PROdrali se do Sněmovny. Rajchl řešil energie a cenzuru

politika

Strana PRO svedla na půdě Sněmovny petiční bitvu ohledně cen energií, a později také ohledně svobdy slova a projevu. Mimoparlamentní opoziční strana, která ale má podle průzkumů veřejného mínění šanci se dostat v příštích voblách do Sněmovny.

PROdrali se do Sněmovny. Rajchl řešil energie a cenzuru
Jindřich Rajchl (PRO)
6. prosince 2023 - 07:03

Požadavky petentů jsou podle předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla následující - vykoupení minoritních podílů ČEZu do vlastnictví České republiky, vyvázání se z obchodování elektřiny přes energetickou burzu v německém Lipsku nebo odstoupení naší země ze systému obchodování s emisními povolenkami.

Podle Rajchla je zřejmé, že dokud nezkrotíme ceny energií, nepoleví problém inflace. 

„Co je příčínou? Válka na Ukrajině? Není to pravda, jde o výmluvu, není to žádná hlavní příčina tohoto stavu. K nárůstu u nás dochází v zásadní míře, zatímco v jiných zemích ceny energií nerostou. Neustálé výmluvy, že za to může Babiš a Putin, jsou nesmyslné. Příčina jednoduchá, neschopnost naší vlády problém řešit a podvolení se evropské mantře jednotného evropského energetického trhu. Není jediný důvod, aby elektřina stála stejně v českém Kolíně jako v Kolíně nad Rýnem, kde mají několikanásobně vyšší platy,“ uvedl advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.



„Evropské státy problém řeší, pouze u nás se stále vymlouvají. Francie vykoupila minoritní akcionáře, kteří se svými stížnostmi u soudu neuspěli. Když to jde ve Francii nebo i Německu, proč by to nemohl jít u nás. Česká republika musí najít odvahu. Nic nám nebrání odejít z lipské burzy klidně zítra. Green Deal je jedna obrovská lež. Kdo to pochopí jako první, neuvěřitelným způsobem na tom vydělá. Emisní povolenky nemají s ekologií nic společného. Jejich největším držitelem jsou americké penzijní fondy a čínské banky. Čím dříve tento kolosální podvod jménem Green Deal pochopíme, tím lépe,“ řekl dále předseda PRO Rajchl.

Místopředseda strany Marek Zeman dále ve Sněmovně upozornil, že Green Deal nemá s ekologií prakticky nic společného. 

„Celé je to o skleníkových plynech a klimatických změnách. Ty však probíhají a budou probíhat a my nemáme možnost je efektivně ovlivnit tak, abychom to měnili. Lidský podíl na produkci C02 je zhruba 3,5 procenta a z tohoto čísla se na tom Evropa podílí pouze nějakými sedmi procenty. Šéfka Evropské komise ohlásila, že by EU měla do boje s klimatem investovat biliony euro. Kromě hospodářského úpadku to nepřinese vůbec nic,“ vysvětloval na jednání petičního výboru Poslanecké sněmovny Zeman.

Psali jsme:

Podle Zemana by také měla vláda Green Deal jednoznačně odmítnout. Tvrzení, že s tím už nejde nic dělat, je prý nesmyslné a pouhá výmluva. Stejně tak bychom jako Česká republika měli odmítnout i emisní povolenky. Zeman uvedl, že to nepřináší a nemůže to přinést ohlašované výsledky.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: pro)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?