Roček: Fico v čínských médiích aneb střízlivý pohled

politika

Střílení slovenského pitomce na slovenského premiéra se dostalo i do čínských médií. Nezaškodí ukázat střízlivý čínský pohled na Fica bez europolitického balastu.

Roček: Fico v čínských médiích aneb střízlivý pohled
František Roček, publicista
18. května 2024 - 04:20

Titulek v čínském guancha.cn z 16. 5. 2024 zněl: Atentát na slovenského premiéra Fica podtrhuje ostré rozpory v zemi, ministr vnitra: Jsme na pokraji občanské války".

Není od věci odcitovat z článku řadu pasáží, uvádí publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Například: „… "proruský", "protizápadní", "opakované postoje k Evropě", "proti pomoci Ukrajině", "staří Orbánovi přátelé"...... Ficova směsice nálepek byla na něho nalepena od jeho politických počátků, a zdá se, že jeho atentát učinil Slovensko a kontinent ještě chaotičtějšími v době, kdy se zintenzivnila geopolitická situace, migrační krize, vzestup pravicových sil a ruská invaze na Ukrajinu.

Jaký je tedy Fico politik? … Čtyřikrát se dostal k moci, jakou image hraje ve slovenské domácí politice? A byl tento atentát náhodou nebo nevyhnutelným důsledkem různých jiných faktorů?

… Fico a jeho strana Směr jsou nejčastěji popisováni jako "levicoví populisté", ale často je také přirovnáván k takzvaným "pravicovým politikům", jako je Orbán, vůdce sousedního Maďarska.

Dne 30. září 2023 se na Slovensku konaly deváté volby do Národního shromáždění po získání nezávislosti a Sociálnědemokratická strana zvítězila s 22,94 % hlasů, získala 42 ze 150 křesel v parlamentu a stala se největší stranou v parlamentu... Dne 25. října 2023 byla oficiálně vytvořena nová vláda, jejímž předsedou se stal Fico. Za zmínku stojí, že je to také počtvrté, co Fico působil jako předseda vlády Slovenska, a tuto významnou funkci zastával třikrát v letech 2006, 2012 a 2016.

Jaké politické názory má Fico?

Britský deník Guardian uvedl, že v mezinárodním společenství Fico obdivuje ruského prezidenta Putina a … obdivoval také maďarského premiéra Viktora Orbána, který řekl, že "hájí zájmy své země a lidu".

Fico je zároveň "taktikem" a během své třicetileté kariéry v politice se dokázal pohybovat mezi mainstreamovými proevropskými postoji a silně nacionalistickou a protizápadní rétorikou proti domácím voličům. Ukázalo se, že je více než ochotný změnit taktiku v reakci na veřejné mínění nebo politickou realitu.

Podle Fica "mu leží na srdci pouze slovenské zájmy", a proto se v mnoha otázkách vyjadřuje otevřeně, útočí na EU a mezinárodní nevládní organizace a bojuje proti svým rivalům. Byl také proti imigraci, vytváření muslimských komunit, sňatkům osob stejného pohlaví a používání roušek, lockdownům a očkování během pandemie.

Associated Press poukázala na to, že strana vedená Ficem vyhrála loňské parlamentní volby s "proruským" a "protiamerickým" programem, a Fico slíbil, že přestane poskytovat vojenskou pomoc Ukrajině a "vynaloží veškeré úsilí", aby usnadnil mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou v rámci svých pravomocí, přičemž obvinil NATO vedené USA z vyprovokování tohoto rusko-ukrajinského konfliktu.

Guardian má však dobrý důvod popsat Fica jako "takticky svobodného". Stojí za zmínku, že poté, co se Fico stal počtvrté premiérem, slovenský parlament letos v lednu schválil novelu, která zmocňuje ministerstvo obrany schvalovat vývoz zbraní, čímž se otevírá cesta pro státní i soukromé obchodníky se zbraněmi, aby pokračovali ve vývozu zbraní na Ukrajinu. Podle zprávy se to velmi liší od Ficova postoje před loňskými volbami, jako "obrat o 180 stupňů v politice vůči Ukrajině". Kritici tvrdí, že obchodníci se zbraněmi, kteří stojí za Ficovou vládou, velmi těžili z ruské invaze na Ukrajinu a že Ficovo předvolební pózování mohlo být jen proto, aby přilákalo hlasy.

… najdou se kritici, kteří se obávají, že Fico opouští slovenský prozápadní kurz, a zejména že bude následovat politické směřování maďarského premiéra Viktora Orbána. …K tomu se přidal Ficův slib, že bude prosazovat "suverénní" zahraniční politiku, jeho odhodlání zaujmout tvrdý postoj vůči imigrantům a nevládním organizacím …“

Fico jako bubák


V čínském článku zmiňují i severoamerikánský hysterický pohled: „… "Premiér Fico je separatistický politik, který rozděluje zemi." CNN analyzuje, že od jeho návratu k moci jsou Slováci hluboce rozděleni v názoru na směřování země a její místo ve světě. Evropské vydání zpravodajské sítě Politico News Network (politico.eu) se také domnívá, že hlavní příčina útoku na Fica spočívá v ostrém rozdělení, které na Slovensku panuje…“

Čínský článek nekomentuje jednotlivé názory z médií kdesi na světě. Nechává na čtenáři, aby si sám podumal nad fakty.


Hongkongský pohled s maďarskou omáčkou

V ten samý den čili 16. 5. 2024 hongkongský mezinárodně zaměřený deník Asia Times uveřejnil solidní (nadhledový) článek o střelbě na slovenského premiéra s podtitulkem „Fico předpověděl pokus o atentát, ale zdá se, že tento nesouvisí s jeho odporem k pomoci Ukrajině“.

Autorem je Peter G. Feher, budapešťský novinář píšící pro Magyar Hírlap. Tato zpráva se poprvé objevila na Substack Weapons and Strategy. (https://asiatimes.com/2024/05/the-man-who-shot-the-slovak-prime-minister/)

V článku jsou běžné kecy o střelbě a špitálních záležitostech. Plus obecně známé info jak slovenský ministr a vicepremiér Robert Kalinák uvedl, že atentát byl politicky motivovaný a naznačil, že s atentátem může souviset nenávistná kampaň vyvolaná vnitřním sociálním napětím.

Podivnosti atentátnického magora

Zajímavý je až následující rozsáhlý citát z článku:
„… Podle portálu maďarského deníku vydávaného v Bratislavě je Juraj Cintula přesvědčeným sympatizantem proruského polovojenského uskupení Slovenskí Branci (SB). V roce 2016 se Cintula pravidelně účastnil setkání organizace, o čemž svědčí fotografie. Na facebookové stránce této polovojenské skupiny je uveden jako spisovatel a publicista a několik jeho spisů bylo publikováno.
Ve svých textech kritizoval uprchlíky a Slovenský štát a otevřeně podporoval organizaci (poznámka: organizaci SB). Vážný rozpor situace spočívá v tom, že polovojenská skupina uspořádala pietní akty v uniformách u hrobu Jozefa Tisa, prezidenta fašistického loutkového státu, který se v letech 1938 až 1945 nazýval První Slovenskou republikou.

Celou situaci činí poněkud zmateční také logo polovojenské skupiny, které se velmi podobá logu nacistické mládežnické organizace Hitlerjugend. Informoval o tom slovenský zpravodajský portál VSquare. Új Szó také s odkazem na televizní kanál Markíza uvedl, že Cintula krátce po svém zatčení prohlásil, že atentát plánoval měsíc, protože nesouhlasil s vládní politikou.

Cintulův stav mysli také vyvolával otázky. V jedné ze svých básní napsal: "Ve svých snech jsem střílel prbky, zabíjel buňky." Neoficiální (nesrozumitelný) překlad pochází z maďarského týdeníku HVG.

Po tom všem považuji za špatný přístup spojovat atentát s Ficovým rozhodnutím neposkytnout Ukrajině další pomoc. Tím spíš, že slovenská společnost je dost proruská. Nezapomínejme, že Bratislava stále oslavuje obsazení slovenského hlavního města sovětskými vojsky během druhé světové války.

V hluboké společnosti neexistují žádné významné protiruské nálady. Na druhou stranu průměrného Slováka rozčiluje možnost, že země bude zatažena do války. Slovensko nyní prakticky nemá armádu, protože předchozí levicově liberální vláda dala všechno Ukrajincům. Pro tuto situaci je typické, že obranu slovenského vzdušného prostoru zajišťuje maďarské letectvo.“

Politické proroctví

Přesto podle indicií může být atentát spojen s ostrým vnitropolitickým bojem na Slovensku. Před měsícem Fico zveřejnil na sociálních sítích video, ve kterém mluvil o tom, jak progresivní média zastřelí jeho a jeho vládu. Video se objevilo v rakouském deníku Der Standard.

Ve videu, které bylo součástí tehdejšího politického boje, premiér kritizoval texty progresivních médií, které by podle něj mohly vést k násilí proti vládním činitelům. "Očekávám jen, že tato frustrace se Denníkem N. nebo Aktualitami.sk prohloubí natolik, že přeroste až k atentátu na jednoho z předních vládních politiků, a to nepřeháním," dodal Fico, jak se můžeme přečíst v Asia Times.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?