Roček: Více než rozhovor jsou napsaná písmenka, i při povídání s Putinem

politika

Když si z pravlasti Indiánů Tim Carlson zaletěl pokecat s carem Vladimírem Putinem, byl z toho rozhovor. To u mnoha politických hysteriků vyvolala žvanivou kopřivku.

Roček: Více než rozhovor jsou napsaná písmenka, i při povídání s Putinem
František Roček, publicista
13. února 2024 - 07:23

Povídání s Putinem bylo k juknutí na nějaké jútrubici nebo jak se ta internetová kravina jmenuje. Jenže, rozhovornické kecy a podcasty, jsou jako odstředěné mléko. Postrádá skutečnou informační hodnotu, generuje jenom propagandistický vizuální smrad. Cenný je až přepis rozhovoru. Jedná se o fakta, ne o kecy, píše publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz..

Z rozhovoru zachytíte méně než 30 % faktických dat, ale jenom pokud si děláme poznámky. Objevil jsem sice pár přepisů rozhovoru i v českém mediálním řečišti, některé i se skvrnami komentářů, ale pokud chtějí čtenářové juknouti do rozhovoru svou vlastní hlavou, není nad přepis překladu s minimem zprostředkování.

Na kremlin.ru najdete přepis, ale úplný přepis Putinova rozhovoru s Carlsonem v ruštině také je na adrese ruského deníku КОМСОМОЛЬСКАЯ ПРАВДА (www.kp.ru/daily/27565.5/4889263/). Potom stačilo, že stránky deníku byly automaticky překládány do češtiny. Překlad předkládám v pdf. formátu k předkládání čtenářům do jejich hlavy.

Každý čtenář ať dojde nad textem rozhovoru k osobnímu závěru.

Pokud v některých místech se zdá práce překladače poněkud krkolomná, je to proto, že jsem do cesty textu z Ruska do Česko-Moravska nechtěl moc zasahovat. Na rozdíl od komentátorů si myslím, že si čtenář obrázek o rozhovoru udělá sám.

Poznámka na okraj: Bohužel, moderní sdělovací prostředky snižují kvalitu informací - nechtěně. Podcasty jsou informační polotovary. Dobře se poslouchají, když myjete nádobí nebo polykáte uzenou rolku a bramborovou kaší. Ale mnoho podcastů obsahuje více než politikózní nebo marketingové kecy. Je škoda, že nejsou jejich přepisy, aby se nad tím co bylo řečeno, mohl člověk zamyslet, zajímavé věty si dát do kontextu s jinými větami z pokecávání (podcastu) a nad tím si podumat, pokud dumání čtenáře rajcuje. Některé podcasty mají alespoň srhnutí toho, co je obsaženo v pokecávání. Je to lepší než nic.

Proto jsem rád, že mám přepis rozhovoru. A proto nemusím číst komentáře a názory různých utřinosů jako je velkoněmecký kancléř Scholz. Velkokancléř označil rozhovor cara Putina s novinářem Carlsonem za směšný. Uvedl to během setkání v zemi, kde byli téměř vyhubeni Indiáni, se státním úředníkem Bidenem.  

Plný text rozhovoru Vladimira Putina s Tuckerem Carlsonem ze dne 9.února 2024

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif