Premiér vyjel po Kalouskovi. Odezva byla rychlá a tvrdá

politika

Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že si neumí představit na kandidátce SPOLU do evropských voleb Miroslava Kalouska (TOP 09). Věří, že TOP 09 rozhodne „ve všech souvislostech“. A odezva na sebe nenechala dlouho čekat.

Premiér vyjel po Kalouskovi. Odezva byla rychlá a tvrdá
Miroslav Kalousek (TOP 09)
8. prosince 2023 - 06:05

„Kdybych byl někdy premiér, kandidatury řadových členů koaličních stran by mě nezajímaly. Měl bych jiné starosti. Třeba o Českou republiku.“ Tak Miroslav Kalousek odpověděl premiéru Petru Fialovi (ODS) na jeho slova, že Kalousek by byl „přítěží“ chystané kandidátky koalice SPOLU pro volby do Evropského parlamentu. Expředseda TOP 09 a exministr financí dostal nominaci pražské organizace strany pro účast na kandidátní listině.

Miroslav Kalousek, který je dnes jen pouhým řadovým členem TOP 09, dal před časem najevo, že by se rád stal europoslancem. O jeho kandidatuře v rámci koalice SPOLU, tedy v rámci koalice ODS, lidovců a TOP 09, však ještě není rozhodnuto a premiér Petr Fiala (ODS) dal ve vyjádření pro CNN Prima News najevo, že si Kalouskovu kandidaturu v rámci SPOLU nedovede představit. Např. kvůli tomu, jak se Kalousek mnoho měsíců vyjadřuje o vládě.

"Nedokážu si to představit," řekl Fiala na dotaz, co říká případné Kalouskově kandidatuře na společné kandidátce ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v evropských volbách. Poukázal na to, že Kalousek, který nyní aktivně nepůsobí v politice, jeho koaliční vládu opakovaně v médiích a na sociálních sítích tvrdě kritizuje.

Šef vládního kabinetu Petr Fiala zároveň zdůraznil, že jako předseda ODS a premiér nemůže ovlivnit, koho do eurovoleb nominuje jeho koaliční partner – TOP 09, ale vyjádřil naději, že členové této strany při úvahách o nominaci zohlední všechny faktory. „Ale počkejme, až TOP 09 dá nominace, věřím, že bude uvažovat ve všech souvislostech,“ nechal se slyšet premiér.



Kalousek nedávno sám ohlásil zájem kandidovat do Evropského parlamentu. Kalousek ke svému plánu tehdy na sociální síti X napsal, že ho překvapilo velké množství návrhů z regionů, aby za TOP 09 kandidoval.

"Respektuji, že o tom však musí rozhodnout výkonný výbor mé strany," napsal na sociální síti X před časem Kalousek. Výkonný výbor strany se pak má sejít 14. prosince. V pondělí jeho nominaci také podpořil krajský výbor pražské TOP 09.

A Kalousek také zareagoval na vyjádření premiéra Fialy a doporučil mu, ať se raději stará o Českou republiku.

„Tak to mám kliku. Pokud vím, pan předseda Petr Fiala není členem výkonného výboru. Nebo že by už byl? Těžko říct, nějak už to dopadne,“ uvedal na sociální síti X někdější ministr financí Kalousek, který ale později ještě ke své původní reakci doplnil pár slov.

Psali jsme:

„Omlouvám se všem, kterým tahle malichernost zapleveluje stránky. Snažím se ji komunikovat co nejméně. Slibuji jediné: Kdybych byl někdy premiér, kandidatury řadových členů koaličních stran by mě nezajímaly. Měl bych jiné starosti. Třeba o Českou republiku,“ doporučil premiérovi Kalouek.

V diskusi po svými příspěvky se dozvěděl, že by si raději měl založit novou politickou stranu. „Vás je na europoslance škoda, stejně jste tu kandidaturu nemyslel vážně, přijdete s něčím novým a 15–20 % voličů dostanete,“ objevilo se např. v diskusi pod příspěvkem.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif