplatníků tak mohou posluhovat vládě a manipulovat veřejným míněním do aleluja, lidově řečeno. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že Fialova vláda zrušila tradiční mezivládní konzultace se Slovenskem?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif