Rajchl o modlitbách ministra Výborného i nefunkčních sankcích

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl poukázal na obcházení protiruských sankcí, které jsou podle něj už od samého počátku nesmyslné a naprosto neúčinné. Kritice neušel ani ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Rajchl o modlitbách ministra Výborného i nefunkčních sankcích
Jindřich Rajchl (PRO)
9. prosince 2023 - 07:03

„Evropa zavádí na obchod s Ruskem jeden sankční balíček za druhým a my jsme samozřejmě papežštější než papež, takže těmito nesmyslnými zákazy trpí jak naše velké firmy (Madeta, škoda Transportation a další), tak potažmo naši občané.

A Německo? To nějaký záhadným způsobem navýšilo export automobilových součástek a náhradních dílů do sousedních zemí Ruské federace.

A to konkrétně:

- o 5500% do Kyrgyzstánu
- o 720% do Kazachstánu
- o 450% do Arménie
- o 340% do Gruzie

Kde tyto součástky a díly končí ve skutečnosti, o tom asi není třeba pochybovat. Leda, že by v Kyrgyzstánu nastal největší boom v historii automobilového průmyslu. Jinými slovy - Němci všechny zákazy v klidu obcházejí, pomalu obsazují trh, který my jsme opustili a regulérně se nám smějí do očí," napsal předseda PRO Rajchl k obcházení sankcí.



Rajchl se nespokojil jen s opakovanou kritikou nefunkčních protiruských sankcí. Na svém facebookovém profilu se též zmínil o očekávaném růstu cen potravin i přes snížení sazby DPH a obudl se do ministra zemědělství Marka Výborného z KDU-ČSL.

„Pana Výborného a jeho experty překvapilo, že ceny potravin i přes snížení DPH vzrostou. No, já to tady psal už 11.5., když vláda představovala ten jejich slavný konsolidační balíček.

Každému, kdo trochu rozumí obchodu, to muselo být jasné už od první minuty. A co čert nechtěl - zrovna ve středu obchodní síť Albert oznámila, že jim vzrostl zisk o 87%.

Jenže pan teolog Výborný se svým týmem rádobyexpertů neví, co s tím. Aspoň, že se umí perfektně modlit - nic jiného mu totiž v tuto chvíli ani nezbývá.

Psali jsme:

My v PRO máme jasný plán, jak ceny potravin zlevnit. Oligopol západních řetězců diktujících našim občanům ceny a kasírující nehorázné marže musí být rozbit. Máme zákon o cenách a zákon o významné tržní síle a víme, jak je použít. A hlavně nepůjdeme na ruku Německu - my totiž nejsme jejich maňásci.

Dejte nám šanci a uvidíte, jak řetězce zkrotíme. My totiž k tomu máme vše potřebné - znalosti trhu i práva a především odvahu prosazovat české národní zájmy a hájit peněženky našich občanů," uzavřel svůj příspěvek a kritiku vládních opatření advokát a předseda PRO Jindřich Rajchl.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?