U Xavera bylo veselo. Exprezident Zeman byl ve formě

politika

Miloš Zeman se opět objevil na obrazovkách XTV a s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým hovořil o současných protivládních protestech, Green Dealu a také o penězích, které si premiér uchoval v kampeličce. 

U Xavera bylo veselo. Exprezident Zeman byl ve formě
Exprezident Zeman u Xavera na XTV
8. března 2024 - 07:03

Miloš zeman zavítal po měcíci opět do telvizního studia XTV. Hned v úvodu přišla řeč na protesty zemědělců. 

„V této zemi protestuje téměř každý. Protestovali zdravotníci, protestovalo 72 procent českých škol, teď protestují zemědělci. Pokud jde o můj názor, tak ten svědčí o tom, že míra těchto protestů je krajně neobvyklá a že by měla vést k předčasným volbám. Ale současně říkám, že předčasné volby nebudou, protože kapři si nevypustí svůj vlastní rybník. Takže musíme počkat necelé dva roky,“ řekl bývalý prezident Miloš Zeman.

„Už jednou jsem řekl, že ministr Dvořák označil SPD za fašistickou stranu a zdůvodnil to tím, že tato strana žádá naše odstoupení od Green Dealu. A tehdy jsem na to reagoval výrokem, že jsem zřejmě také fašista. Protože i já si myslím, že bychom měli odstoupit od Green Dealu. Takové ty nesmysly, jako například nepoužívání chemických prostředků nebo ponechání části zemědělské půdy ladem a podobně a podobně svým způsobem vedou k tomu, že by zemědělství, které už teď je ztrátové, nebo zisk klesl o 60 procent, abych byl přesnější, by dále kolabovalo,“ pokračoval exprezident s tím, že kromě toho je Green Dealu hlavním faktorem energetické krize kvůli emisním povolenkám.



„A to nás ještě čeká zákaz spalovacích motorů v autech. Takže je to ideologie, je to náboženství. Čím dříve od toho odstoupíme, tím lépe,“ dodal Miloš Zeman.  

V rozhovoru přišla řeč i na finance, které premiér Petr Fiala svěřil do kampeličky.

„Kampeličky byl tuším původní projekt poslance ODS Mandelíka, i když navazoval na kampeličky předtím, tak kampeličky jsou neúspěšný projekt a většina z nich zkrachovala. Tato kampelička je zvláštní případ, protože je důvodné podezření, že se jedná o pračku špinavých peněz včetně podivných obchodů. Zmíním například několik set milionů korun na údajnou pomoc Ukrajině, které ve skutečnosti zmizely do černé díry a něco podobného,“ prohlásil Zeman.

„Nicméně podobně jako bych vyčítal Josefu Středulovi, že si nepohlídal zaplacení členských příspěvků, tak bych vyčítal Petrovi Fialovi, že kolem sebe nemá nikoho, kdo by mu poradil, kam uložit svůj milion, případně víc. A pokud pana Růžičku uváděl jako svého poradce, tak to je něco, jako by mu radila šedá zóna, nikoliv černá, ale přinejmenším šedá,“ pokračoval exprezident.

Psali jsme:

Ke konci pořadu se rozhovor stočil na slovenskou politiku a nedávnou schůzku Zemana se slovenským premiérem Robertem Ficem.

„Fico veřejně prohlašuje, že odsuzuje ruskou agresi na Ukrajině. Takže není to žádný proruský troll. Má jinou představu, jak tuto situaci řešit než máme my, to znamená pomáhat Ukrajině. Ostatně ani on nevylučuje humanitární pomoc Ukrajině a pouze je proti vojenské pomoci. A ty oba dva přístupy se koneckonců úplně nevylučují, protože jde o to nenechat Ukrajinu padnout, ale očekávat, že v nějakém rozumném horizontu dojde mezi Ruskem a Ukrajinou k vyjednávání. A to vyjednávání, a to zdůraznil i Peter Pellegrini, by prospělo záchraně mnoha a mnoha lidských životů,“ uvedl v pořadu na XTV.cz bývalý prezident ČR Miloš Zeman.

(nov, prvnizpravy.cz, screen: xtv)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif