Sokol v ohrožení! Ztratí i svou mezinárodní prestiž?

politika

Sokol je jedna z mála českých organizací, které našly širší ohlas za hranicemi naší země. Avšak po skandálu, který v současné době pořádně otřásl českým sportovním světem, bude tuto tradici, důvěru a slávu velmi těžké uchovat.

Sokol v ohrožení! Ztratí i svou mezinárodní prestiž?
Hana Moučková (ČOS)
7. března 2024 - 06:05

Desítky milionů v trapu, luxusní šperky a dovolené - to všechno za peníze nejen sokolů z Čech, ale i těch ze zahraničí. “Sokol všude bratra má”, píše se na webových stránkách České obce sokolské. Sokolské myšlenky nacházely své následovníky po celém světě od samého počátku hnutí v roce 1862. Šlo především o země se slovanským obyvatelstvem, se silnou českou menšinou či oblastí jinak spojenou s historickými českými zeměmi. Vznik prvních českých sokolských jednot tak brzy následovalo založení sokolských organizací v USA, Kanadě, Polsku, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Německu, Rakousku, Švýcarsku a mnoha dalších zemích. Postupem času se sokolské myšlenky šířily i do dalších oblastí, které již nebyly přímo spojeny s českými zeměmi - v meziválečném období například působila silná sokolská organizace na Kapverdských ostrovech.

Po roce 1989 byla obnovena Česká obec sokolská a také 31. ledna 1994 Světový svaz sokolstva jako mezinárodní nevládní organizace zřízená podle českého právního řádu. V roce 2014 byl Světový svaz sokolstva v souvislosti se změnou občanského zákoníku přeměněn na spolek. Sídlem Světového svazu sokolstva je Tyršův dům na Malé Straně v Praze.

Světový svaz sokolstva je zapsaný ve spolkovém rejstříku Městského soudu v Praze a pokračuje ve své misi rozvíjet a udržovat sokolské hodnoty a principy na mezinárodní úrovni. Tato organizace, založená za účelem sjednocení a podpory sokolských jednot po celém světě, je vedená Radou svazu.

Ve sbírce listin Spolkového rejstříku je u spolku Světového svazu sokolstva založen zápis ze schůze Rady SSS ze dne 15.11.2015 v Chicagu. Podle tohoto zápisu byli přítomni zástupci 6 členských organizací z 12, schůze byla tudíž usnášení schopná. Na schůzi byly přijaty nové stanovy v souladu s novým českým občanským zákoníkem a Radou bylo zvoleno pětičlenné vedení spolku v čele se starostkou Hanou Moučkovou, zároveň byla zvolena i tříčlenná dozorčí rada. Podle zápisu ze schůze a také v souladu se stanovami, které jsou rovněž vloženy do Sbírky dokumentů, na období 3 let, to znamená do roku 2018.



V aktuálním výpisu ze spolkového rejstříku tohoto spolku se můžeme dočíst, že starostkou svazu je jako statutární orgán zapsaná Hana Moučková, den vzniku funkce 15. listopadu 2015 a zároveň je zde zapsán jako jediný člen dozorčí rady ing. Jiří Juřena rovněž ke stejnému datu.

Žádné další doklady ve Sbírce dokumentů spolku nejsou, není zde další volba orgánu, nejsou zde výroční zprávy ani doklady o hospodaření tak, jak to zákon vyžaduje, to znamená, že se z těchto dokladů nemůžeme dozvědět, jak vlastně tento spolek s mezinárodní účastí hospodaří. Navíc podle výpisu ze spolkového rejstříku funkce jak starostky Hany Moučkové, tak člena dozorčí rady Jiřího Juřeny skončily v roce 2018.

Podle reportáže pořadu Reportéři ČT asistentka starostky ČOS Hany Moučkové prováděla několik let finanční podvody  v řádu desítek milionů.  Zpronevěřené finanční prostředky pak byly použity na nákup luxusního zboží a cestování, včetně její společné dovolené se starostkou Moučkovou v Dubaji, kde tyto dvě dámy za dovolenou v nejluxusnějším hotelu utratily statisíce a spolu s nákupy je dovolená stála 750 000 korun.

Psali jsme:

Problém s finančním podvodem u České obce sokolské se objevil 18. ledna na základě podezřelých transakcí odhalených Finančním analytickým úřadem. Nebýt policie zřejmě by se na nic nepřišlo, Sokolům evidentně po řadu let žádné peníze nechyběly.

Po šokující zprávě o rozsáhlém finančním podvodu v rámci České obce sokolské si asistentka starostky Hany Moučkové, která podvod udělala, vzala v prostorách Tyršova domu v Praze život.

Podle dosud zveřejněných informací asistentka starostky měla za sebou dlouhou kariéru v páchání drobných a menších podvodů. Brala peníze, kde se dalo, a neřešila, co se jednou stane, až se vše sečte. Za své podvody byla jednou pravomocně odsouzena, na potvrzení dalšího, tentokrát již nepodmíněného trestu čekala. Souběžně s tím, byla od roku 2019 v insolvenci, v procesu oddlužení a část jejího platu jí byla z rozhodnutí soudu na plnění oddlužení strhávána. Všechny tyto informace, veřejně dostupné z insolvenčního rejstříku, starostka Sokola Hana Moučková i její další nadřízený Marek Tesař věděli a přesto dostala v rámci Sokola velkou důvěru, velké možnosti a pravomoci.

A teď se vraťme zpět k Světovému svazu sokolstva. Podle zatím jediných relevantních informací, které zazněly v pořadu Reportéři ČT, finanční prostředky byly z České obce sokolské posílány na bankovní účet Světového svazu sokolstva a odtud na soukromý účet asistentky Hany Moučkové. Je dost nepochopitelné, že by finanční podvody v řádu desítek milionů, tímto promyšlených způsobem,  dělala bez povšimnutí několik let a navíc úplně sama. Nebýt policie, tak podvody asi pokračovaly v tichosti dál.



Na čele Světového svazu sokolstva stojí Hana Moučková, která zastává pozici starostky svazu. Svaz má také dozorčí radu, jejíž jediný člen, ing. Jiří Juřena, zároveň i člen předsednictva České obce sokolské, má dohlížet na správnost a efektivnost činnosti svazu. Jako statutární orgán svazu, starosta (v tomto případě starostka) má klíčovou roli v řízení činnosti Svazu. Je odpovědná za to, aby činnost Svazu byla v souladu s usneseními nejvyššího orgánu svazu, a zároveň nese odpovědnost za celkovou činnost svazu.

Podle informací, které má redakce k dispozici, tak do dnešního dne, členové předsednictva České obce sokolské, a už vůbec ne další činovníci a členové Sokola, nemají informace o tom, jak vlastně celý podvod, při kterém přišli o desítky milionů, proběhl. Jak je možné, že se několik let vyváděly (odkláněly) vysoké částky peněz a nikdo na nic nepřišel a nikomu nescházely. A za vše nakonec může jen malá podvodnice.

V letošním roce se má konat Slet České obce sokolské. Pro Sokoly vrcholná sportovní i společenská událost. Pravidelně se Sletu zúčastňují i delegace Sokolů ze sokolských organizací z mnoha zemí světa, členských organizací Světového svazu sokolstva. A tady asi čeká české Sokoly trapné vysvětlování, co se pod českým vedením s touto organizací dělo, k čemu sloužila a kdo ji oškubal.

(svoboda, prvnizpravy.cz, screen: cos)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif