Prezidentský plat 105 let poté? Fakta oprášená současností

politika

Na počátku 20. století (přesněji 20. prosince roku 1918), ve věku formování moderního státu Československo, byl přijat zákon, který definoval plat prezidenta republiky. Jaký byl tehdy a jaký plat a jaké výsluhy má prezident dnes?

Prezidentský plat 105 let poté? Fakta oprášená současností
Prezidenti T.G. Masaryk a P. Pavel
20. prosince 2023 - 07:03

Na počátku 20. století, ve věku formování moderního státu Československo, byl přijat zákon, který definoval plat prezidenta republiky. Tento historický dokument, známý jako "Zákon o platu presidenta Československé republiky", byl přijat 20. prosince 1918 a nabyl účinnosti 27. prosince téhož roku. Zákon stanovil, že prezident republiky má roční výplatu 500 000 korun, stejnou částku dostával také na výdaje spojené s výkonem svého úřadu. Zajímavým faktem je, že prezidentovi byl poskytnut byt na Pražském hradě.

Dokument neobsahuje ustanovení o nároku na penzi po skončení prezidentského mandátu, což naznačuje, že se očekávalo, že osoba zastávající tento úřad bude již finančně zajištěná nebo že bude moci pokračovat v jiné veřejné činnosti po skončení svého prezidentského mandátu. Tento zákon také uvádí, že výkon prezidentského úřadu nemá vliv na jiné postupové a penzijní nároky, které prezident mohl získat před nastoupením do úřadu.

Podepsání tohoto zákona Tomášem Garriguem Masarykem, prvním prezidentem Československa, spolu s dalšími významnými politickými osobnostmi té doby jako Dr. Karel Kramář a Dr. Alois Rašín, symbolizuje klíčový moment v historii československého státu. Tento akt potvrzuje Masarykovu roli jako klíčového státníka a zakladatele moderního československého státu.



Tento zákon je důležitým historickým dokumentem, který odhaluje mnoho o tehdejší politické a sociální struktuře Československa. Ukazuje, jak byly v té době nastavovány priority ve státní správě a jaký význam byl přikládán role prezidenta v nově vzniklém státě.

Srovnání platu prezidenta Československa z roku 1918 a současného prezidenta České republiky Petra Pavla odhaluje zajímavý vývoj v hodnocení této pozice.

V roce 1918 byl plat prezidenta Československa stanoven na 500 000 korun ročně, s dalšími 500 000 korunami na výdaje spojené s výkonem úřadu, a byt na Pražském hradě. Tento plat nezahrnoval nárok na penzi po skončení funkce.

Na druhou stranu, současný prezident České republiky, Petr Pavel, má měsíční plat 341 200 korun hrubého, což ročně činí přibližně 4 094 400 korun. K tomu dostává dalších 300 000 korun měsíčně jako náhrady na výdaje spojené s výkonem funkce, což ročně představuje dalších 3 600 000 korun. Dále má nárok na auto s řidičem, dva telefony, plně hrazenou zdravotní péči a možnost využití několika nemovitostí, včetně Pražského hradu, zámku v Lánech nebo Lumbeho vily. Po ukončení funkce mu náleží renta 50 tisíc korun měsíčně, ochranná služba a osobní vůz s řidičem.

Psali jsme:

Je tedy zřejmé, že současný plat prezidenta České republiky je výrazně vyšší než plat prvního prezidenta Československa, s dodatečnými výhodami a náhradami, které nebyly v roce 1918 zahrnuty. Tento vývoj odráží změny v ekonomice, inflaci a také rozšíření rozsahu výhod spojených s výkonem této významné státní funkce.

(m.hynek, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif