Ukrajinská raketa v Polsku. Nehoda nebo úmysl?

politika

Ivan David se ve svém komentáři rozvedl úvahu o tom, zda-li chtěli Ukrajinci v polském Przewodówě raketou způsobit obří výbuch hnojiv podobně jako v Bejrútu.

Ukrajinská raketa v Polsku. Nehoda nebo úmysl?
možná trasa rakety
26. listopadu 2022 - 10:30

Ivan David se ve svém komentáři odkazuje na Petra Vlka, který provozuje web Kosa zostra, a který se ukrajinskému raketovému útoku na zemědělský podnik v polském Przewodówě věnuje velmi důkladně. 

David dále poukazuje na to, že Vlk vynaložil velkou práci a přeložil řadu informací z polských a ukrajinských zdrojů. A také, že našel spoustu zajímavostí, které v českém mainstreamů rozhodně nejsou k dohledání. Jako příklad uvedl např. podrobný popis letu dvou ukrajinských raket, které dopadly na nákladní váhu zemědělského podniku v Przewodówě. Včetně mapy zveřejněné polským deníkem Rzeczpospolita. 

Dále píše, že Polský deník, jehož redaktoři čerpali informace z nejvyššího vládních kruhů, rekonstrukci postavil na radarových záznamech letounu AWASCS, který monitoruje situaci nad Ukrajinou. Jeho operátoři zaznamenali start 3 ukrajinských raket S 300 z pozice u ukrajinského Lvova.

„Ukrajina v oficiální verzi nyní tvrdí, že baterie S 300 chránila velkou tepelnou elektrárnu v Dobrotvirské, která leží na severovýchodě od Lvova. A že protiletadlové střely byly vypáleny proti ruské raketě mířící na elektrárnu. Polský tisk včetně největšího polského deníku Gazeta Wyborcza ukrajinskou verzi zpochybňuje s tím, že je poněkud podivné, aby ruská raketa přeletěla elektrárnu od východu na západ – tedy blíže k pozicím ukrajinské baterie S 300 a pak se chtěla otočit a vracet se zase na východ, aby elektrárnu zničila Tahle podle Poláků nekličkují ani ruské křídlaté rakety, když se snaží vyhnout protivzdušné obraně," napsal David.

Polský deník navíc s odkazem na data z AWACSu upozornil především na fakt, že dvě ze tří ukrajinských raket po startu nezamířily na severovýchod proti ruské raketě, ale na severozápad směrem na Polsko. Polská armáda i nejvyšší politici byli o tomto letu operátorem z AWACSu ihned informováni přes operační středisko na velitelství NATO v Bruselu.


„Šéfredaktor Kosy k tomuto incidentu našel velmi zajímavé informace i na ukrajinském webu Strana.ua, který popisuje konstrukci raket S 300. Jeho redaktoři upozorňují na fakt, že ani 2 rakety ze systému S 300 – i kdyby dopadly náhodnou na stejné místo, by nemohli výbuchem vytvořit obrovský několikametrový kráter, který je větší než výbuchem odmrštěný traktor s vlečkou, v němž zahynuli 2 polští zemědělci. Vojenští experti citovaní Stranou.ua uvádí, že protiletadlové a protiraketové rakety mají v hlavici jen malou zásobu výbušniny, ale zato velký pytel střepin, které má exploze vymrštit proti cíli. K likvidaci letadla nebo rakety pak stačí jediná žhavá střepina z velkého vějíře, který se před cílem rozvine, protože zapálí palivo v nepřátelském stroji," píše dále ve svém komentáři Ivan David. 

Dále zmiňuje vojenské experty, kteří byli citovaní v článcích a kteří považují za vyloučené, aby na jedno místo dopadly 2 střely z S 300, jimž po minutí cíle selhal naváděcí a destrukční systém. Stejně jako možnost, že byl iniciační rozbušky u obou raket způsobily takový výbuch jako v Przewodówě.

„Už tyto informace, které Petr Vlk přeložil z polských a ukrajinských zdrojů, jsou velmi závažné a usvědčují česká „sdělovadla“ (o českých válkychtivých ministryních nemluvě) o soustavném zkreslování informací o výbuchu v Polsku. Do hrozivého kontextu je dává další dnešní Vlkův článek, v němž přináší informace o tom, že cílem docela dobře mohl být sklad ledku a amoniakových hnojiv v areálu zemědělského podniku v Przewodówě. Podle informací, kterou šéf Kosy citoval, obě ukrajinské rakety minuly jen o 15 metrů sklad, v němž byly tisíce tun ledku a čpavkových hnojiv," napsal dále David. 

Také jsme psali:

Podotýká také, že pro ty, kteří si neumí představit co by způsobilo, pokud by ukrajinské rakety vybuchly ve skladu hnojiv, připomíná výbuch skladu na hnojiva v Bejrútu, který byl odpálen po domácku vyrobenou teroristickou bombou. Ničivost výbuchu v Bejrútu, který srovnal se zemí celý přístav a velkou část města, experti přirovnali k výbuchu menší atomové bomby, poznamenal dále David.

„Petr Vlk ve svém článku vyzývá k důslednému mezinárodnímu vyšetření ukrajinského raketového útoku na Polsko. A varuje, že pokud by raketa trefila sklad hnojiv, tak by již žádné vyšetřování nebylo možné, protože výbuch by zahladil všechny stopy. Připojuji se k jeho požadavku, aby předmětem mezinárodního vyšetřování bylo i zjišťování skutečností, zda ukrajinská armáda úmyslně nemířila na polský sklad hnojiv s cílem zatáhnout NATO do války s Ruskem a rozpoutat tak 3. světovou válku," uzavřel svůj komentář Ivan David.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?