Transformace pošty spolkne osm miliard, prohlásil Rakušan

politika

Transformace České pošty bude trvat dva roky. Jejím cílem je zlepšení ekonomické situace státního podniku a také zásadní digitalizace většiny služeb. Po jednání vlády to řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Firma se rozdělí na dvě části. 

Transformace pošty spolkne osm miliard, prohlásil Rakušan
Vít Rakušan, ministr vnitra
23. března 2023 - 09:01

První má mít na starosti pobočkovou síť a poskytovat další služby dané zákonem. Druhá, logistická část bude například provozovat komerčně výnosné doručování balíků. O rušení tří stovek poboček začne vedení pošty jednat se samosprávami, uzavřeny mají být k začátku července. Zároveň skončí několik tisíc pracovníků.

Náklady na transformaci podniku s aktuálně 25 tisíci zaměstnanci podle Rakušana zřejmě přesáhnou osm miliard korun. 

„Nebudou ale čerpány jen ze státního rozpočtu, může to být například půjčka. Pošta využije také prostředky z prodeje nepotřebného majetku,“ dodal šéf rezortu vnitra, který spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu za chod podniku zodpovídá.

Na začátku dubna má vláda jako první transformační krok schvalovat snížení počtu poboček pošty z 3200 na 2900, jak navrhl Český telekomunikační úřad. Vedení pošty pak bude muset rozhodnout, které provozovny zruší, a projednat to se zástupci měst a obcí.


V obcích, které mají jen jednu pobočku, tyto provozovny zůstanou i nadále. Zeštíhlení se má týkat Prahy, všech krajských měst a většiny okresních měst. Telekomunikační úřad v důvodové zprávě argumentuje trendy, které urychlila pandemie covidu, kdy lidé více dbali o digitalizaci, ocenili samoobslužné automaty a balíkomaty, na něž přešli i jiní provozovatelé těchto služeb. 

Pošta vykáže za loňský rok ztrátu okolo 1,5 miliardy korun, hrozila jí insolvence

Podnik od roku 2018 nabral ztrátu z poskytování služeb pro stát 4,3 miliardy korun, klesají rovněž výnosy z listovních služeb a jen zákon o další elektronizaci postupů orgánů veřejné moci (DEPO) a zavedení povinných datových schránek bude pro poštu znamenat ztrátu dalších dvou miliard korun.

Dočasně pověřený šéf České pošty Miroslav Štěpán už dříve uvedl, že státní podnik letos potřebuje výrazně osekat náklady, aby neskončil v insolvenci, a proto propustí několik tisíc zaměstnanců. 

Také jsme psali:

„Pokud ubude 300 poboček, tak to logicky bude mít dopad i na to, že se sníží počet zaměstnanců. Odejdou za důstojných podmínek,“ slíbil Rakušan. Pošta v současnosti provozuje 3200 poboček a zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí. Ministr vnitra dodal, že za osm let vlády hnutí ANO podnik propustil 6200 osob.

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová však tvrdí, že transformace pošty byla připravená a schválená již v roce 2021, ale současný ministr ji hodil do koše. „Pod vedením Rakušana se společnost ze ztráty 600 milionů korun dostala do propadu 1,5 miliardy korun a na konci roku jí hrozí insolvence,“ řekla poslankyně. Starostové a primátoři podle ní nevědí, kolik poboček a kde se bude zavírat. Rakušan tento týden řekl, že podnik by neměl pobočky rušit v obcích, kde je pouze jedna pošta.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?