Školství se změní v mašinerii indoktrinace, předpověděl Budil

politika

Po víkendovém volebním sněmu představila strana PRO nového garanta pro oblast školství. Je jím profesor Ivo Budil. Předseda strany Jindřich Rajchl připomněl veřejnosti jeden ze starších článků z pera nového garanta strany.

Školství se změní v mašinerii indoktrinace, předpověděl Budil
Profesor Ivo Budil
14. listopadu 2023 - 07:03

„A ještě jedna posila, kterou jsme včera představili. Jeden z nejvýznamnějších intelektuálů současné doby Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D., DSc. (tituly uvádím speciálně pro nabubřelé twitterové experty, kteří tvrdí, že strana PRO je tu pouze pro ty nevzdělané), souhlasil s tím, že převezme garanci našeho programu v oblasti vzdělávání a školství.

Dovolím si připomenout jeden z jeho starších textů, jenž publikoval asi před půl rokem. Považuji jej totiž za naprosto dokonalé shrnutí období po roce 1989. Podepsal bych v něm každé slovo. Tady je," napsal na sociální síti Facebook staronový předseda strany Jindřich Rajchl, který následně sdílel zmíněný text Ivo 
Budila:

Konec státu noční můry

„Anglický spisovatel John Le Carré kdysi napsal, že o výsledku studené války nerozhodli stratégové v Pentagonu, Washingtonu či Bruselu, ale statisíce obyvatel střední a východní Evropy, kteří navzdory pendrekům a vodním dělům vyšli do ulic a prohlásili: Dost! Dost bylo rozdělené Evropy, persekuce, špiclování, zákazu cestování a nedůstojného života! Ukončeme to! Chceme být svobodným politickým národem, který bude rozvíjet a ochraňovat hodnoty, jež učinily západní civilizaci nejlepším místem k životu v dějinách lidstva.



Je možné, že mnozí účastníci demonstrací v roce 1989 byli naivní a nepochopili skutečnou povahu událostí, které nápadně připomínaly scénáře inscenovaných barevných revolucí. Vypjatý emocionální prožitek davového nadšení mohl oslabit jejich racionalitu a realismus. Neporozumění zákulisním intrikám však nesnižuje autentické odhodlání a idealismus, který z nás činí svobodné tvůrce dějin.

V roce 1989 jsme netoužili po tom, abychom se stali politickým protektorátem a ekonomickou periférií. Nevěděli jsme, že směs militarismu, hysterického šovinismu a protiruského rasismu bude mít na nezávislé a kritické myšlení více devastující dopad než marxistická ideologie. Nevěřili bychom, že naše hodnota bude spočívat v potravě pro děla v zájmu zbrojařských koncernů a odpudivého oligarchicko-banderovského režimu. Připadalo by nám nemyslitelné, že se školství změní v mašinerii indoktrinace stavící děti proti rodičům a znemožňující sdílení mezigenerační zkušenosti.

Psali jsme:

Nežijeme v liberální utopii „konce dějin“, ale v dystopii propadající se stále hlouběji do nitra noční můry.
Ukončeme to! Ne dnes nebo zítra, protože na to nemáme sílu, ale prostřednictvím soustavné drobné práce, občanského odporu a veřejných vystoupení. Demonstrace pořádaná 11. března pravděpodobně nepovede ke změně politických poměrů, ale bude důležitým vzkazem nejhorší a nejnebezpečnější vládě po roce 1989: Vás už soud dějin odepsal jako prodejné, zlé a omezené posluhovače cizích zájmů, ale my si chceme svoji historickou velikost a úctu budoucích generací teprve vydobýt! A dosáhneme ji prostřednictvím vaší porážky," ukončil svůj příspěvek a  citaci článku profesora Budila předseda strany PRO Rajchl. 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: repro: PRO)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif