Skandální kroky vlády a petice proti přijetí eura

politika

Žádná vláda nemůže takto zásadní krok udělat bez souhlasu občanů, prohlásil předseda PRO Rajchl a za příklad dává Švédsko, které má po odmítnutí eura v referendu trvalou výjimku ze vstupu do eurozóny.

Skandální kroky vlády a petice proti přijetí eura
Tiskovka strany PRO
13. ledna 2024 - 07:03

Strana PRO varuje, že vláda Petra Fialy chce na sílu prosadit přijetí eura, ačkoliv s tím většina českých občanů nesouhlasí. Předseda PRO Jindřich Rajchl proto ve středu představil petici, ve které se mají občané České republiky vyjádřit k možnému vstupu do eurozóny. 

„Držím v ruce petici, kterou dneškem vyhlašujeme a bude dostupná jak on-line, tak i fyzicky na místech, která budeme zřizovat v průběhu měsíce ledna. Bude ve většině měst nad 10 tisíc obyvatel v České republice. Důvodem je fakt, že tato vláda se snaží proti vůli většiny občanů ČR přijmout měnu euro místo koruny. To považujeme za ohrožení České republiky,“ prohlásil na tiskovém brífinku advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.



„Nejde jen o ekonomický aspekt, ale také o politický. Protože my tím přicházíme o část národní suverenity, minimálně v tom, že nebudeme moci ovlivňovat svou měnovou politiku. My jsme se inspirovali ve Švédsku, které také přijalo při vstupu do EU závazek o vstupu do eurozóny. Ale v roce 2003 se ve Švédsku konalo referendum, kde občané odmítli přijetí eura a Švédsko má od té doby trvalou výjimku z přijetí této měny a je stále postaveno na švédské koruně a EU se žádným způsobem nesnaží Švédsko do eurozóny dostat a respektuje ten status quo, daný tím referendem," pokračoval Rachl s tím, že není podstatné, co si o euru myslíme my.

„Myslíme si, že by Česko bylo ještě pevněji přivázáno na bruselský řetěz. Jakákoliv snaha vystoupit z EU by byla velmi omezena,“ řekl rázně Rajchl.



„Je to měna, která způsobila to, že slabší ekonomiky v eurozóně stagnují, co se týče HDP na hlavu, tak Itálie, Španělsko a další stagnují. A všechno v ruce drží Brusel a Česká republika by byla jen ekonomickou kolonií západních zemí a ty nůžky by se ještě více rozevíraly. To je pohled strany PRO, ale klíčové je to, co si myslí občané ČR,“ pokračoval advokát s tím, že zavedení eura je zásadním krokem, které ovlivňuje budoucnost České republiky na mnoho let dopředu. 

„Žádná vláda nemůže takto zásadní krok udělat bez souhlasu občanů,“ domnívá se dále Rajchl, který zároveň poukázal na nebývale nízkou důvěru vlády. 

„Taková vláda s důvěrou necelých 20 %, která bude navíc za rok a půl končit, nemůže toto rozhodnutí udělat bez souhlasu občanů České republiky. To považujeme za skandální a arogantní, protože občané si euro nepřejí a tato země nepatří vládě Petra Fialy, ale má reprezentovat názor občanů. Právě proto jsme připravili tuto petici, kde by se měli lidé vyjádřit naprosto jednoduše, zda chtějí, nebo nechtějí přijmout euro,“ vysvětlil kroky strany PRO Rajchl.

Psali jsme:

„My, níže podepsaní občané, vedení obavou o suverenitu České republiky, se prostřednictvím této petice obracíme na Parlament, aby přijal ústavní zákon o referendu o přijetí společné měny euro,“ citoval poté předseda PRO pak z petice, kterou na brífinku představil.

„Je zde snaha centralizovat moc do Bruselu a snižovat pravomoci a kompetence národních států,“ doplnil pak ještě Jindřich Rajchl. „Česká republika by neměla respektovat to, že je přesazována od volantu vlastního vozu na zadní sedadla autobusu zvaného Brusel. Já jsem bytostně přesvědčen, že tato země by měla zvýšit respekt k tomu, co si přejí občané. My už se nemůžeme dále nacházet v situaci, kdy se většina občanů nemůže vyjadřovat k zásadním tématům. Žádáme proto, aby vláda nečinila další kroky, které vedou k přijetí eura bez toho, aniž by se vyjádřili občané České republiky,“ apeloval na vládu Rajchl.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: pro)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif