Profesor Nutella proslavil Česko. Petr Kolář bavil ve studiu

politika

Politický komentátor MF Dnes Petr Kolář si vzal na paškál ve vysílání na CNN Prima News premiéra Petra Fialu (ODS) a jeho srovnávácí nákupy v Německu. Premiéra za jeho počin nazval "profesorem Nutellou".

Profesor Nutella proslavil Česko. Petr Kolář bavil ve studiu
Petr Kolář, komentátor MF Dnes
12. listopadu 2023 - 06:05
Premiér Petr Fiala se vydal do Německa zkoumat dvojí kvalitu potravin, video s Nutellou se k Fialově škodě okamžitě stalo hitem internetu a premiér čelí jak posměšným reakcím, tak zdrcující kritice. Podle politologů je sice chvályhodné, že se Fiala snaží oslovit lidi na sociálních sítích, zatím v tom ale vůbec není dobrý. „Každý by si spíš měl hledat to, co mu samotnému sedí,“ říká politický komentátor Petr Kolář.

Fiala před pár dny zboural internet svým videem, na kterém nakupoval v Německu a v Česku, aby porovnal ceny a kvalitu potravin. Zavítal do německého Waldsassenu, kde udělal malý kontrolní nákup. Nakoupil běžné potraviny, mléko, máslo, chléb – ale i Nutellu, čokoládu a kečup. „První nákup mám za sebou. Nakoupil jsem devět takových běžných věcí. Ten nákup vyšel na necelých 20 eur, to znamená, že to bude kolem pěti set korun,“ zkonstatoval premiér a vydal se do Česka, nakoupil stejný nákup v chebském supermarketu.

Za zmíněné video čelí premiér Fiala posměchu a kritice, a to jak z řad opozice i vlastních voličů, tak i z řad politologů a politických komentátorů. Jeho výlet do Německa se prostě nepovedl. Komentátor Petr Kolář upozornil, že Fiala není vhodným typem pro politické působení na sociálních sítích. 

„Kdyby chtěl jeho tým natočit video, jak opéká buřty někde v přírodě, měl by u toho na sobě oblek a kravatu,“ glosoval ve vysílání CNN Prima News politický komentátor Petr Kolář.

Fialům PR tým si je vědom, že politické body se dnes získávají na sociálních sítích, a tak se snaží premiéra trochu polidštit a změnit jeho strnulou image.



„Proti takovému marketingovému vedení politiky vystupoval a tvářil se, že se nejedná o jeho šálek čaje. Nedávno mě ale pobavil příspěvek na jeho Instagramu, kde byla umístěna fotka s jeho kocourem. Každý by si spíš měl na poli internetu hledat, co mu osobnostně sedne,“ prohlásil Petr Kolář s tím, že videem se baví nejen v Česku, ale dokonce i v sousedním Německu.

„Vidělo to sice velké množství lidí, ale víceméně všichni se tomu vysmívají. Problém je v tom, že Fiala působí neautenticky a koženě. Navíc si z něj utahují i v německých médiích. Teď bude mít přezdívku Profesor Nutella. Nutellu možná měli v hlavě členové jeho týmu, kteří něco takového vymysleli. A poté, co to odvysílali a viděli ty reakce, tak ji možná mají v trenkách “ dodal Petr Kolář.

K nákupu premiéra se na své facebooku vyjádřil i advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, jehož strana má podle některých průzkumů dostat se v příštích volbách do Sněmovny.

„Petr Fiala nám názorně dokázal, že potraviny v Německu jsou levnější a kvalitnější než u nás, čímž de facto sám uznal naprostou neschopnost své vlády s tímto problémem cokoliv dělat. Nadto ještě ve svém markeťáckém videu taktně nezmínil, že Němci mají 3x vyšší platy než občané České republiky, což celou tuto záležitost staví do úplně jiné dimenze.

V poměru k průměrné výši mzdy jsou potraviny v Německu více než 3x levnější než u nás. A to ještě nepoměřujeme jejich kvalitu. A tak bych měl pro Blyštivého Péťu jednu dobrou radu, kterou mi dával už můj děda: Když něco neumíš, tak to nedělej a pusť k tomu někoho schopnějšího," okomentoval premiéra advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Psali jsme:

Své k tomu řekl i bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Děkuji premiéru Fialovi, že byl nakupovat v Německu a Nutella ovládla naše sítě,“ řekl Babiš na úvod svého pravidelného videa Čau lidi.

S notnou dávkou ironie pochválil premiéra, že „proslavil naši zemi“ a že už 18 milionů čtenářů německého deníku Bild ví, že český premiér nakupuje v Německu.

Dále Babiš ve své videu ukázal sklenici domácí Nutelly vyrobené přímo v Itálii, kde krém vzniknl, a vzápětí divákům ukázal sazenice stromků zmíněných oříšků, které si z Itálie přivezl a hodlá je zasadit a následně pěstovat.

„Takže tady mám maminku a tatínka, nebo muže a ženu – dvě pohlaví,“ narážel Babiš na aktuální genderové spory, které hýbou veřejností, a upřesnil, že stromky musí zasadit 5 metrů od sebe a že začnou plodit zhruba za 10 let.

„Ať žije Nutella, ať žije premiér Fiala,“ zakončil své video bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?