U Sokolů to vře! Moučková čelí odvolání kvůli podvodu

politika

Starostka České obce sokolské Hana Moučková čelí hrozbě odvolání kvůli mnohamilionovému podvodu. Mimořádný Výbor ČOS, který se sejde 9. března, má rozhodnout o jejím osudu.

U Sokolů to vře! Moučková čelí odvolání kvůli podvodu
Hana Moučková (ČOS)
29. února 2024 - 12:55

Starostka České obce sokolské (ČOS), Hana Moučková, by měla čelit vážné politické krizi, když několik starostů sokolských žup vyzvalo k jejímu odvolání. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli zástupci sokolských žup. Tento krok přichází v důsledku mnohamilionového podvodu, který otřásl základy historického spolku. Mimořádný Výbor ČOS, který se sejde 9. března, má rozhodnout o jejím osudu.

Případ podvodu, který vyšel najevo, se točí kolem zaměstnankyně ČOS, která se podle dostupných informací dopustila zpronevěry desítek milionů korun. Podle vyjádření Moučkové, zveřejněného na webu organizace (čtěte ZDE), se jednalo o její blízkou spolupracovnici. Pražská policie potvrdila, že škoda přesahuje 40 milionů korun, a zaměstnankyně si vzala život v sídle spolku po odhalení svých činů.

Důkazy naznačují, že peníze byly z ČOS vyváděny delší dobu, přičemž zpronevěřené finanční prostředky byly použity na nákup luxusních zboží a cestování, včetně společné dovolené zaměstnankyně a Moučkové v Dubaji. Podle reportáže pořadu Reportéři ČT tyto dvě dámy za dovolenou v nejluxusnějším hotelu utratily statisíce a spolu s nákupy je dovolená stála 750 000 korun. Navíc se ukázalo, že zaměstnankyně byla před svým působením v ČOS již dvakrát odsouzena za podobnou trestnou činnost.



Tato situace vyvolala pochybnosti o vedení a kontrolních mechanismech v rámci ČOS, přičemž někteří členové žádají přísnější dohled a transparentnost ve finanční správě organizace. Stíhání v případu začalo 18. ledna na základě podezřelých transakcí odhalených Finančním analytickým úřadem. Nebýt policie zřejmě by se na nic nepřišlo, Sokolům evidentně po řadu let žádné peníze nechyběly. Asi je na pořadu i otázka zda peníze nebyly v určité míře i dříve lehce vyváděny, předtím než se asistentka paní starostky Moučkové s ní natolik sblížila, že převzala toky peněz do svých rukou.

Celý incident vyvolal diskusi o etice a odpovědnosti v neziskovém sektoru, zvláště v organizacích s dlouhou a čestnou historií, jakou ČOS nesporně má. Příští mimořádný Výbor ČOS tak bude klíčovým momentem nejen pro budoucnost Hany Moučkové, ale i pro celou organizaci, která stojí před výzvou obnovit svou důvěryhodnost a integritu.

Psali jsme:

V poslední době se ČOS potýká nejen s finančním skandálem, ale i s otázkami o svém vedení a způsobu rozhodování. Reportáž pořadu Reportéři ČT také odhalila, že za mnoha rozhodnutími stojí Marek Tesař, muž, který je považován za zákulisního mága ovlivňujícího chod organizace. Jeho vliv v ČOS je zřejmě tak významný, že přirovnání k diktátorským praktikám v jiných sportovních svazech se jeví jako mírné.
Nepřístupný postoj vedení k otázkám, které by neměly být předmětem utajení, jen podtrhuje obavy z transparentnosti a otevřenosti organizace. Případ, kdy náčelnice Hana Moučková a tiskový mluvčí Radek Smekal, na radu Tesaře, odmítají komunikovat i o veřejně dostupných informacích, vyvolává další pochybnosti o interní kultuře a správě ČOS.

Zvláštní pozornost si zaslouží Tesařova role v pronájmu stadionu pro letošní Sokolský slet. Jeho dlouhé jednání a tajemství kolem finančních podmínek nájmu naznačují, že jeho slovo má v ČOS značnou váhu. Takovéto jednání vyvolává otázky o demokratičnosti a transparentnosti v rozhodovacím procesu v rámci organizace.

Tento vývoj postavil členy Sokola před obtížnou volbu. Mají podpořit současné vedení a riskovat, že se z nich stane "stádo ovcí", jak varuje reportáž, nebo se postavit za obnovu důvěry v Sokol a usilovat o změnu ve vedení? Situace je výzvou pro celou organizaci, aby přehodnotila své hodnoty a způsoby, jakými tyto hodnoty ochraňuje a prosazuje.

Také jsme psali:

V době, kdy by ČOS měla sloužit jako příklad organizace, která je hrdá na své tradice a historii, se zdá, že chování vedení Sokola ničí její základní principy. Pro další rozvoj ČOS a udržení jejího dobrého jména bude klíčové, jak se s touto krizí vypořádá. Obnova transparentnosti, odpovědnosti a důvěry by měla být prioritou pro všechny, kdo se podílejí na rozhodování v rámci organizace.

(svoboda, prvnizpravy.cz, screen. cos)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif