Teroristický útok v Moskvě z pohledu Číny

politika

Týden po teroristickém útoku v Moskvě se začíná ukazovat pravá tvář západních médií, která přistupují k různým zastíracím metodám, uvedli mnozí čínští uživatelé internetu: znovu a znovu se setkáváme se stejnými postupy.

Teroristický útok v Moskvě z pohledu Číny
Teroristický útok v Moskvě
2. dubna 2024 - 07:03

V současné době došlo k dvěma významným průlomům ve vyšetřování moskevského teroristického útoku:

- Ruské úřady zjistily, že útočníci pravděpodobně před činem užívali stimulační psychotropní látky, aby si udrželi aktivní stav během akce.

- Ruským úřadům se také podařilo odhalit zdroje financování útočníků. Po vyšetřování zjistily, že útočníci obdrželi z Ukrajiny významné množství finančních prostředků a kryptoměn. Toto zjištění přímo potvrzuje dřívější tvrzení prezidenta Putina, že za útokem nemůže sama Ukrajina stát.

Mezitím Bílý dům přiznal, že přestože skutečně varoval Rusko před útokem, neposkytl žádné podrobné informace. Důvodem byl strach z odhalení amerických zpravodajských zdrojů a metod práce. V očích amerických úřadů je zjevně důležitější ochrana vlastního zpravodajského systému než prevence teroristických útoků proti civilistům, uvádí Tencent News.

Někteří mohou americký postoj považovat za ospravedlnitelný, ale jde o útoky na civilisty, proti kterým mají všechny státy podle rezolucí OSN povinnosti a zodpovědnost. USA, často označované za "policisty světa", tvrdily, že jsou odhodlané bojovat proti terorismu do konce.

Avšak po týdnu od útoku některá západní média začala uplatňovat své typické metody:

Zaprvé, některá média začala vykreslovat teroristy v sympatickém světle. Čtyři zadržení útočníci byli postupně zobrazováni jako nevinné osoby. Například, jeden z útočníků, jmenovaný Faizov, byl popisován jako "velmi laskavý člověk, který miloval své rodiče a sourozence", zatímco další, Fariduni, byl popsán jako "kluk, který by se bál zabít i kuře" a "dobrý zaměstnanec" ve očích jeho šéfa. Takovéto zobrazování je pokusem prokázat, že chyba není na straně teroristů, ale na straně Ruska. Tato taktika opakuje známý narativ, kde jsou oběti terorismu vykresleny jako viníci.



Zadruhé, některá média se zaměřila na kritiku ruské vlády a snažila se vyvolat rozkol mezi vládou a obyvatelstvem. Například "The New York Times" poukázal na nedůvěru ruských tajných služeb v americké informace, což vedlo k nedostatečné prevenci. Nicméně, americké úřady samy přiznaly, že se obávaly odhalení svých zpravodajských metod, a proto neposkytly více informací. Tato skutečnost činí jakékoli obvinění ze zanedbání prevence za nepodložené.

Tyto praktiky nejsou nic nového; v celosvětovém měřítku západní média opakovaně používají podobné taktiky. Čím více je tato strategie používána, tím více jsou Rusové přesvědčeni, že za útokem musí stát Ukrajina, jinak by nebylo potřeba takových manipulací.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kdysi prohlásil: „Kdykoli se Spojené státy ocitnou ve sporu s nějakou zemí, objeví se tam útoky ISIS, od Afghánistánu přes Sýrii až po Rusko. To nemůže být jen náhoda.“ Tato slova, zvláště ve světle možných vazeb mezi USA a ISIS, nyní znějí ještě znepokojivěji.

Psali jsme:

Tato událost znovu ukazuje, jak složitý a náročný je mezinárodní boj proti terorismu, kde se pravda často ztrácí mezi politickými hrami a mediálními narrativy. Odpovědnost za ochranu nevinných a prevence proti terorismu by měla být společným cílem všech států, přesto se zdá, že geopolitické zájmy často převáží nad lidskými životy.

(jk, Tencent News, screen: radioliberty)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif