Traktory burácely Prahou. Demonstranti žádali ministrovu demisi

politika

S přibližně 500 kusy techniky přijeli zemědělci do hlavního města Prahy, aby protestovali proti situaci ve svém oboru. Ministr se krátce se zemědělci setkal a převzal si od nich dopis, ve kterém ho žádají o odstoupení od Green Dealu.

Traktory burácely Prahou. Demonstranti žádali ministrovu demisi
Protest českých zemědělců
19. února 2024 - 20:42

Demonstranti také požadovali ministrovu demisi a vyčítali mu nečinnost.

K avizovanému dopravnímu kolapsu však v ranních hodinách nedošlo. Bylo to zřejmě i tím, že podle slov pražského primátora Bohuslava Svobody lidé uposlechli výzvu magistrátu a do Prahy buď nejeli nebo k dopravě využili vlaky.

Protestující farmáři se shromáždili u Ministerstva zemědělství, kde s nimi chvíli debatoval i ministr Marek Výborný. Ten od organizátorů protestu převzal jejich dopis, ve kterém ho žádají, aby Česko odstoupilo od Green Dealu. Protestujícím vadí také třeba vysoké ceny energií a příliš mnoho byrokracie.



„Tak jako se zabývám každou korespondencí, kterou jako ministr dostanu, tak se samozřejmě budu zabývat i touto výzvou,“ uvedl Výborný. Z davu se ovšem ozýval křik a pískot. „Demisi, demisi,“ skandovali protestující.

„Pokud se mnou chce někdo vést slušnou debatu o českém zemědělství, jsem připraven. Ale nejsem připraven tady vést souboj hlasivek,“ reagoval na hluk Výborný.

„Kdy už konečně zastavíte potraviny, co sem vozí z Ruska, teda z Ukrajiny?“ ptala se jedna z protestujících. „Z Ruska se sem snad žádné potraviny nevozí,“ reagoval hned ministr. „Ne, já myslím z Ukrajiny,“ opravila se žena.

„Z Ukrajiny se sem potraviny také nevozí. Vozí se sem to, co tady někdo nakoupí. Není to stát, kdo by nakupoval obilí. Není to stát, kdo by kupoval kuřecí maso,“ odpověděl Výborný.

Výborný pro Českou televizi ráno uvedl, že preferuje spíše jednání u kulatého stolu než protest na ulicích. Zároveň ale ČTK sdělil, že organizátoři akce podle něj sledují politické cíle a změny v zemědělství s nimi konzultovat nehodlá.

Psali jsme:

Od organizátorů protestu i na sociálních sítích se však dočkal ministr Výborný ostré kritiky. Šéf Asociace svobodných odborů a jeden z organizátorů protestů Bohumír Dufek dokonce považuje vyjádření ministra Výborného za dehonestující a za hranou slušnosti.

„Premiér Petr Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný dehonestovali dnešní protest části zemědělců v Praze, jejich chování je za hranou slušnosti,“ prohlásil na demonstraci Dufek s tím, že ani v hloubi duše nemůže uvěřit tomu, že může státní administrativa takovým způsobem využít demokracii proti protestujícím.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif