Šlachta: Vláda nám místo řešení představila nefunkční paskvil

politika

Bývalý elitní detektiv a předseda Přísahy Robert Šlachta popsal příčiny vysokých cen potravin a drahých energií, které mají čím dál tím větší dopady na naše obyvatele. Také zveřejnil postup, kterým by se problém měl řešit.

Šlachta: Vláda nám místo řešení představila nefunkční paskvil
Robert Šlachta (Přísaha)
10. prosince 2023 - 06:05

„Drahé potraviny. Já už ani neumím popsat, jak jsem na**aný, co se u nás děje. A vláda s tím vůbec nic nechce dělat. Přísaha bojuje od svého založení za nižší ceny potravin. Už roky upozorňujeme na hlavní problémy:

- Vysoká DPH na potraviny - máme u nás jednu z nejvyšších sazeb na potraviny v Evropě 15 %. Přísaha ji chce dlouhodobě snížit, krátkodobě na 0 % a dlouhodobě na 5 %, takže ne nějakých 12 %, co budeme mít příští rok.

- Drahé energie - máme nejvyšší cenu elektřiny široko daleko, přestože ji umíme levně vyrábět. Přísaha dlouhodobě varuje před nefunkčností Energetického regulačního úřadu a jeho neschopností tvrdě vyjednávat s distribučními firmami a odmítat jim nesmyslně vysoké náklady. Vládě je to jedno. I proto jsme konfrontovali ERÚ našimi připomínkami, u těch nejdůležitějších prostě jen mlčí, že nic říkat nebudou.



- Kartel řetězců super a hypermarketů - Největší majitel prodejen u nás REWE Group má u nás 40 % prodejen, druhý největší Schwarz-Gruppe (27,5 %). Jen tito dva majitelé drží 67,5 % obchodů u nás. Jejich vliv na cenotvorbu je tedy obrovský. Kdybychom přidali třetího, skupinu Ahold Delhaize s 20,5 %, tak tři největší hráči drží 87,5 % prodejen u nás. Proto jsme podali podnět na ÚOHS, který s tím nic nedělá. Odpovědí bylo znovu NE.

Z toho plyne vysoká ziskovost řetězců: Celková ziskovost řetězců v České republice je 12 miliard korun ročně. Jen například značka Albert vykázala letos meziročně vyšší zisk o 87 %, tedy 2 miliardy korun. Tržby společnosti se zvýšily jen o 8,6 procenta. S vysokými cenami zápasí všichni, jenže ve výsledku to pak zaplatil vždy jen spotřebitel, tedy vy. Oni si na zisky sáhnout nenechají, pokud nemusí.

Všechna čísla, která jsou k dispozici, ukazují, že řetězce platí málo jak dodavatelům, tak zaměstnancům a pokud se dohodnou 3 majitelé, tak můžou nasadit prakticky jakékoliv ceny. I proto Přísaha po poradě expertního týmu navrhla skutečnou daň z nadměrných neočekávaných zisků. Vláda místo toho představila nefunkční paskvil, který nic nevybere.

Psali jsme:

Řešení jsou, stačí chtít! Bez razantního zásahu snížením DPH na základní potraviny, rozbitím oligopolní struktury řetězců a funkční cenové regulace elektřiny se změna nedostaví," napsal k vysokým cenám potravin a energií na svém facebookovém profilu předseda Přísahy Robert Šlachta.

(nov, prvizpravy.cz, foto: repro: xtv)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif