Putinismus a ambice dobýt střední Evropu. Lipavský v ráži

politika

Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský si myslí, že pokud padne Ukrajina, tak bude Evropská unie čelit Rusku doslova na hranicích, a navíc velmi blízko České republice. Hovoří také o údajných ambicích Ruska expandovat.

Putinismus a ambice dobýt střední Evropu. Lipavský v ráži
Jan Lipavský, ministr zahraničí
26. prosince 2023 - 06:05

Hlavní výzvou je držet Rusko co nejdál od hranic České republiky, řekl ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský. Pokud Ukrajina padne, tak podle něj bude čelit Rusku doslova na hranicích Evropské unie, velice blízko České republice.

„Musíme si uvědomit, že na Ukrajině brzdíme ruskou imperiální expanzi, která si brousí zuby i na region střední Evropy, na baltské země,“ uvedl v rozhovoru pro ČTK Lipavský s tím, že to nesmíme dopustit. 

V důsledku toho Finsko vstoupilo do Severoatlantické aliance a Švédsko je blízko členství. Pomoc Ukrajině, ať už je vojenská, humanitární, finanční, politická i morální, je podle něj i ve prospěch evropské bezpečnosti. „Pokud Ukrajina padne, tak budeme čelit Rusku o něco blíže - doslova na hranicích Evropské unie, velice blízko k Česku, a to nesmíme připustit,“ doplnil ministr zahraničních věcí.

Rusko na Ukrajinu vpadlo loni 24. února a Ukrajina pravidelně čelí jeho ostřelování a vzdušným úderům. Ty výrazně zintenzivnily loni na podzim, kdy Moskva zahájila rozsáhlé bombardování ukrajinské infrastruktury a měst, čímž v zimních měsících přerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už dříve varoval, že k podobné strategii Moskva přistoupí i tuto zimu.



Únava z války, o které se často hovoří, se podle Lipavského projevuje různými způsoby. 

„Nicméně pokud by snad platilo, že budeme unaveni naši vlastní bezpečností, tak ztrácíme i naši svobodu a suverenitu,“ uvedl dále Lipavský s tím, že za důležité považuje i nutnost podpory Ukrajině.

Podle ministra zahraničí Lipavského (Piráti) míří ambice současného Ruska daleko za hranice Ukrajiny, informuje server idnes.cz

„Spálili veškeré mosty a nejeví žádnou ochotu ze své destruktivní cesty sejít,“ řekl už dříve ministr na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu při poradě s českými velvyslanci. 

„Pomáháme a budeme pomáhat odrazit ruskou agresi, jak dlouho bude potřeba,“ prohlásil Lipavský s tím, že princip svobodného občana se dříve snažily zničit nacismus, komunismus a další totalitní režimy, a nyní jde o ruský "putinismus".

Psali jsme:

„Směs imperialismu vycházejícího z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticismus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie,“ vysvětlil pirátský ministr Lipavský ohledně toho, co přesně je podle něj "putinismus".

„Dokud se Rusko putinismu nezbaví, ať bude v Kremlu sedět kdokoli, bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Ruska,“ uvedl Lipavský na adresu Ruska a jejího prezidenta Vladimíra Putina.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif