Přišel čas poslat unii na smetiště dějin, udeřil Okamura

politika

Evropská unie prosazuje definitivní konec nezávislosti členských států. Přišel čas poslat unii na smetiště dějin. To jsou ostrá slova předseda SPD Tomia Okamury v reakci na výsledek hlasování evropského parlamentu. 

Přišel čas poslat unii na smetiště dějin, udeřil Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
25. února 2024 - 11:04

„Evropská unie prosazuje definitivní konec nezávislosti členských států. Přišel čas poslat unii na smetiště dějin. Evropský parlament minulou středu odhlasoval návrh na změny zakládající smlouvy Evropské unie. Návrh vzešel z Ústavního výboru Evropského parlamentu. Počítá se třemi základními změnami, a to hlavně pro Radu EU, tedy členské státy. Těm by návrh odebral právo veta při hlasování, a to dokonce i otázce bezpečnosti a zahraniční politiky, tedy výsostných oblastech suverénních států.

Návrh prosazují hlavně velké a silné státy jako je Francie anebo Německo (a u nás prezident Petra Pavel a Piráti, pro hlasovala i europoslankyně Radka Maxová ze SOCDEM), proti se hlasitě staví například Poláci. SPD hlasuje proti! Přijetí tohoto návrhu by znamenalo definitivní konec zbytků suverenity našeho státu. EU nepomáhá, ale škodí. Čím dříve odejdeme z EU, tím lépe!



Mezi hlavní navrhované změny patří opuštění principu jednomyslnosti při hlasování v Radě EU v 65 oblastech a přesun kompetencí členských států na úroveň EU, a to včetně vytvoření dvou nových výlučných kompetencí unie v oblastech ochrany životního prostředí a biodiverzity. Zároveň by se také výrazné rozšířily sdílené kompetence v zahraniční a bezpečnostní politice, ochraně hranic, veřejném zdravotnictví, civilní obraně, průmyslu a vzdělávání. Euro by se mělo stát povinnou měnou pro každou členskou zemi.

Podle návrhu by se změnil systém vážení hlasů v Radě EU. V současnosti je při hlasování, kde se nevyžaduje jednomyslnost, zapotřebí kvalifikovaná většina (15 z 27 členských států), která představuje alespoň 65 % celkového počtu obyvatel EU. V souladu s navrhovanými změnami by byl populační práh snížen na 50 procent.

Psali jsme:

Přijetí tohoto návrhu by znamenalo definitivní konec zbytků suverenity našeho státu. EU nepomáhá, ale škodí. Čím dříve odejdeme z EU, tím lépe!" zveřejnil na svém facebooku předseda SPD Tomio Okamura.

(jk, prvnizpravy.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?