Prezident jako obchodní cestující. Foldyna si nebral servítky

politika

Vojáci NATO na Ukrajině? Jaroslav Foldyna (SPD) řekl v exkluzivním rozhovoru pro Prvnizpravy.cz na rovinu, co si o tom myslí a jaké to může mít vážné následky. Řeč byla i o prezidentovi Pavlovi či myšlence "manželství pro všechny".

Prezident jako obchodní cestující. Foldyna si nebral servítky
Jaroslav Foldyna (SPD)
12. března 2024 - 06:05

Francouzský návrh na možné debaty o vyslání západních vojáků na Ukrajinu získal v Česku zastánce. Prezident Petr Pavel myšlenku podpořil při návštěvě své francouzského protějška Emanuela Macrona. Premiér Petr Fiala však před pár dny tuto možnost jednoznačně vyloučil. Je podle Vás tedy tato možnost stále ve hře? Co by podle Vás znamenalo vyslání vojáků členských zemí NATO na Ukrajinu?

Nejenže tato možnost existuje, ale k vyslání našich vojáků dokonce vše směřuje, což potvrzuje mimo jiné i skutečnost, že tuto možnost premiér Fiala vyloučil. A co by to znamenalo? To, že by se každý náš voják stal přímým účastníkem konfliktu, a tedy legitimním cílem válčících stran. Při způsobu vedení boje a ztrátách, které v rusko-ukrajinské válce jsou, a za předpokladu, že by se ztráty na naší lidské síle pravidelně doplňovaly o profesionální vojáky AČR, by to vedlo k tomu, že by česká armáda po několika dnech, či maximálně týdnech de facto přestala existovat. Pokud by se ztráty doplňovaly odvedenci, tak by to trvalo o něco déle. O kolik by to bylo, je nyní ale těžké odhadnout, protože nevíme, kolik odvedenců by bylo k dispozici, a za jak dlouho by česká veřejnost svrhla vládu, který by naše lidi vehnala do takových jatek.

Myslíte, že by Rusové útočili na české vojáky a tím riskovali globální válku s NATO? Rusové by nic takového neriskovali. Článek 5 Severoatlantické smlouvy říká, že útok na každého jejího signatáře je chápán jako útok na všechny. Je ovšem zjevné, že zapojení našich vojáků do konfliktu dvou nečlenů NATO na území nečlena NATO nemá s uvedeným ustanovením nic společného. Naši vojáci by zkrátka byli legitimním cílem, na nějž se žádná ochrana NATO nevtahuje. A jen tak mimochodem; v roce 1938 mělo Československo podobných smluv, jako je smlouva členů NATO, hned několik. Jak nám to pomohlo, asi není potřeba, nějak obšírněji rozvádět.

Josef Středula skončil ve funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) údajně kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Nového šéfa si odboráři zvolí koncem března. Jak byste zhodnotil práci Josefa Středuly coby dlouholetého předsedy ČMKOS a myslíte si, že by se měl znovu ucházet o předsednický post?

Myslím, že by se o post znova ucházet neměl, čímž jsem odpověděl na obě otázky.


Fungují v ČR podle Vás odbory dobře?

Kdyby v ČR odbory fungovaly dobře, tak zde už dávno byla generální stávka, či několik generálních stávek, a následně předčasné volby.

Prezident Petr Pavel bude mít za pár dní „výročí" jednoho roku ve funkci hlavy státu. Je podle Vás prezident Pavel dobrým prezidentem a jak byste zhodnotil jeho první rok ve funkci?

Prezident Pavel je jen prodlouženou rukou té části administrativy USA, jež je navázána na Demokratickou stranu a globalistické korporace, a podle toho jeho prezidentování také vypadá. Je to vlastně jen takový obchodní cestující. Ale účes má pěkný a vous zastřižený excelentně, to zase všechna čest.

Čeští zemědělci se opět vydali do ulic, protože ministr zemědělství Marek Výborný podle nich stále jen slibuje, ale nekoná. Nemáte pocit, že se ministr Výborný spoléhá spíše na brzký příchod jara, kdy budou zemědělci potřebovat jezdit po polích a na protesty už jim nezbude čas?

Ano, pan ministr Výborný ví, že mu stačí čekat, až jeho problém se zemědělci vyřeší přírodní cykly. Problémy českého zemědělství ale přírodní cykly nevyřeší, což je ovšem panu ministrovi zřejmě jedno.

Podporujete požadavky českých zemědělců… a jsou podle Vás oprávněné?

Ano, podporuji. Jsou.

Koncem února tohoto roku zaznamenal státní rozpočet výrazný nárůst schodku na 102,5 miliardy korun, což představuje výrazný skok z lednových 26 miliard korun. Vysoká úroveň schodku a stále značná částka plánovaného deficitu na konec roku vyvolávají otázky ohledně udržitelnosti státních financí a potřeby dalších opatření k jejich stabilizaci. V jakém stavu jsou podle Vás veřejné finance?

Veřejné finance jsou ve špatném stavu. Na vině je především likvidace našeho průmyslu, kterou započal Greendeal a dokončilo hujerské chování naší vlády ve vztahu k válce na Ukrajině. Škody, a to jak ekonomické, tak politické, které za sebou vláda Petra Fialy zanechá, se budou napravovat mnoho let a některé z těch škod už nepůjdou napravit vůbec.

Psali jsme:

Sněmovnou prošel kompromisní návrh řešící sňatky homosexuálů. Můžou za to pozměňující návrhy Jiřího Navrátila a Heleny Válkové, který z něj odstranil adopce nebo možnost nazývat stejnopohlavní svazky manželstvím. Co soudíte o výsledku hlasování Vy?


Společnost, která svazku, jenž z principu společnosti dokáže zajistit její přežití, dává v podstatě stejné postavení jako svazku, který z principu přežití společnosti zajistit nedokáže, prohlašuje, že vlastní přežití je pro ni totéž, jako vlastní nepřežití – jinými slovy; staví svoji smrt a svůj život na stejnou úroveň! Taková společnost je ale těžce nemocná, a pak je vcelku jedno, jaké názvosloví se pro ten který svazek zvolí. Hlavní je podstata, a ta je taková, jak jsem ji popsal. To, že k vámi zmíněnému hlasování vůbec došlo, tady pokládám za pouze důkaz skutečnosti, že česká společnost je těžce nemocná. To hlasování je prohrou nás všech – i těch, kteří se z něj dnes radují, a dokonce i těch, kteří by v této věci rádi zašli ještě mnohem dál.

(m. hynek, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif