Rakušane, spadla klec! Výzvy k okamžité rezignaci se množí

politika

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan používal šifrovaný telefon CryptoCult. Pro MF Dnes uvedl, že o něj požádal na podzim roku 2021 někdejšího místopředsedu hnutí STAN Stanislava Polčáka. A jak jinak, důvod jasný: za všechno může Babiš.

Rakušane, spadla klec! Výzvy k okamžité rezignaci se množí
Vít Rakušan, ministr vnitra
25. září 2023 - 11:39

Ještě loni v červnu ministr vnitra Vít Rakušan tvrdil, jak Petru Gazdíkovi doporučoval, aby šifrovaný telefon rozkopal a vyhodil z okna. Gazdík v té době musel opustit ministerstvo školství, protože měl mít právě skrze šifrovaný mobil kontakt na hlavu zločinecké skupiny okolo kauzy Dozimetr Michala Redla. S ním si měl právě volat přes systém CryptoCult.

To, že měl Rakušan skutečně šifrovaný telefon od Stanislava Polčáka, sám Polčák v rozhovoru pro MF Dnes potvrdil. Potvrdil i jejich setkání s exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, jenž má hlavní slovo ve firmě, která telefony dodává. 

„Mohu potvrdit, že jsme si v jistý čas přes CryptoCult volali, protože pan předseda ještě nebyl ve funkci ministra a potřeboval mít nějakou zabezpečenou ochranu telefonu," prohlásil Polčák. 

Ještě loni v červenci Rakušan na otázky MF Dnes ohledně CryptoCultu odmítal odpovědět, hovořil pouze o tom, že nějaký šifrovaný telefon má, ale že ho nepoužíval. V současné době již přiznal, že šlo o zařízení od Pavla Němce. Odmítá však, že by o něco takového žádal Polčáka. Podle něj mu Polčák přinesl telefon se speciální aplikací proto, že po volbách do Poslanecké sněmovny existovaly významné indicie, že „naše komunikace je odposlouchávaná". 


„A v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tohle měl být jeden ze způsobů, jak komunikaci vyjednávacího týmu lépe zabezpečit,“ vysvětloval Rakušan.

„A důvod byl jasný – jak už jsem řekl, naše komunikace byla podle všeho odposlouchávaná a o metodách Andreje Babiše jsme neměli žádné iluze,“ opakoval pak ministr vnitra důvody, proč si telefon pořizoval. A řekl, že jej pouze dvakrát či třikrát použil ke spojení se Stanislavem Polčákem.

„Ježíšmarjá, to je úplně absurdní, sprostá lež. Pokud někdo někoho odposlouchával, bylo to v kauze Šuman, kdy na mě byly nelegální odposlechy, pravděpodobně ze strany bývalé rozvědky," zareagoval Babiš na Rakušanova slova. Podle něj by měl Rakušan odejít.

„Pane premiére, váš ministr vnitra Rakušan měl společný šifrovaný telefon s mafiánskou skupinou, která rozkrádala republiku. Z ukradených peněz podle policie financovalo jeho hnutí STAN kampaň. Fakt je stále ve funkci? To se tak bojíte o svou koalici?" zeptal se na sociální síti X bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Kauzu okomentoval na facebooku také advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

„Vít Rakušan dostal zdarma telefon s aplikací pro šifrovanou komunikaci od Stanislava Polčáka. Říká, že jej nechtěl, zatímco sám Polčák jeho slova popírá s tím, že jej o něj Rakušan sám požádal. Před časem ministr vnitra navíc tvrdil, že jej nikdy nepoužil.  Nyní však přiznal opak. Aplikaci používal, a to právě pro komunikaci s Polčákem. 

Psali jsme:

Vít Rakušan prokazatelně lhal. Tvrdí, že tak činil proto, že se obával odposlechů od bezpečnostní divize Agrofertu. Jako vždy se to snaží hodit na Babiše. Já tvrdím, že jej používal proto, že přes něj komunikoval s aktéry kauzy Dozimetr. V tuto chvíli je naprosto nemyslitelné, aby pokračoval v pozici ministra vnitra. 

Vít Rakušan musí odejít. A já jej k tomu tímto vyzývám. Pane ministře vnitra, podejte demisi! Neprodleně," uzavřel svou výzvu Rakušanovi Rajchl.

Na svém faceboovém profilu se vyjádřila také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Takže co to bude? Náhoda? Nedorozumění? Mystifikace? Putin? Babiš? Nebo…. nebo konečně THE END? PS: “Za šifrovaný mobil jsem nic neplatil”, tvrdí Rakušan. Takže on i ten mobil nechal platit toho chudáka Redla? Ne, nechci si z toho dělat legraci. Na to je to moc vážná věc. Snad už konečně spadne klec. Doslova," napsala senátorka.

SPOLU to prostě dáme!

Naopak, kdo se ministra vnitra a šéfa STANu Víta Rakušana zastali, byli premiér Petr Fiala (ODS) a neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která má vést spolu s Janem Farským kandidátku hnutí STAN do evropských voleb. 

Psali jsme:

„Používání jakékoliv bezpečnostní komunikační aplikace není ani nelegální ani nemorální,“ uvedl pro MF Dnes šéf vládního kabinetu Petr Fiala. Nerudová zase na dotaz MF Dnes odpověděla, že když potřebuje „zemědělský podnik“ bezpečnostní divizi, tak si myslí, že je zcela adekvátní, že ministr vnitra Vít Rakušan disponuje šifrovaným telefonem.

Jak je vidět, vládní "ruka ruku myje", a už se nejspíš někde ve vládním PR oddělení rodí nové motto pětikoalice "SPOLU to prostě dáme!"

(m.hynek, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?