Staronový předseda ODS si libuje, od lidí to ale schytal

politika

ODS má v čele staronového předsedu Petra Fialu, který na ostravském kongresu neměl protikandidáta. Podle politologů dostal silný mandát a nemělo smysl dělat změny. Jinak to ovšem vidí lidé. Na sociálních sítích to pěkně schytal.

Staronový předseda ODS si libuje, od lidí to ale schytal
Petr Fiala, předseda ODS
14. dubna 2024 - 06:30

Premiér Petr Fiala, který se stal včera opět předsedou ODS, když dostal od delegátů silný mandát. Shodli se na tom politologové, které oslovila ČTK. Za současného stavu by nemělo smysl ve vedení dělat změny, míní například politolog z Masarykovy univerzity. Fiala neměl na ostravském kongresu protikandidáta. V tajné volbě dostal 424 hlasů z 525. Delegáti ho do čela ODS zvolili pošesté.

„Delegáti sjezdu potvrdili ve vedení současného premiéra, bylo by překvapení, kdyby se tak nestalo, protože jsme nezaznamenali žádné signály, že by mělo dojít k ventilování nějaké frustrace, a to navzdory tomu, že se vláda netěší důvěře občanů. Nicméně z pohledu vlády a jejích představitelů je vládnutí úspěšné," uvedl politolog z brněnské Masarykovy univerzity Otto Eibl.

Úspěchy si představitelé vlády připomněli v projevech, které zazněly na dnešním volebním sněmu.



„Nedávalo by tedy smysl v tomto ohledu dělat ve vedení nejsilnější vládní strany jakékoli personální změny," doplnil Eibl.

Odtržení od reality

Zcela opačný názor však mají uživatelé Facebooku, kteří podrobili Fialův projev velmi ostré kritice.

„To není projev. To je mazání si medu kolem hub,“ reagoval např. na Fialův projev zveřejněný na facebookových stránkách ODS Vladislav Binár.

„Děláte všechno proto, aby v příštích volbách zvítězil Babiš. Nestačí, že jste přesvědčení, že jednáte správně, pokud o tom nedokážete přesvědčit voliče. Kdyby stranu vedl Mirek Topolánek, byla by na tom strana mnohem lépe. Jste zjevně zcela odtrženi od reality,“ přispěl do diskuse Petr Holec.

Lidé také vzkázali občanským demokratům, že jsou nevolitelní, podobně jako zbývající strany vládní pětikoalice a naopak je obvinili z populismu.

„Jste všichni nevolitelní, vás zajímá jen Ukrajina a vůbec ne my, občané ČR. Už vám toho času moc nezbývá. Populisté jste vy,“ uvedla Vlasta Vašíčková.

Psali jsme:

V diskusi zaznělo i varování, že tento kongres ODS bude možná jedním z těch posledních. A přišla i rady odvolat současné vedení ODS, povolat zakladatele Václava Klause a začít odznova.

Petr Fiala je šéfem ODS už deset let a pokud dokončí svůj další mandát, bude v čele strany déle než její zakladatel Václav Klaus, který stranu občanských demokratů řídil od roku 1991 do roku 2002.

(jk, prvnizpravy, screen: ods)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif