Roček: Druhé výročí ukrajinské rvačky je komediálně smutně kruté

politika

Ve svých 69 letech se málem počůrávám smíchy, jak úžasné panorama ptákovin mi nabídli političtí blbci západní mutace. Vrcholem jsou žvásty médií na druhé výročí americko – ruské války na Ukrajině vedené ukrajinskými domorodci.

Roček: Druhé výročí ukrajinské rvačky je komediálně smutně kruté
František Roček, publicista
27. února 2024 - 07:22

U nás je válčení prezentováno jednostranně jako zrůdná ruská agrese proti ukrajinským andílkům. Podobně, ale naopak, v éře reálného socialismu vše kolem NATO bylo zrůdné, a andílci svačili v Moskvě. Tomu se říká propaganda, vzpomíná publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.


Na Západě vyšlo od roku 2022 několik desítek knih ukazujících, že USA a NATO nesou velkou část odpovědnosti za ukrajinskou krizi a válku. Např. Benjamin Abelow v září 2022 vydal knihu s dlouhým názvem: „Jak Západ přinesl válku na Ukrajinu: Pochopení toho, jak politika USA a NATO vedla ke krizi, válce a riziku jaderné katastrofy.“ Uvedl, že sérií pomýlených politických machinací Washington a jeho evropští spojenci dostali Rusko do neudržitelné situace, pro kterou se ruské administrativě zdála válka jediným schůdným řešením. V podobném duchu je i kniha „Ruské válečné umění: „Jak Západ vedl Ukrajinu k porážce“ od Jacquese Bauda, švýcarského plukovníka se zkušeností z misí OSN a z práce v NATO.

Nejen tyto knihy, ale i stovky článků vydaných na tzv. Západě, ukazují, že evropští politici jsou stejně debilní jako v 30. letech 20.století. Svou demokratickou politikou nechali vyrůst gang Adolfa Hitlera ve vládní sílu. A dnes otevírají širokou škálu násilí s pomocí demokraticky pravicových gangů z USA, EU a NATO.

Např. 22. 2. 2024 bývalý diplomat Michael von der Schulenburg v časopisu Argument (https://casopisargument.cz/?p=55725) píše o zmaření počátečních mírových snah o ukončení války na Ukrajině. Zajímavý je i článeček na Prvních zprávách 25. února 2024 o problémech německého hospodářství. (https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/dva-roky-valky-na-ukrajine-porazene-nemecko/)

Přítomnost je modifikací sedmdesátek


V mládí v 70. a 80. letech jsem československou novinařinu vnímal jako pokračování v odkazu Josepha Goebbelse, říšského ministra propagandy v Adolfově Třetí říši. Tehdejší socialistické politické žvásty byly Goebbelsovsky mimo realitu.

Ještě horší je, že podobné politické žvásty se objevily o 50 let později opět v tzv. liberálním hávu tzv. západní demokracie. Ze socialistické novinařiny a TV zpráv mi bylo jako mladíkovi na zvracení, teď když mi táhne na sedmdesátku, mám tento pocit znovu.

Pilní novinářníci goebbelsovsky démonizují cara Putina, hovoří o „nevyprovokované" útočné válce a obviňují Rusko, že je za válku výhradně zodpovědné, diskreditují nesouhlasné názory a řídí se státní militantní propagandou.

„Příčinou zkresleného zobrazení reality, je neuvážené přijímání dezinformací a především nekompetentnost a ideologická iluze," řekl bývalý generální inspektor Bundeswehru generál Harald Kujat.  

Australský novinář žijící převážně v Británii, spisovatel, vědec a dokumentarista (zesnulý 30. prosince 2023) John Pilger o hlavním proudu novinářníků řekl: „V krajině lživé konformity nesouhlasící novináři byli odkopnuti od "hlavního proudu"... úkolem médií je převracet pravdu a podporovat iluze demokracie, včetně "svobodného tisku" ... Úkolem mainstreamových médií je překrucovat pravdu a udržovat iluzi demokracie, svobodného tisku – a iluzi potenciálního vítězství Ukrajiny…“

Novinařina jako válečnická propaganda

V článku „Evropská sebevražda: Ekonomická válka proti Rusku" z 1 února 2024 napsal Patrik Baab v thepostil.com, že souběh německé žurnalistiky s válečnou propagandou NATO je znepokojující.

A to nejen s ohledem na primitivnost hluboké indoktrinace, ale ještě více kvůli slepému podřízení se jejímu netolerantnímu nároku na exkluzivitu (na svém červnovém summitu v Madridu (28. června 2022 - 30. června 2022) přijalo NATO, které je kontrolováno Spojenými státy, strategický dokument, který militarizuje evropský kontinent, a eskaluje vyhlídky na válku s Ruskem a Čínou.

Navrhuje vícedoménový boj proti jaderně vyzbrojenému rovnocennému konkurentovi. Jinými slovy, jaderná válka. Píše se v dokumentu: „Rozšíření NATO je historickým úspěchem." Četl jsem to nevěřícně. Připomíná pohled Johna Pilgera na realitu, že měřítkem "historického úspěchu „NATO je válka na Ukrajině, jejíž zprávy většinou nejsou zprávami, ale jednostrannou litanií šovinismu, překrucování a opomíjení. Informoval jsem o řadě válek a nikdy jsem nezažil tak paušální propagandu."

Také mám pocit, že se vrátili v novém nálevu socialističtí politruci. V jiných uniformách, ale stejně blbí,  s podobně píšícími a kecajícími novinářnickými ťulpasi v první politické linii. Druhé výročí ukrajinské rvačky je komediálně smutně kruté.
 
Dopad na německou ekonomiku

Na Prvních zprávách v článku „Dva roky války na Ukrajině: poražené Německo" je uvedeno, že ekonomicky, politicky, morálně – Německo prohrálo ve všech ohledech a na sestupné spirále ho lze jen stěží zastavit. Extrémně sebepoškozující sankce a ztráta relativně levných a spolehlivých dodávek energie z Ruska jsou rozhodujícími faktory pro ekonomický krach, který nyní probíhá stále rychleji.

K tomu lze dodat, že v článku „Evropská sebevražda: Ekonomická válka proti Rusku" z 1 února 2024 upozornil Patrik Baab, že Evropané netuší, do jaké pasti je političtí blbci z EU navlékli: V dubnu a květnu 2022 schválily Senát a Sněmovna reprezentantů USA tzv. „Zákon o půjčce a pronájmu ukrajinské demokracie z roku 2022". Tato nová verze tehdejší Dohody o půjčce a pronájmu z roku 1941 opravňuje prezidenta, aby urychleně vyhověl žádostem Ukrajiny a ukrajinských států NATO o veškeré existující americké vybavení. Vrácení nebo splatné platby nebudou problémem dalších pět let. Ale pak bude většina zbraní zničena. Tím Washington uvrhl Ukrajinu do dlouhodobé dluhové pasti v hodnotě dvouciferných miliard, ze které se sama jen těžko vymaní. Účet zaplatí Evropská unie. Ukrajina, která je již fakticky v bankrotu, je od převratu na Majdanu v roce 2014 finančně držena nad vodou EU a Mezinárodním měnovým fondem.

Pro USA je tato zbrojní pomoc z dlouhodobého hlediska výhodnou dohodou. Již po Majdanu Spojené státy nepřeváděly své vlastní peníze, ale místo toho vydávaly bankovní záruky. Tyto zajištěné úvěry dosáhly v letech 2022 a 2023 výše 113 miliard eur. To znamená, že USA nemusí platit ani cent, pokud Ukrajina může splácet půjčky, které obdržela od bank, zejména od MMF, na základě amerických záruk. Tyto peníze zase přicházely z EU, a to buď ve formě půjček, nebo ve formě hospodářské pomoci, kterou Ukrajina nemusí splácet. Půjčky MMF podléhaly přísným podmínkám. Šlo také o privatizaci státního majetku – o rozprodávání ukrajinského rodinného stříbra, např. těžebních práv nebo velmi cenné zemědělské černozemě. Americké společnosti z toho těží…USA poskytují záruky, americké společnosti vydělávají peníze a EU platí účet.

Patrik Baab dále upozornil: „EU a její členské státy přislíbily Ukrajině od začátku války do konce července 2023 krátkodobou a střednědobou pomoc v celkové výši přibližně 135 miliard eur a USA přislíbily téměř 70 miliard eur. To ukazuje, že Washingtonu se stále více daří přimět EU k odpovědnosti. Pokud jde o bilaterální pomoc, Německo je nyní po Spojených státech druhým největším podporovatelem Ukrajiny: od začátku války do konce října 2023 poskytly USA 71,4 miliardy eur, následované Německem s celkem 38,3 miliardy eur včetně investic na pomoc EU.

Kromě toho státy EU dodávají na Ukrajinu také zbraně, které musí nahradit. Velká část těchto objednávek směřuje do amerického obranného průmyslu…“

Pro vojenský byznys v USA je válka na Ukrajině úžasný dar z pekelného nebe. To veřejně přiznávají i severoamerikánští politici.

Dále Patrik Baab upozorňuje, že ve střednědobém horizontu USA přesunou břemeno války a obnovy na EU. „Náklady na válku na Ukrajině jsou gigantické. Jens Berger z internetového magazínu Nachdenkseiten odhaduje celkové náklady německé válečné politiky ke květnu 2023 na 577,4 miliardy eur. V polovině roku 2023 byla každá německá domácnost zatížena válkou částkou 14 000 eur. Čekají nás další škrty v sociální oblasti. Na zasedání kabinetu v prosinci 2023 bylo rozhodnuto o úsporách ve výši 200 milionů eur ve školství a 800 milionů eur v občanské mezinárodní angažovanosti a zvýšení daní, aby se "nečekaně" pokryl rozpočtový schodek ve výši 30 miliard eur. Vojenská pomoc Ukrajině ve výši 8 miliard eur by zároveň měla zůstat nedotčena a v případě potřeby by měla být navýšena.

V roce 2023 byla Spolková republika Německo (SRN) nejhůře fungující průmyslovou zemí na světě. MMF i EU očekávají, že její ekonomika bude nadále klesat.

Ekonomové vidí Německo v sestupné spirále: „Německo nepůjde ke dnu s velkým třeskem. Spíše zažijeme stav slabosti, jako tomu bylo v Itálii po dobu asi 20 let." Rozhodujícím faktorem v tom je, že energetická past pro Německo byla uzavřena vyhozením plynovodů Nord Stream do povětří. Podle výzkumníka Seymoura Hershe lze zničení Nord Streamu připsat na vrub USA…

…Německo je zdaleka největším poraženým ze sankcí proti Rusku. Ekonomicky mají sankce bumerangový efekt. Spolková republika nemůže nahradit ruský plyn a ropu za podobně konkurenceschopné ceny, ani obrovský ruský trh. Dopad sankcí nebyl vyhodnocen. Federální vláda špatně odhadla dopad ekonomické války. Levný ruský zemní plyn musí být nahrazen drahým a ekologicky problematickým americkým frakovacím plynem… Ukvapené oddělení od ruského trhu a jeho zdrojů uvrhlo ekonomiku do recese…“ Tolik Patrik Baab o realitě EU a zvláště v Německu.

Tož uvidíme, soudruzi bratři…

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif